Επιστροφή στις αίθουσες!


Με το «Inside Out 2» να σπάει ακόμη τα κινηματογραφικά ταμεία, η Disney δεν έχασε ούτε στιγμή: Ανακοίνωσε πολυάριθμα sequels για μερικές από τις μεγαλύτερες animated επιτυχίες της, ελπίζοντας έτσι να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία των αγαπημένων μας ηρώων!

Και παρ' όλο που σήμερα αποτελούν μερικές από τις πιο επικερδείς κινηματογραφικές κυκλοφορίες, τα sequel κινουμένων σχεδίων είναι σχετικά καινούριο φαινόμενο: Καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, τα μεγάλου μήκους sequel ήταν ιδιαίτερα σπάνια στον κόσμο των καρτούν, με εξαίρεση κάποιες βιντεοταινίες που ξεκίνησαν να κυκλοφορούν τη δεκαετία του '90.

Καθώς περιμένουμε την χιονοστιβάδα από animated sequels που μας ετοιμάζει η Disney λοιπόν, ρίχνουμε μια ματιά σε αυτό το σχετικά πρόσφατο είδος, και επιλέγουμε τις ταινίες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν -φτάνοντας, αλλά και ενίοτε ξεπερνώντας την ποιότητα των προκατόχων τους!

The Return of Jafar (1994)

Θα ήταν ντροπή να μην συμπεριλάβουμε στην λίστα μας την ταινία που τα ξεκίνησε όλα: Η «Επιστροφή του Τζαφάρ» του 1994 ήταν η πρώτη βιντεοταινία-sequel της Disney, ξεκινώντας έναν καταρράκτη από κυκλοφορίες αμφιβόλου ποιότητας που πλημμύρισαν τα βιντεοκλάμπ όλου του κόσμου! Από το «Μπάμπι 2» μέχρι το «Μικρή Γοργόνα 3», κάθε γνωστή και άγνωστη animated κυκλοφορία της Disney έλαβε συνέχεια δια χειρός Disney Television Animation και δυστυχώς, το αποτέλεσμα σπανίως συμμεριζόταν το υψηλό επίπεδο των κινηματογραφικών κυκλοφοριών της. Παρ' όλα αυτά, το πρότζεκτ απεδείχθη ιδιαίτερα επικερδές, με τα πιτσιρίκια όλου του κόσμου να λατρεύουν τις νέες περιπέτειες των αγαπημένων τους ηρώων -και συγκεκριμένα, η «Επιστροφή του Τζαφάρ» προσθέτει μία συναρπαστική, αν και κάπως επιφανειακή περιπέτεια στο θρύλο του Aladdin.

The Lion King 1½ (2004)

Μία από τις πιο... εκκεντρικές κυκλοφορίες της προαναφερθείσας βιντεο-μανίας, το «Βασιλιάς των Λιονταριών 3» (όπως κυκλοφόρησε στην Ελλάδα) ακολουθεί το origin του μικροσκοπικού Timon πριν αυτός συναντήσει τον Pumbaa και τον αγαπημένο μας Simba. Μιας και το αυθεντικό «The Lion King» του 1994 ήταν μία παραλλαγή του «Άμλετ», το «The Lion King 1½» αποτελεί αναφορά στο κωμικό «Rosencrantz & Guildenstern Are Dead» -τοποθετώντας τους πρωταγωνιστές μας στο παρασκήνιο διάφορων εμβληματικών σκηνών. Και φυσικά, το φιλμ δεν ξεπερνάει την ποιότητα του προκατόχου του, έχει όμως μερικές απίθανες ιδέες, αρκετά καλό animation, καθώς και πολλές ξεκαρδιστικές ατάκες.

Puss in Boots: The Last Wish (2022)

Μία από τις κορυφαίες ταινίες κινουμένων σχεδίων του 21ου αιώνα και η καλύτερη ταινία του 2022, το «Puss in Boots: The Last Wish» αποτέλεσε sequel σε ένα ξεχασμένο spin-off του 2011 που... πέρασε και δεν ακούμπησε -γι' αυτό και μας έκανε φοβερή εντύπωση όταν απεδείχθη τόσο καλοφτιαγμένο! Animation-διαμάντι, σενάριο-αριστούργημα, χαρακτήρες-χάρμα, το «The Last Wish» είναι άρτιο σε κάθε του τομέα -και αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες που έχει να μας προσφέρει η Dreamworks.

Shrek 2 (2004)

Και τι δεν έχει ειπωθεί για το «Shrek 2» του 2004: Το σπιρτόζο χιούμορ και το ενήλικο ύφος του αυθεντικού «Σρεκ» είναι εδώ ακόμη πιο ανεπτυγμένα, είναι όμως το συναρπαστικό και περιπετειώδες σενάριο που εκτοξεύουν το «Shrek 2» στην κορυφή του genre! Το επικό soundtrack και η προσθήκη μερικών αξέχαστων ηρώων (Puss In Boots, Fairy Godmother) είναι απλώς bonus.

Toy Story 2 (1999)

Το «Toy Story 2» ξεκίνησε παραγωγή ως μία ακόμη βιντεοταινία-sequel της Disney, αλλά όταν τα μεγάλα κεφάλια του στούντιο αποφάσισαν να το κυκλοφορήσουν στις αίθουσες, η δημιουργική ομάδα κλήθηκε να ξαναφτιάξει ολόκληρη την ταινία σε χρόνο ρεκόρ -και το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά, αστεία και συγκινητικά καρτούν που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ! Η επιτυχία του «Toy Story 2» άνοιξε την πόρτα για την αφθονία από animated sequels που βλέπουμε σήμερα, προσδίδοντας κύρος στο genre και αποδυκνείοντας πως τα συγκεκριμένα φιλμ δεν χρειάζεται να περιορίζονται σε δευτεροκλασάτες βιντεοταινίες.

Toy Story 3 (2010)

Αν και το «Toy Story 2» είναι πιο πολυεπίπεδο, το «Toy Story 3» είναι κυριολεκτικά άρτιο: Μία διασκεδαστικότατη χολιγουντιανή περιπέτεια με χιούμορ τόσο ξεκαρδιστικό, χαρακτήρες τόσο αξιαγάπητους, στιγμές τόσο συναρπαστικές και τοποθεσίες τόσο εμβληματικές, που στο τέλος σε αφήνει με δάκρυα χαράς... Μία από τις κορυφαίες ταινίες κινουμένων σχεδίων, και μία από της αγαπημένες μας ταινίες όλων των εποχών.