Ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, εμψυχωτικές, βιογραφικές, δραματικές και χιουμοριστικές, πιστές στο πνεύμα της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού.


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι ξεκίνησαν! Χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο αγωνίζονται για μία θέση στα μετάλλια και την αιωνιότητα, αγωνίζονται για τις χώρες τους και τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Με αφορμή το μεγάλο αθλητικό γεγονός που μέχρι τις 11 Αυγούστου όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Γαλλία, βλέπουμε ξανά έξι θαυμάσιες ταινίες με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, εμψυχωτικές, βιογραφικές, δραματικές, ακόμα και κωμωδίες.

Οι Δρόμοι της Φωτιάς (1981)

Σου αρέσει ή όχι, δεν υπάρχει άλλη ταινία να έχει συνδεθεί τόσο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι μόνο το σενάριο, η σκηνοθεσία ή οι πρωταγωνιστές, είναι η ανυπέρβλητη μουσική του Vangelis (Βαγγέλης Παπαθανασίου) που της έδωσε μία θέση στην αιωνιότητα. Δύο Βρετανοί δρομείς των 100 μέτρων, ένας ευσεβής Χριστιανός που τρέχει για την πίστη του και ένας Εβραίος που τρέχει εναντίον των προκαταλήψεων, συναγωνίζονται για το μετάλλιο, ενώ παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» κέρδισαν 4 Όσκαρ, ανάμεσά τους αυτά της Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Μουσικής.

Πάμε Χιόνι; (1993)

Αγαπημένη και στην Ελλάδα, μέσα από τις συνεχείς επαναλήψεις της στα ιδιωτικά κανάλια, το «Πάμε Χιόνι;» (“Cool Runnings”) είναι μία super fun ταινία που δεν θα μπορούσε να βγει άλλη εποχή εκτός από τα 90s. Είναι η αληθινή ιστορία της πρώτης ομάδας ελκηθροδρομιών bobsled από την Τζαμάικα και τις προσπάθειες να πάρουν μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι το 1988. Πρόσφατα, όπως πολλά άλλα, υπήρξε ένα debate αν η ταινία έδειχνε τους Τζαμαϊκανούς μέσα από στερεότυπα, ακόμα και ρατσισμό, πράγμα που δεν βλέπουμε εμείς σε αυτή την εμψυχωτική κωμωδία. Προπονητής της ομάδας και πρώην Ολυμπιονίκης είναι ο αείμνηστος Τζον Κάντι, σε μία μεγάλη εμπορική επιτυχία της Disney.

Foxcatcher (2014)

Πέρασαν 10 χρόνια από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η σπαρακτική βιογραφική ταινία του Μπένετ Μίλερ που μας άνοιξε περισσότερο τα μάτια ότι τα πράγματα στον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο δεν είναι πάντα ρόδινα. Ανάμεσα στους προπονητές και παράγοντες υπάρχουν και «κυνηγοί» που ψάχνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν νεαρούς αθλητές με όνειρα και κάποιους να τους καταστρέψουν τη ζωή. Ένας από αυτούς ήταν ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζον ντου Ποντ (ο Στιβ Καρέλ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του), φιλάνθρωπος, συλλέκτης σπάνιων αντικειμένων και φανατικός της πάλης.

Το 1986 προσέλαβε τους Ολυμπιονίκες στην πάλη, αδελφούς Σουλτζ, για να προετοιμάσει αθλητές, μέσα στις τότε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και τη νεοσύστατη ομάδα Foxcatcher, με στόχο εθνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα και τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του 1988 στη Σεούλ. Το φαινομενικά ιδανικό περιβάλλον για προετοιμασία, θα μετατραπεί σε εφιάλτη για κάποιους.

Μόναχο (2005)

Εν μέσω της αιματοχυσίας χωρίς σταματημό στη Γάζα, δεν ξέρουμε πώς φαντάζει η ταινία «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ σήμερα. Δεν είναι μία αθλητική ταινία. Είναι η αληθινή ιστορία της ομηρίας και θανάτου έντεκα Ισραηλινών αθλητών από την παλαιστινιακή εξτρεμιστική ομάδα Μαύρος Σεπτέμβρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και η αποστολή πέντε ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών από την ισραηλινή Μοσάντ για να βρει και να εξολοθρεύσει τα επόμενα χρόνια τους υπεύθυνους. Έτσι ψάχνεις τη δικαιοσύνη για τους νεκρούς αθλητές;

Η ταινία «Μόναχο» του Σπίλμπεργκ δεν είναι μονόπλευρη. Αν και βλέπουμε κυρίως την ισραηλινή οπτική, μέσα και από την προσέγγιση ενός κατασκοπευτικού θρίλερ, ο δημιουργός κρατάει τις ισορροπίες και μας δίνει ερωτήματα για το ποιος τελικά βγαίνει κερδισμένος μέσα από τη βία; Κανένας.

Έντι ο Αετός (2015)

Μία πολύ όμορφη ταινία, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, όπως οι περισσότερες στο αφιέρωμα. Εδώ παρακολουθούμε τη ζωή και τον αγώνα του Βρετανού αθλητή άλματος σε σκι, Μάικλ “Έντι” Έντουαρντς, στην προσπάθειά του να εκπροσωπήσει τη Μεγάλη Βρετανία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι το 1988. Για την ακρίβεια, θα είναι ο πρώτος Βρετανός αθλητής άλματος σε σκι σε Ολυμπιάδα από το 1928. Εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενος, χωρίς μεγάλες περγαμηνές και θέματα με την όραση και την υψοφοβία του, άσε που η Βρετανία δεν έχει τόσο ψηλά βουνά για να προετοιμαστεί κάποιος, τα πάντα συνηγορούν εναντίον του. Μέχρι να βρεθεί ένας πρώην πρωταθλητής στο άθλημα και νυν αλκοολικός, ο Μπρόνσον Πίρι (Χιου Τζάκμαν), για να τον καθοδηγήσει και να τον προπονήσει, αρκετά απρόθυμα στην αρχή.

Χωρίς Όρια (1998)

Μία σχετικά άγνωστη ταινία στην Ελλάδα που σας προτείνουμε να την ψάξετε. Θα συγκινηθείτε. Είναι η αληθινή ιστορία του Αμερικανού δρομέα μεγάλων αποστάσεων με βάση το Όρεγκον, Στιβ Πριφοντέιν, του ανθρώπου που κατείχε όλα τα εθνικά ρεκόρ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και η σχέση του με τον προπονητή Μπιλ Μπάουερμαν, συνιδρυτή της Nike. Στόχος τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου το 1972. Μοναδικοί στους ρόλους τους οι Μπίλι Κράνταπ σαν Στιβ Πριφοντέιν και Ντόναλντ Σάδερλαντ σαν Μπιλ Μπάουερμαν. Η ιστορία κρύβει ένα τραγικό γεγονός που στοίχειωσε την παγκόσμια αθλητική κοινότητα για τα επόμενα χρόνια.