Η απίστευτη, αληθινή ιστορία της πρώτης γυναίκας που κολύμπησε με επιτυχία τη Μάγχη, με πρωταγωνίστρια την Ντέιζι Ρίντλεϊ του Star Wars. 


Λίγες μέρες έχουν μείνει για την έναρξη των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται φέτος στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024. Εκατό χρόνια πίσω στο χρόνο, ξανά στο Παρίσι και την Ολυμπιάδα του 1924, μία 19χρονη Αμερικανίδα κολυμβήτρια, παιδί Γερμανών μεταναστών στη Νέα Υόρκη, έκανε τα βλέμματα όλου του κόσμου να στραφούν προς το μέρος της. 

Η 19χρονη κολυμβήτρια ήταν η Γερτρούδη (Τρούντι) Έντερλε, που μαζί με τις συναθλήτριες, Φρέιζ Ντόνελι, Έθελ Λάκι και Μαριέτσεν Τζάκσον, έφεραν το χρυσό μετάλλιο στις ΗΠΑ για το 4 x 100 μέτρα ελεύθερο, ενώ η ίδια κέρδισε και χάλκινα μετάλλια για την τρίτη θέση στα 100 μέτρα ελεύθερο και 400 μέτρα ελεύθερο. Ο θρυλικός κολυμβητής και κινηματογραφικός Ταρζάν, Τζόνι Βαϊσμίλερ, έφερε άλλα τρία χρυσά μετάλλια για τις ΗΠΑ. Η υποδοχή της ομάδας κολύμβησης και άλλων αθλητών πίσω στην πατρίδα τους υπήρξε ένα τεράστιο γεγονός από μόνο του.

Και αυτό θα ήταν μόνο η αρχή για ένα ακόμα μεγαλύτερο κατόρθωμα. Θα γίνει η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τη Μάγχη κολυμπώντας, σπάζοντας κατά πολύ κάθε ρεκόρ χρόνου ανδρών.

Στις 19 Ιουλίου έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα, αποκλειστικά μέσα από το Disney+, η ταινία «Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα» που ακολουθεί την Τρούντι Έντερλε, από ένα φιλάσθενο παιδί χτυπημένο από την ιλαρά (λίγο μετά τα 40 της χρόνια θα χάσει την ακοή λόγω της αρρώστιας που την ταλαιπώρησε από μικρή) σε μία δυναμική γυναίκα με όνειρο την κολύμβηση. Χάρη και στην υποστήριξη της μεγαλύτερης αδερφής της, καθώς και του προπονητή και της προπονήτριάς της.

Οι γυναίκες τότε έπρεπε να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια και προκαταλήψεις. Ακόμα και η απλή διαδικασία να πάνε κάποια νεαρά κορίτσια για κολύμβηση στην παραλία, θα έπρεπε να δώσει ο πατέρας την άδεια και πάντα θα βρίσκονταν υπό αυστηρή επιτήρηση. Οι περισσότερες γυναίκες της εποχής δεν γνώριζαν κολύμπι. Σε πολλές ναυτικές τραγωδίες, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους. Απέφευγαν να πέσουν στη θάλασσα για να σωθούν επειδή δεν ήξεραν να κολυμπούν και περίμεναν το μοιραίο ενώ το πλοίο βυθιζόταν ή καιγόταν. 

Η ταινία της Walt Disney Pictures γίνεται πραγματικά συναρπαστική από τη στιγμή που η Τρούντι  επιστρέφει σαν χρυσή Ολυμπιονίκης πίσω στις ΗΠΑ το 1924 και βάζει έναν ακόμα μεγαλύτερο στόχο: Να διασχίσει τη Μάγχη κολυμπώντας, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο (από παγωμένα νερά μέχρι μέδουσες), κάτι που το έχουν καταφέρει μόνο δύο άνδρες στο παρελθόν. Ένας από αυτούς και ήρωας της Τρούντι, ο Βρετανός κολυμβητής Μπιλ Μπέρτζες, με τον υπέροχο Στίβεν Γκράχαμ να τον ενσαρκώνει θαυμάσια.

Το ίδιο θαυμάσια είναι και η ερμηνεία της Βρετανίδας ηθοποιού Ντέιζι Ρίντλεϊ που γνωρίσαμε σαν Ρέι μέσα από τις τελευταίες ταινίες “Star Wars”, εδώ στον πρωταγωνιστικό και απαιτητικό ρόλο της Τρούντι Έντερλε.

Με άξιους συμπρωταγωνιστές τους Κιμ Μπόντνια στο ρόλο του αυστηρού πατέρα (μας είχε λείψει ο Δανός ηθοποιός που είχαμε αγαπήσει μέσα από τη σειρά “The Bridge”), Τίλντα Κόμπχαμ-Χέρβεϊ σαν η πάντα υποστηρικτική μεγαλύτερη αδελφή της Τρούντι, Κρίστοφερ Έκλεστον σαν ο Σκωτσέζος προπονητής της στη Γαλλία, Τζανέτ Χάιν σαν η επίσης υποστηρικτική μητέρα της και στο ρόλο του χορηγού της κολυμβητικής ομάδας γυναικών στην Ολυμπιάδα στο Παρίσι και αυτόν που προσπαθεί η Τρούντι να πείσει για να την στηρίξει στο μεγάλο – για άλλους τρελό - εγχείρημα να κολυμπήσει τη Μάγχη, ο Γκλεν Φλέσλερ

Είναι κρίμα που η ταινία δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ και στο εξωτερικό είχε ένα πολύ περιορισμένο release. Κρατώντας όλα τα καλά στοιχεία ενός κλασικού αθλητικού δράματος, αύρα παλιού Χόλιγουντ και μία αρκετά φροντισμένη και ακριβή παραγωγή, «Η Νεαρή Γυναίκα και η Θάλασσα» θα μπορούσε να είναι μία εξαιρετική πρόταση για θερινό σινεμά. Ας είναι, μπορούμε να απολαύσουμε από την άνεση – και κλιματισμό - του σπιτιού μας μίας από τις καλύτερες προτάσεις του Disney+ για φέτος.