Από το remake του Κόναν στο Ψυχώ και την Ομίχλη. Κανείς δεν ζήτησε να επιστρέψουν αυτές οι ταινίες. 


Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ένα ακόμα remake παλιάς και αγαπημένης ταινίας που έρχεται «με φόρα», συζητάνε και γράφουν όλοι για αυτό και στο τέλος τα πηγαίνει χάλια στο box office και ξεχνιέται γρήγορα. 

Κάτι τέτοιο βλέπουμε και στο σύγχρονο remake της «μαύρης» superhero cult ταινίας «Το Κοράκι» που αγαπήσαμε το 1994 και επιστρέφει 30 χρόνια αργότερα. Ο αδικοχαμένος Brandon Lee δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν Bill Skarsgard, όσο και καλός αν είναι ο τελευταίος. 
Αν και καλοφτιαγμένο, με κάποιες σκηνές που σου μένουν, το «Κοράκι» του 2024 δεν έχει ψυχή. Στο παγκόσμιο box office ξεκίνησε «με το αριστερό», μαύρα χάλια, την ίδια άποψη είχαν και οι κριτικοί. Τελικά, τα περισσότερα κινηματογραφικά remake παίρνουν αυτό που τους αξίζει. 

Εκτός από το «Κοράκι» έχουν υπάρξει ΠΟΛΛΑ ακόμα remakes που θα τα χαρακτήριζες αχρείαστα και δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στο legacy του τίτλου. Επιλέξαμε κάποια από αυτά.

Κόναν ο Βάρβαρος (2011)
Άλλο ένα αποτυχημένο remake σε κάθε επίπεδο, καλλιτεχνικό και εμπορικό. Νόμιζαν κάποιοι ότι οι fans θα έτρεχαν στις αίθουσες για μία νέα συνέχεια του Κόναν; Ποιος θα παίξει έναν από τους ρόλους που καθιέρωσαν τον Arnold Schwarzenegger σαν τον μεγαλύτερο action hero του κινηματογράφου; Κάποιος Jason Momoa; Εντάξει, καλός και ο Momoa, βρήκε το ρόλο του σαν Aquaman λίγα χρόνια αργότερα.

Η Ομίχλη (2005)
To 1980 κυκλοφόρησε η ταινία τρόμου «Η Ομίχλη» (The Fog) του μάστερ John Carpenter, με μία απόκοσμη ομίχλη να κυκλώνει και να τρομοκρατεί τους κατοίκους μίας μικρής παραθαλάσσιας πόλης στη Βόρεια Καλιφόρνια. Δεν βρίσκουν διέξοδο. Από πού προέρχεται αυτή η ομίχλη; 25 χρόνια αργότερα, με τον John Carpenter στην παραγωγή και τον Rupert Waiwright στη σκηνοθεσία (πέρα από την ταινία “Stigmata”, φτωχή η φιλμογραφία του, περισσότερο σαν σκηνοθέτης βίντεο κλιπ και διαφημίσεων είναι γνωστός), η νέα «Ομίχλη» δεν λέει και τόσο. Οι περισσότεροι την έχουν ξεχάσει.

Ψυχώ (1998)
Βρε θράσος κάποιοι, ακόμα και αν μιλάμε για τον σκηνοθέτη Gus Van Sant που έχει γυρίσει κάποια σύγχρονα αριστουργήματα (Good Will Hunting, Elephant, Drugstore Cowboy). Τι θες να ακουμπήσεις την κλασική ταινία τρόμου του Alfred Hitchcock; Θα τα φας τα μούτρα σου. Πήγε άσχημα στο box office και πολλοί από τους κριτικούς (δικαίως) την έθαψαν και χαρακτήρισαν ως pointless αυτό το remake. Μα βάζεις τον Vince Vaughn να παίξει τον Norman Bates;

Dark Water (2005)
Εδώ έχουμε το παράδοξο ότι τα περισσότερα αμερικανικά remakes σύγχρονων ιαπωνικών ταινιών τρόμου να σκίζουν στο box office (βλέπε The Ring, The Grudge κ.α.). Με πρωταγωνιστές τους Jennifer Connelly, John C. Reilly και Tim Roth (πάλι αυτός; ), το αμερικανικό “Dark Water” δεν ήταν καλό και δεν συγκρίνεται σε κανένα επίπεδο με το αυθεντικό από την Ιαπωνία και το 2002. Τουλάχιστον έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω, με την ιστορία της μητέρας και κόρης που τρομοκρατούνται από ένα φάντασμα σε ένα νέο διαμέρισμα να επιστρέφει.

The Wicker Man (2006)
Η ορίτζιναλ βρετανική παραγωγή του 1973, θεωρείται μέχρι και σήμερα η κορυφαία folk horror ταινία όλων των εποχών. Έχει για πρωταγωνιστή τον Edward Woodward στο ρόλο του αστυνομικού Neil Howie που φτάνει σε ένα μικρό απομονωμένο νησί στη Σκωτία για να ξεκινήσει έρευνα για ένα εξαφανισμένο κορίτσι. Μόνο που μπροστά του θα βρει μία κλειστή κοινωνία που πιστεύει σε παράξενες δοξασίες κα στον κέλτικο παγανισμό. Ανάμεσά τους και ο επιβλητικός Christopher Lee σαν Lord Summerisle. Τώρα, αν στη θέση του Edward Woodward βάλεις τον Nicolas Cage και τη δράση να μεταφέρεται σε κάποιο νησάκι στη βορειοδυτική ακτή των ΗΠΑ, το αποτέλεσμα που παίρνεις μέσα από την ταινία του 2006 δεν είναι κακό, αν και αρκετά ανάλατο.

Funny Games (2007)
Ποιος νοσηρός νους σκέφτηκε να γυρίσει ένα αμερικανικό remake της υπέρτατης αυστριακής ταινίας ψυχολογικού τρόμου του Michael Haneke; Μόνο ο ίδιος ο Michael Haneke! Χρειαζόταν ένα remake; Ρωτήστε τον ίδιον. Ίσως ήταν μία καλή ευκαιρία για να αυξήσει τον τραπεζικό του λογαριασμό. Όσο για τις επιδόσεις στο box office; Απέτυχε οικτρά, ακόμα και αν είχε πρωταγωνιστές-κράχτες όπως Naomi Watts, Tim Roth και Michael Pitt. Η ταινία του 2007 είναι ένα shot-for-shot remake της πρώτης ταινίας του 1997, με δύο νεαρούς να κρατάνε όμηρους και να βασανίζουν στο εξοχικό της σπίτι τα μέλη μίας οικογένειας.