Το μεγαλύτερο φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Ελλάδας επιστρέφει δριμύτερο!


Το Animasyros επιστρέφει φέτος για 17η συνεχή χρονιά! Το μεγαλύτερο ελληνικό event για τα κινούμενα σχέδια λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και φέτος είναι πιο «γεμάτο» από ποτέ, με ένα σωρό βραβευμένες ταινίες, διεθνείς καλεσμένους, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια και άλλα πολλά!

Συγκεκριμένα, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, θα λάβει χώρα το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη -το οποίο συγκεντρώνει 261 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 50 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και άλλα. Οι εκδηλώσεις του ANIMASYROS θα λάβουν χώρα σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Σύρου, όπως το Θέατρο Απόλλων, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, η πλατεία Μιαούλη και η πλατεία Φοίνικα -και καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης!

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης «Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων» είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων και διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ. Το παρών στο Φεστιβάλ θα δώσουν διεθνείς καλεσμένοι από την Αφρική, όπως οι Ebele Okoye, Raymond Malinga και Comfort Arthur, ενώ ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους θα αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται απ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Ακόμη, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ταινίες σημαντικών Ευρωπαίων δημιουργών που αποτίουν φόρο τιμής στην Αφρική και την ιστορία της, ανάμεσα στις οποίες “Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα” του θρυλικού Michel Ocelot.

Ακόμη, το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί συνολικά 8 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες), τα οποία συμπεριλαμβάνουν συνολικά δεκάδες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από κάθε γωνιά του πλανήτη.  

Το ANIMASYROS σηκώνει φέτος αυλαία με την πολυβραβευμένη “Sultana’s Dream” της Isabel Herguera, μία συμπαραγωγή Γερμανίας και Ισπανίας, παρουσία της σκηνοθέτιδας. Η Inés, μία Ισπανίδα καλλιτέχνις που ζει στην Ινδία, ανακαλύπτει τυχαία το “Sultana's Dream”, μια φεμινιστική sci-fi ιστορία γραμμένη στη Βεγγάλη το 1905 από τη Rokeya Hossain. Το κείμενο περιγράφει τη Ladyland, μια ουτοπία όπου οι γυναίκες κυβερνούν τη χώρα ενώ οι άντρες ζουν σε απομόνωση και είναι υπεύθυνοι για τις δουλειές του σπιτιού. Γοητευμένη από την ιστορία, η Inés ξεκινά ένα ταξίδι σε όλη την Ινδία, για να ανακαλύψει το μοναδικό μέρος όπου οι γυναίκες μπορούν να ζουν ειρηνικά.

Στα highlights των φετινών προβολών ταινιών μεγάλου μήκους δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Hayao Miyazaki “Το Αγόρι και ο Ερωδιός”, η οποία προβάλλεται με την υποστήριξη της Feelgood Entertainment, και “Οι Χωρικοί” της υποψήφιας για Όσκαρ δημιουργού του “Loving Vincent” Dorota Kobiela, με την υποστήριξη του CINOBO και της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ακόμη η πολυβραβευμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας “White Plastic Sky” των Tibor Bánóczki και Sarolta Szabó, η οποία αφηγείται ένα μέλλον όπου τα ζώα και τα φυτά έχουν εξαφανιστεί και οι εναπομείναντες άνθρωποι επιβιώνουν βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από πελώριους πλαστικούς θόλους.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου με την avant-premiere της ταινίας “Looney Tunes: Ο Πόρκι και ο Ντάφι σώζουν τη γη” (“The Day the Earth Blew Up: A Looney Tunes Movie”), με την υποστήριξη της Feelgood Entertainment. Ο Πόρκι Πιγκ και ο Ντάφι Ντακ είναι μέσα στην ατυχία αφότου ένα μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο κατέστρεψε ολοσχερώς τη στέγη τους. Καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή της, οι φίλοι μας κινδυνεύουν να χάσουν το πατρικό τους σπίτι… Μία ταινία επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστές τα Looney Tunes πραγματικά – και κυριολεκτικά! – απόκοσμη.

Το Animasyros αποτελεί ένα εξαήμερο πάρτι που λαμβάνει χώρα σε κάθε γωνιά της Σύρου και περιλαμβάνει αναρίθμητα events, εργαστήρια, ομιλίες, συναντήσεις, προβολές και άλλα πολλά! Είναι ένα από τα πιο πλούσια και συναρπαστικά φεστιβάλ της χώρας μας και η αξία του είναι ανεκτίμητη για τους λάτρεις του καλού animation, από τις big-budget παραγωγές του Χόλιγουντ και των ιαπωνικών στούντιο, μέχρι τα πιο δημιουργικά και ρηξικέλευθα φιλμ που έχει να προσφέρει η indie σκηνή. Το Animasyros αποτελεί πυλώνα για την καλλιέργεια και την προώθηση του animation στην Ελλάδα και επειδή θα μας ήταν αδύνατο να απαριθμήσουμε εδώ τα μυριάδες events που πλαισιώνουν το φετινό φεστιβάλ, σας προσκαλούμε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες (καθώς και να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα), στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού! Καλές προβολές!