Από το «Paprika» μέχρι το «Lilo & Stitch»


Το «The Wild Robot» της Dreamworks ευελπιστεί να ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς, τα «Transformers» παίζονται ακόμη στους κινηματογράφους, και ο Ντάφι Ντακ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους εξωγήινους! Τα κινούμενα σχέδια προσφέρονται (μεταξύ άλλων) για συναρπαστικές sci-fi περιπέτειες, με τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει το μέσο να επιφυλάσσουν μερικές από τις πιο δημιουργικές, τρομακτικές και εντυπωσιακές ματιές στο μέλλον του κόσμου μας.

Paprika (2006)

Μερικά από τα εμβληματικότερα animation της ιαπωνικής σχολής εμπίπτουν στην κατηγορία του sci-fi, από το θρυλικό «Akira» μέχρι το «Ghost in the Shell». Τα anime μας προσφέρουν μία ανατριχιαστικά λεπτομερή, αχαλίνωτα μεγαλειώδη, ασυμβίβαστα σκοτεινή ματιά στο μέλλον του κόσμου μας, και εμείς εδώ ξεχωρίζουμε την τελευταία ταινία του αείμνηστου Satoshi Kon, ο οποίος είχε ιδιαίτερο ταλέντο στο να μας προσφέρει δυστοπίες που θυμίζουν κακό ψυχεδελικό trip. Χρόνια πριν το Νολανικό «Inception», ο Kon υφαίνει εδώ ένα φουτουριστικό νουάρ που λαμβάνει χώρα στον κόσμο των ονείρων -και το οποίο μεατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε έναν ακαταμάχητα γοητευτικό φουτουριστικό εφιάλτη. Το εξονυχιστικά λεπτομερές οπτικό ύφος και το ανατριχιαστικό artstyle κάνουν το «Paprika» ιδανικό αντιπρόσωπο της ιαπωνικής sci-fi σχολής, αλλά είναι οι υπέροχες μουσικές του Susumu Hirasawa που το εκτοξεύουν στην κορυφή.

Treasure Planet (2002)

Τη δεκατία του 2000, η Disney σταμάτησε να εξερευνά αρχαίους πολιτισμούς και παραδοσιακά παραμύθια, και μεταφέρθηκε στο μέλλον -προσφέροντάς μας μία σειρά από απρόσμενα φουτουριστικά καρτούν. «Chicken Little», «Meet the Robinsons», «Atlantis», η Disney προσπάθησε να πιάσει εδώ τον παλμό της νέας χιλιετίας, και το αποτέλεσμα ήταν μία συλλογή από ενδιαφέροντα πειράματα διαφόρων καλλιτεχνικών στυλ, τα οποία μπορεί να μην απέδωσαν στο box-office, σε βάθος χρόνου ωστόσο κατάφεραν να χαρακτηριστούν ως cult classics. Η διαστημική steampunk μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Robert Louis Stevenson είναι ίσως μία από τις πιο αισθητικά εμπνευσμένες και ατμοσφαιρικές παραγωγές του στούντιο, και ας μην κατάφερε να ξεχωρίσει σεναριακά.

The Mitchells vs the Machines (2021)

Η φουτουριστική road-trip κομωδία της Sony και του Netflix εξερευνά την αλληλεπίδραση της τεχνολογίας με τον άνθρωπο, καθώς και τις τριβές ανάμεσα στα μέλη μίας σύγχρονης οικογένειας. To αποτέλεσμα είναι συγκινιτικό και ξεκαρδιστικό, καθώς και μία από τις πιο καλοφτιαγμένες CGI απαραγωγές των τελευταίων χρόνων.

Wall-E (2008)

Παρά το γεγονός πως βρίσκεται πάντα στην κόψη του τεχνολογικού ξυραφιού, η Pixar προτιμά συνήθως να μας διηγείται low-fi ιστορίες, σε νοσταλγικά ρετρό κόσμους. Το «Wall-E» του Andrew Stanton αποτελεί εξαίρεση, προσφέροντάς μας ένα οπτικά εκθαμβωτικό και ευγενικά προειδοποιητικό μέλλον, φέρνοντας στο μυαλό τις δουλειές του Philip K. Dick.

Lilo & Stich (2002)

Το αποκορύφωμα της προαναφερθείας «πειραματικής» περιόδου της Disney δεν είναι άλλο από το αγαπημένο μας «Lilo & Stitch» -το οποίο «προσγειώνει» ένα τσούρμο τεχνολογικά ανεπτυγμένους εξωγήινους στα προάστια της Χαβάης. Τα πρώτα 20 λεπτά της ταινίας αποτελούν εξαριετικά συναρπαστική sci-fi διασκέδαση, με λιτό και απέριττο world-building που μας εξάπτει τον ενδιαφέρον για έναν διαγαλαξιακό πολιτισμό που δε βλέπουμε ποτέ -και το υπόλοιπο φιλμ εξερευνά με οξυδέρκεια τις προκλήσεις της οικογενειακής ζωής.