Με ερμηνευτές τον Μάριο Θεοδώρου και την Tugce Beserler, το τραγούδι θα ταξιδέψει στο διάστημα και θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στον επόμενο δορυφόρο της Hellas Sat.


Ένα μεγαλεπήβολο όνειρο τριών νεαρών Κυπρίων, του Μάριου Θεοδώρου, της Tugce Beserler και του Αχιλλέα Θεοδώρου, έγινε πραγματικότητα, με την τεράστια στήριξη της Hellas Sat. Ένωσαν δυνάμεις και μέσα από την μουσική τους, τη γλώσσα που μιλούν καλύτερα, ετοίμασαν το τραγούδι «Freedom from Today», ένα μήνυμα ελευθερίας και ειρήνης, το οποίο, με την βοήθεια της Hellas Sat και του κ. Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, θα ταξιδέψει στο διάστημα, θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στον επόμενο δορυφόρο, τον HELLAS SAT 5, που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να υπάρχει για πάντα στο διάστημα.

Συνθέτης, παραγωγός και σκηνοθέτης του video clip κι εμπνευστής της όλης ιδέας είναι ο Μάριος Θεοδώρου. Στην ερμηνεία του τραγουδιού συμπράττει η μουσικός και τραγουδίστρια Tugce Beserler, ενώ τέλος, τους στοίχους έγραψε ο Αχιλλέας Θεοδώρου. Με τη συνεργασία πλειάδας μουσικών καλλιτεχνών  έγινε κατορθωτή η ταυτόχρονη ηχογράφηση του τραγουδιού ακριβώς την ίδια στιγμή που γράφονταν, οι στοίχοι και η μουσική του.

Το videoclip, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Μάριου Θεοδώρου, γυρίστηκε στη Λευκωσία, συμβολικά σε χώρο που θυμίζει το νοσοκομείο Αθαλάσσας και έχει ήδη αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Ο θεατής παρακολουθεί να εκτυλίσσεται μια ιστορία συμβολικά συνυφασμένη με τον χώρο αλλά και με το τραγούδι. Το σενάριο του βίντεοκλιπ είναι εμπνευσμένο από την ταινία «Orange Shoes» του Στυλιανού Χρυσοστόμου από την οποία συμπεριλαμβάνονται πλάνα. 

Η ταινία μιλά για το στίγμα των ψυχικά ασθενών, των διαφορετικών της εποχής, οι οποίοι, με την έναρξη του πολέμου βρέθηκαν ξεχασμένοι και σε κίνδυνο στους τέσσερις τοίχους μιας κλινικής. Πιο συγκεκριμένα το νοσοκομείο Αθαλάσσας βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της Τουρκικής Εισβολής, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν 33 πρόσωπα, ανάμεσά τους και Τουρκοκύπριοι. Χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες για να αρχίσει η εκταφή τους και η διαδικασία ταυτοποίησης των οστών τους προκειμένου να παραδοθούν στους οικείους τους για ταφή. Φέροντας το στίγμα του ψυχικά ασθενή, κάποιοι δεν παραδόθηκαν ποτέ σε οικεία χέρια. 

To τραγούδι «Freedom from Today», έρχεται σε μια εποχή που η γειτονιά μας φλέγεται στη δίνη ενός ακόμη πολέμου που αφήνει πίσω του ανοιχτές πληγές στην ανθρωπότητα. Με τη γλώσσα της μουσικής, η ομάδα των συντελεστών του τραγουδιού, προερχόμενοι από ένα νησί που βίωσε και βιώνει τον πόλεμο και τα δεινά του, φιλοδοξεί να μιλήσει την πανανθρώπινη γλώσσα της ειρήνης και της ελευθερίας στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, με την ελπίδα πως κάποτε ο πόλεμος θ’ αποτελεί μακρινό παρελθόν. 

Οι συντελεστές του τραγουδιού «Freedom from today» καλούν το κοινό να μοιραστεί μαζί τους ένα τραγούδι που επιδιώκει έστω για μια στιγμή να θεραπεύσει τη δυσαρμονία της πραγματικότητας που διανύουμε. Ένα απλό, αγνό και λιτό τραγούδι όσο και οι ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων που ελπίζουν πως κάποτε την θα ξημερώσει σε τούτη τη γη έστω και μια μέρα ελεύθερη χωρίς πόλεμο. 

Οι τρεις νεαροί Κύπριοι μέσα από το τραγούδι που δημιούργησαν, επιχειρούν να μεταφέρουν το μήνυμα τους για ειρήνη και ελευθερία, άδολα, με αγάπη ειλικρίνεια και πίστη πως η ανθρωπότητα και η διαστημική τεχνολογία που βρήκε τον τρόπο να κάνει δυνατή εκπομπή ενός τραγουδιού στο διάστημα, μπορεί μετά βεβαιότητας να βρει κάποια μέρα τον τρόπο οι άνθρωποι να ζήσουν ειρηνικά και μονιασμένα στον πλανήτη Γη. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα δέχτηκαν πρόσκληση για να παρουσιάσουν το τραγούδι στην εκδήλωση για τα  60 χρόνια παρουσίας την Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

H Hellas Sat, μέσω του εκπροσώπου τους κ. Πρωτοπαπά, άμεσα έδειξε τον ενθουσιασμό της με την πρόταση του Μάριου Θεοδώρου να σταλεί ένα τραγούδι στο διάστημα, δεδομένου ότι το τραγούδι αφορούσε ένα μήνυμα ειρήνης και αλλαγής, σε συνεργασία με μια Τουρκοκύπρια νεαρή καλλιτέχνιδα 

Ο κ. Πρωτοπαπάς, δεσμεύτηκε ότι το βιντεοκλίπ του τραγουδιού μαζί με μια φωτογραφία των  παρευρισκομένων στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του τραγουδιού, θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στον επόμενο δορυφόρο, τον HELLAS SAT 5, που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να υπάρχει για πάντα στο διάστημα. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Hellas Sat έχει ήδη απευθυνθεί τόσο στη ΝASA όσο και στην Κινέζική Διαστημική Υπηρεσία, προκειμένου το τραγούδι να σταλεί ως μήνυμα ειρήνης και στους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στον Κινέζικό Διαστημικό Σταθμό αντίστοιχα.

Τέλος, οι καλλιτέχνες από την πλευρά τους εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους αλλά και τη βαθιά κατανόηση του βασικού νοήματος του τραγουδιού. Ο Μάριος Θεοδώρου θεωρεί πως απαιτείται μια υπέρβαση που χρειάζεται για επιτευχθεί η ελευθερία και η ειρήνη. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι απαραίτητο συστατικό της ειρήνης και της ελευθερίας είναι η αγάπη και η οποία  από μόνη της είναι υπέρβαση. Ένα τραγούδι στο διάστημα σπάει από μόνο του τα όρια. Πόσο μάλλον να μιλά στις μέρες μας για τις αξίες της ειρήνης και της ελευθερίας του ανθρώπου, όταν καλούμαστε εν μέσω πολέμων να διαλέξουμε πλευρά. 

Το «Freedom from Today» υπερβαίνει κάθε πλευρά και τάσσεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο 17χρονος στιχουργός του τραγουδιού, Αχιλλέας Θεοδώρου, πιστεύει βαθιά  στην ανάγκη της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη μας, πόσο μάλλον το δικαίωμα της ελευθερίας και της ειρηνικής ζωής. 

Η Tugce Beserler υποστηρίζει πως η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα που ξεπερνά όλα τα σύνορα και ενώνει τους ανθρώπους και με τη χρήση αυτής της γλώσσας ευχόμαστε να αποτελέσουμε έμπνευση για ενότητα και συνεργασία. Αν και αυτό το ταξίδι στο διάστημα είναι συμβολικό, εντούτοις το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι πολύ μεγαλύτερο και σήμερα στην γειτονιά μας το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.