Η μεγάλη των μπάτσων φιλμογραφία


Τα Κακά Παιδιά επιστρέφουν! Το «Bad Boys: Ride or Die» αναμένεται να συνεχίσει το buddy cop έπος του Michael Bay, όπου ένας υπερκούλ Will Smith και ένας εξουθενωμένος Martin Laurence τραμπουκίζουν με άνεση τους κάθε λογής παρανόμους του LA. Γεννημένο στην καρδιά της δεκαετίας του '80 (και μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη ένα trope που βασίλευε στην τηλεόραση για δεκαετίες) το buddy cop genre αντιπροσωπεύει όλα ανεξαιρέτως τα χαρακτηριστικά της ρηγκανικής Αμερικής: Αχαλίνωτος πατριωτισμός, αστείρευτη τεστοστερόνη, αμετανόητη λατρεία για τα όργανα της τάξης, και λίγο πασπάλισμα φυλετικών στερεοτύπων χαρακτήρισαν το είδος αυτό που, μπορεί σήμερα να διαβάζει κάπως παρωχημένο (και στις χειρότερες περιπτώσεις, προβληματικό) αλλά αδιαμφισβήτητα χρωμάτισε το σινεμά του '80 -και επηρέασε τους απανταχού κινηματογραφιστές που μεγάλωσαν την εποχή της βιντεοκασέτας. Εν αναμονή του «Bad Boys: Ride or Die» λοιπόν, ρίχνουμε μια ματιά στα ζενίθ του είδους -από τα κλασικά φιλμ των eighties, μέχρι τις μεταμοντέρνες εκδοχές του σήμερα!

48 Hrs. (1982)

Πριν καλά καλά το είδος του Buddy Cop πάρει φωτιά, το «48 Hrs.» του Walter Hill κατάφερε να εκτελέσει με χάρη τα πιο σημαντικά tropes του είδους: Μία πόλη βουτηγμένη στο έγκλημα, μία σκοτεινή αποστολή, και δύο αταίριαστοι αστυνομικοί που υποχρεούνται να συνεργαστούν -με τον απολαυστικό Eddie Murphy να τα δίνει όλα, και τον ανεξέλεγκτο Nick Nolte να τρενάρει τα όρια της ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Tango & Cash (1989)

Μπορεί τη δεκαετία του '80 να είδαμε τη γέννηση του πιο εμβληματικού franchise του είδους, ονόματι Φονικό Όπλο, χάριν πρωτοτυπίας ωστόσο εμείς επιλέγουμε εδώ το εξίσου διασκεδαστικό «Tango & Cash» του 1989: Sylvester Stallone και Kurt Russel ενσαρκώνουν ένα παραδοσιακά αταίριαστο μπατσο-δίδυμο αντιμέτωπο με μαφιόζους, συμμορίτες και κάθε λογής σκληρό καρύδι, σε μία ταινία γεμάτη καλές/κακές ατάκες, διασκεδαστικές σκηνές δράσης και φυσικά, ασυγχώρητη κατάχρηση εξουσίας.

Die Hard With a Vengeance (1995)

Τα '90s ήταν εξίσου εύφορα για το είδος του Buddy Cop Movie, με σειρές όπως τα Rush Hour και Shanghai Noon να ξεχωρίζουν. Εμείς ωστόσο εδώ επιλέγουμε την τρίτη περιπέτεια του «Πολύ Σκληρού για να Πεθάνει» Bruce Willis, ο οποίος αποφασίζει να βάλει στην άκρη την ταμπέλα του lone wolf, και να συνεργαστεί με έναν απολαυστικά αναμαλλιασμένο Samuel L. Jackson.

Hot Fuzz (2007)

Πολλά χρόνια μετά το τέλος της χρυσής εποχής του είδους, ο αθεράπευτος nerd Edgar Wright και τα αιώνια φιλαράκια του (Nick Frost και Simon Pegg) μας παρέδωσαν μία τρυφερή παρωδία του είδους ως μέρος της άτυπης σινεφίλ τριλογίας τους. Ένας σκληροπυρηνικός μπάτσος από το Λονδίνο μετατίθεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Αγγλίας, όπου τα όνειρά του για εκρηκτική αστυνομική δράση γίνονται καπνός. Εκεί, συνάπτει μία στενή φιλία με τον τοπικό αστυφύλακα, σε μία (ακόμη) απρόσμενη μελέτη της φιλίας και του ποπ κινηματογράφου.

The Guard (2011)

Πολύ μακριά από τις ρίζες του είδους αλλά και αρκετά κοντά για να το συμπεριλάβουμε στη λίστα μας, το «The Guard» του Michael McDonagh μεταφέρει τη δράση στο Connemara της Ιρλανδίας, όπου ένας άθλιος και διεφθαρμένος τοπικός μπάτσος καλείται να συνεργαστεί με έναν καθωσπρέπει Αμερικανό πράκτορα. Μπορεί το «The Guard» να είναι κάπως νωχελικό (από άποψη ύφους πιο πολύ θυμίζει ουέστερν), αλλά αποτελεί με διαφορά το καλύτερο φιλμ της λίστας μας.

Starsky & Hutch (2004)

Ο άρχοντας του ρετρό Todd Philips επιστρέφει στην αγαπημένη του δεκαετία και στις ρίζες της buddy cop μυθολογίας, διασκευάζοντας μία από τις πιο εμβληματικές αστυνομικές σειρές των seventies. Ben Stiller και Owen Wilson πρωταγωνιστούν σε ένα κωμικό remake που διαφημίστηκε ως ξέφρενη φαρσοκωμωδία, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί τρυφερό homage στις απαρχές του είδους.