Η 4η εξουσία στη μεγάλη οθόνη!


Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στις δημοσιογραφικές ταινίες, στρεφόμαστε αυτή τη φορά σε φιλμ που δεν βασίζονται σε αληθινά γεγονότα! Έχοντας την ευκαιρία να σκαρφιστούν τα δικά τους σενάρια, οι απανταχού κινηματογραφιστές εστιάζουν εδώ, όχι στην αγνότητα της 4ης εξουσίας, αλλά στη σκοτεινή, διεφθαρμένη, και ενίοτε τραγελαφική πλευρά του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

The Front Page (1931)

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια του κινηματογράφου, το Χόλιγουντ επιχείρησε να αποτυπώσει την φρενήρη καθημερινότητα της δημοσιογραφίας: Στη χρυσή εποχή των εφημερίδων, ένας ιδεολόγος αρχισυντάκτης πείθει τον πιο ταλαντούχο αρθρογράφο του να αναλάβει μία τελευταία υπόθεση, σε ένα κλασικό φιλμ του Golden Age που προτάθηκε για τρία Βραβεία Όσκαρ.

Ace in the Hole (1951)

Ο αγαπημένος μας Kirk Douglas ενσαρκώνει εδώ έναν ακόμη χαρισματικό κόπανο, σε μία συναρπαστική δραματική ταινία με την υπογραφή του Billy Wilder. Ένας εξευτελισμένος μα ταλαντούχος αμοραλιστής ρεπόρτερ από τη Νέα Υόρκη καταφεύγει σε μια μικρή εφημερίδα του Νέου Μεξικού, όπου και θα κάνει τα πάντα για να αναβιώσει την καριέρα του.

The Front Page (1974)

Ο Billy Wilder επιστρέφει το 1951 για να διασκευάσει το κλασικό «The Front Page» του 1931, με πρωταγωνιστές τους Jack Lemmon και Walter Matthau στο απόγειο της καριέρας τους.

The Paper (1994)

Μία από τις πιο υποτιμημένες ταινίες του Ron Howard, το «The Paper» του 1994 διαβάζει σαν ιστορία του Aaron Sorkin, και ακολουθεί έναν workaholic δημοσιογράφο στην καρδιά της νεοϋορκέζηκης βιομηχανίας. Αστείο, ξέφρενο και συναρπαστικό, το «The Paper» είναι ένα αδιαμφισβήτητο '90s διαμαντάκι, με τον Michael Keaton να βρίσκεται στην πιο θεότρελη περίοδο της καριέρας του.

Nightcrawler (2014)

Σε μία από τις πιο ανατριχιαστικές ερμηνείες του, ο Jake Gyllenhaal ενσαρκώνει εδώ έναν αδίστακτο καμεραμάν που θα κάνει τα πάντα για να αναρριχηθεί στη δημοσιογραφική βιομηχανία του Λος Άντζελες.