Από το «Game of Thrones” στους «Σοπράνος» και το «Sex and the City”, το αμερικανικό δίκτυο δημιούργησε μερικές από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών.


“It’s not TV, it’s HBO”. Το 1972 εμφανίστηκε στην Αμερική το πρώτο δορυφορικό και premium συνδρομητικό κανάλι με το όνομα HBO (Home Box Office), δίνοντας αρχικά βάρος σε ταινίες και μεταδόσεις αθλητικών αγώνων.

Στις πέντε δεκαετίες λειτουργίας του και ιδιαίτερα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα, το
HBO άλλαξε τις τηλεοπτικές συνθήκες για πάντα,  δημιουργώντας μερικές από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Θυμόμαστε 10 από αυτές.   



The Wire (2002-2008, 5 σεζόν)

Η Βαλτιμόρη μέσα από τα μάτια εμπόρων ναρκωτικών, λαθρεμπόρων, συνδικαλιστών του λιμανιού και αστυνομικών αρχών σε ένα ασταμάτητο και συνεχές κυνήγι γάτας και ποντικιού. Μία ρεαλιστική αστυνομική σειρά από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο
David Simon, γiα πολλούς μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών. Μεγάλες μορφές που πέρασαν από το «The Wire” ο αδικοχαμένος Michael K. Williams στο ρόλο του γκάνγκστερ Omar Little και ο Idris Elba στο ρόλο του ναρκοέμπορου Stringer Bell.



The Sopranos (1999-2007, 6 σεζόν)

Κονταροχτυπιέται εδώ και χρόνια με το «
The Wire” για το ποια είναι η καλύτερη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών. Ποιος θα το αποφασίσει αυτό; Μπορούμε να θεωρήσουμε και τις δύο σειρές κορυφαίες, άλλωστε άρχισαν να προβάλλονται περίπου την ίδια περίοδο, αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν να μας κατακλύζουν οι streaming πλατφόρμες. Στο «The Sopranos” ακολουθούμε τη ζωή του Tony Soprano, αφεντικού της μαφίας στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ προσπαθεί να τα φέρει βόλτα στις οικογενειακές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις σαν «νονός», ενώ την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά του θέματα ψυχικής υγείας. Αξέχαστος ο James Gandolfini στο ρόλο του Tony Soprano.

Game of Thrones (2011-2019, 8 σεζόν)

Η σειρά φαντασίας εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό τηλεοπτικό φαινόμενο και έσπασε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης. Δεν ξέρουμε αν είναι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών αλλά σίγουρα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες. Το «
Game of Thrones” είναι μεταφορά των βιβλίων φαντασίας του Αμερικανού συγγραφέα George R.R. Martin, εκεί που εννιά οικογένειες μάχονται για την κυριαρχία στη γη των Westeros, ενώ ξυπνάει από τον λήθαργο ένας αρχαίος εχθρός. Δεν χαρίζεται σε κανέναν ήρωα ο George R.R. Martin, αγαπημένοι χαρακτήρες μπορεί να χαθούν ξαφνικά από πισώπλατη μαχαιριά ή την πύρινη πνοή των δράκων.

Sex and the City (1998-2004, 6 σεζόν)

Άλλη μία σειρά φαινόμενο που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη και στην Ελλάδα την εποχή των «παχιών αγελάδων». Όλες και όλοι ήθελαν τότε να βρεθούν έστω για λίγο στη θέση των ηρωίδων του «
Sex and the City”, Carrie, Samantha, Miranda και Charlotte ή ακόμα και του Mr. Big. Να ζήσουν στιγμές γεμάτες σεξ, λάμψη και ρομαντισμό στην προνομιούχα πλευρά της Νέας Υόρκης. Έτσι το κάναμε στα 90s. Όχι όλοι, κάποιοι.

Six Feet Under (2001-2005, 5 σεζόν)

Η αριστουργηματική σειρά του
Alan Ball μάλλον δεν έτυχε μεγάλης αναγνώρισης και επιτυχίας στην Ελλάδα, αν και έχει και εδώ, στη χώρα μας, ένα «σκληρό πυρήνα» φίλων. Ήταν η εποχή που δεν μπορούσες να βρεις εύκολα κάποιες νέες σειρές από την Αμερική, δεν υπήρχαν οι streaming πλατφόρμες τότε, αλλά πάντα υπήρχε η λύση: Κυκλοφορούσαν όλα τα επεισόδια σε DVD και έτσι μπορούσες να τα ενοικιάσεις από το τοπικό DVD Club. Η δυσλειτουργική οικογένεια Fisher έχει ένα γραφείο κηδειών στο Λος Άντζελες και εμείς ακολουθούμε τις ζωές των μελών της οικογένειας ενώ έρχονται κυριολεκτικά αντιμέτωποι με το θάνατο. Κάθε μέρα. Ένα μεγάλο τηλεοπτικό show, με πολύ μαύρο χιούμορ που έρχεται να δώσει αυτό το έξτρα twist. Ναι, πρωταγωνιστούσε και ο Michael C. Hall (“Dexter”) στο ρόλο του μεσαίου και gay παιδιού της οικογένειας, David Fisher.



Succession (2018-2023, 4 σεζόν)

Με νωπές ακόμα τις μνήμες μας από το groundbreaking φινάλε επεισόδιο, η δραματική σειρά του Jesse Armstrong «έπεσε σαν κομήτης» στο τηλεοπτικό τοπίο. Είναι η ιστορία της οικογένειας Roy, που ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες media και entertainment στον κόσμο. Κάποια στιγμή, ο πατριάρχης της οικογένειας και ιδρυτής της εταιρείας, Logan Roy (μοναδικός ο Brian Cox στο ρόλο), αποφασίζει να αποσυρθεί λόγω ηλικίας. Σε ποιο από τα τέσσερα παιδιά του θα δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής; Χάος!

Silicon Valley (2014-2019, 6 σεζόν)

Κωμωδίες σαν τη σειρά «Silicon Valley” δεν βγαίνουν συχνά. Ο δημιουργός Mike Judge (“Beavis and Butt-Head”, “King of the Hill”) έπιασε απόλυτα τον παλμό της τότε εποχής και την τρομερή ανάπτυξη (ή φούσκα) των start-up εταιρειών με έδρα την Silicon Valley της Βόρειας Καλιφόρνια. Πήρε όλα αυτά τα στοιχεία, τα ανακάτεψε με τον δικό του σατιρικό τρόπο και μας πρόσφερε τη δική του εκδοχή της Silicon Valley, εκεί όπου ένας νεαρός προγραμματιστής αποφασίζει να αφήσει μία μεγάλη εταιρεία για να φτιάξει τη δική του. Οι σχεδόν απροσάρμοστοι – αν και ιδιοφυείς – προγραμματιστές που έρχονται στην ομάδα του, θα τον φέρουν μπροστά σε πολλές δύσκολες και άβολες καταστάσεις.



Boardwalk Empire (2010-2014, 5 σεζόν)
Στην δραματική crime σειρά εποχής «Boardwalk Empire” του Terence Winter μεταφερόμαστε στην παραθαλάσσια – και γεμάτη καζίνο - Atlantic City του Νιου Τζέρσεϊ το 192, κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Εκεί που γκάνγκστερ, βρόμικοι πολιτικοί και αστυνομικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τα πράγματα, με μοναδικά θύματα τους απλούς πολίτες. Μοναδική κινηματογράφηση, σκηνικά και κοστούμια, σε μία σειρά με all-star πρωταγωνιστές. Steve Buscemi, Kelly Macdonald, Michael Shannon, Jeffrey Wright, Michael K. Williams.



Deadwood (2004-2006, 3 σεζόν)

Το μπαρουτοκαπνισμένο
western του David Milch μας άφησε με μία γεύση του ανεκπλήρωτου. Κράτησε μόλις τρεις σεζόν αλλά έστω και αυτές ήταν αρκετές για να μας βάλουν για τα καλά μέσα στον κόσμο του Deadwood το 1876, μίας πόλης στη Νότια Ντακότα που μαστίζεται από τη βία και τη διαφθορά. Όλοι καταφτάνουν εκεί για να βρουν χρυσό και να κάνουν την τύχη τους. Φοβεροί οι πρωταγωνιστές Timothy Olyphant, Ian McShane και Molly Parker.



Curb Your Enthusiasm (2000-2024)

Μετά από 24 χρόνια και 12 γεμάτες σεζόν, η κωμωδία καταστάσεων «
Curb Your Enthusiasm” του Larry David ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με το τελευταίο επεισόδιο. Ένας προσωπικός θρίαμβος του Αμερικανού ηθοποιού και σεναριογράφου Larry David που υπογράφει και πρωταγωνιστεί στη σειρά. Στην ουσία, παίζει μία ακραία εκδοχή του εαυτού του, δηλαδή του συνδημιουργού της αγαπημένης σειράς «Seinfeld”, ενώ έρχεται αντιμέτωπος με άβολες – και πολλές φορές cringe - καταστάσεις και αληθινά πρόσωπα στο Λος Άντζελες. Mockumentary, αυτοσχεδιασμός, καυστική σάτιρα, το «Curb Your Enthusiasm” ίσως φανεί δυσκολοχώνευτο για κάποιους.