Από τον υποχόνδριο και μικροβιοφοβικό Monk στον αντισυμβατικό Dr. House και τον all-time κλασικό Columbo, ιστορίες και χαρακτήρες που σπάνε τα τηλεοπτικά στερεότυπα.


Κάποιοι γκρινιάζουν ότι το Netflix μας έχει κατακλύσει με μέτριες ταινίες και σειρές. Δεν έχουν άδικο. Πολλοί από τους original τίτλους της μεγάλης streaming πλατφόρμας είναι επιεικώς μέτριοι, πρέπει να επιλέξεις καλά τι θα δεις ή απλά να πετύχεις το jackpot. Σε κάθε περίπτωση, η βιβλιοθήκη ταινιών και σειρών του Netflix και στην Ελλάδα είναι πλέον τόσο εκτενής που δεν έχεις καμία δικαιολογία. Κάτι θα υπάρχει και για εσένα.



Πέρα από τους φρέσκους τίτλους, με ικανοποίηση βλέπουμε ότι στο
Netflix υπάρχουν και τίτλοι σαν την κλασική αμερικανική αστυνομική σειρά «Ντετέκτιβ Μονκ». Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει πέσει πάνω στον Monk κάποιο μεσημέρι ή απόγευμα στο STAR.

Παρακολουθώντας τον Tony Shalhoub στο ρόλο του υποχόνδριου, ανθρωποφοβικού, μικροβιοφοβικού και εμμονικού πρώην ντετέκτιβ Adrian Monk να προσπαθεί να λύσει – με τις δικές του αλλόκοτες αλλά πάντα αποτελεσματικές μεθόδους - σαν ειδικός σύμβουλος της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο διάφορες υποθέσεις, είναι ο ορισμός της comfort τηλεόρασης.

Ο Monk δεν κρύβει κακία, είναι ένας δύσκολος αλλά πάντα ευγενικός άνθρωπος που καλείται να διαχειριστεί το τραύμα μετά τη  δολοφονία της συζύγου του. Είναι μακράν μία από τις πιο συμπαθητικές μορφές της τηλεόρασης. Οι 8 σεζόν του «Ντετέκτιβ Μονκ» προβάλλονται στο Netflix, έτσι αν τις έχασες σε κάποιο ελεύθερο ελληνικό κανάλι, ευκαιρία να τις δεις ξανά.

Αν σε γοητεύουν παράξενοι χαρακτήρες που δουλεύουν με δικούς τους αντισυμβατικούς τρόπους προς την επίλυση δύσκολων υποθέσεων, σας προτείνουμε άλλες πέντε κλασικές τηλεοπτικές σειρές. Χρόνο και όρεξη να έχεις. 



The Mentalist

O Patrick Jane (Simon Baker) δεν πιστεύει ότι έχει μεταφυσικές δυνάμεις ή κάποιου είδους υπερδύναμη. Πιστεύει όμως στη δύναμη της παρατήρησης και αυτή η ιδιαίτερη ικανότητα που έχει τον έχει φέρει να συνεργάζεται στενά με το CBI (California Bureau of Investigation) και την senior αστυνόμο Teresa Lisbon (Robin Tunney) σε διάφορες δύσκολες υποθέσεις. O Patrick Jane ξέρει να «διαβάζει» το μυαλό των άλλων, κάποιες φορές αυτό είναι καλό, άλλες όχι. Από τις μεγάλες επιτυχίες του CBS, το “The Mentalist” μας πρόσφερε 151 επεισόδια μέσα από 7 γεμάτες σεζόν (2008-2015).

Bones

Μιλάμε για την Temperance Brennan (Emily Deschanel) ή αλλιώς Bones, μία ιατροδικαστική ανθρωπολόγο στην Ουάσινγκτον που καλείται να λύσει εγκλήματα όταν οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει. Ένα μικρό κομμάτι ανθρώπινου οστού αρκεί για την Bones για να διαλευκάνει υποθέσεις που άλλοι απέτυχαν να λύσουν. Δίπλα της, ο Seeley Booth, ειδικός πράκτορας του FBI, που ζητάει τη βοήθεια της Temperance, αυτός άλλωστε της έδωσε και το παρατσούκλι Bones (στην αρχή το μισούσε). Τεράστια επιτυχία του FOX, μας κράτησε συντροφιά για 12 ολόκληρες σεζόν (2005-2017). Στην Ελλάδα προβάλλεται και στο Disney+.

Elementary

Η αστυνομική σειρά “Elementary” του CBS (ναι, ξανά το CBS εδώ) είναι μία σύγχρονη μεταφορά των ιστοριών του Sir Arthur Conan Doyle στη Νέα Υόρκη του σήμερα με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Sherlock Holmes. Όχι μόνο αυτό, στο ρόλο του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ βρίσκουμε τον Jonny Lee Miller – ένας πρώην τοξικοεξαρτημένος σύμβουλος της Scotland Yard που στέλνεται από τον πατέρα του στη Νέα Υόρκη για να «στρώσει» - και σε αυτόν του βοηθού του, Dr. John Watson, την Lucy Liu σαν Dr. Joan Watson. Ο δυο τους θα έρθουν αντιμέτωποι με μία σειρά άλυτων υποθέσεων αλλά για αρχή πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Μπορεί το “Elementary” να μην είναι σαν το βρετανικό “Sherlock” και να ακούγεται σαν ένα update που δεν ζήτησε κανείς, μόνο που το αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό – και όχι μόνο αυτό – είχε αντίθετη άποψη. 7 σεζόν, από το 2012 μέχρι το 2019.

House

Γνωστή και σαν «Ιατρικές Υποθέσεις», το “
House” προβάλλεται ανελλιπώς με μεγάλη επιτυχία και στην ελληνική τηλεόραση. Η σειρά του δικτύου FOX είναι ένα ιατρικό δράμα αλλά μην περιμένετε κάτι σαν την «Εντατική», είναι πιο κοντά σε σειρές όπως το «CSI» και το «The Mentalist». Τεράστια μορφή ο Hugh Laurie στο ρόλο του Dr. Gregory House, ενός αντισυμβατικού – σχεδόν μισάνθρωπου - γιατρού-διαγνωστολόγου διάνοια που οι ανορθόδοξοι μέθοδοι δουλειάς του τον κάνουν να ξεχωρίζει σε ένα νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ. Μπορεί να δημιουργεί πολλές συμπάθειες και αντιπάθειες ανάμεσα στο προσωπικό και τους ασθενείς, αλλά ο Dr. House και η ομάδα του κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να λύσει περίεργες ιατρικές υποθέσεις και όχι μόνο. 8 σεζόν, 2004-2012, προβάλλεται στο Netflix στην Ελλάδα.



Columbo

Κλασική αστυνομική σειρά της δεκαετίας του ’70 που θα θέλαμε να δούμε ξανά στην ελληνική τηλεόραση. Μπορεί ο επιθεωρητής του Λος Άντζελες, Columbo (αξεπέραστος ο Peter Falk), να είναι άχρωμος, φορώντας πάντα ένα μακρύ αδιάβροχο και μιλώντας παράξενα, τη δουλειά του, όμως, στη διαλεύκανση δύσκολων υποθέσεων την κάνει καλά. Σίγουρα, οι δημιουργοί του Monk πρέπει να είχαν δει πολύ Columbo. Κάθε αυτοτελές επεισόδιο, από τα συνολικά 69 από το 1971 μέχρι το 2003, έχει μεγάλη διάρκεια, σαν να βλέπεις μία ταινία, οι ευρηματικοί τρόποι που λύνει τις υποθέσεις ο Columbo είναι σκέτη απόλαυση. To 1971, ένας 24χρονος με το όνομα Steven Spielberg σκηνοθέτησε το επεισόδιο “Murder by the Book”.