Ανακάλυψε την Tremor FreeMe των 23χρονων σπουδαστών του ΑΠΘ Θωμά Μπίκια, Ρόνι Λέσι και Αγγελική Παπαθανασίου.
Τρεις 23χρονοι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, οι Θωμάς Μπίκια, Ρόνι Λέσι και Αγγελική Παπαθανασίου, επινόησαν μια συσκευή που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από Πάρκινσον.
Η Tremor FreeMe, που μοιάζει με ρολόι, θα φοριέται στο χέρι και θα σταματά το τρέμουλο στους ασθενείς. Η συσκευή «αντιλαμβάνεται» ποιος μυς ενεργοποιείται ακούσια, εξαιτίας της πάθησης, και πυροδοτεί μια «αντικίνηση» που σταθεροποιεί το χέρι.
Μάλιστα η έμπνευση ήρθε από την καθημερινότητα του Θωμά με τον παππού του, τον οποίο έβλεπε να αντιμετωπίζει όχι μόνο πρακτικές αλλά και ψυχολογικές δυσκολίες λόγω των προβλημάτων που του προκαλούσε η νόσος.
Η καινοτομία των φοιτητών τούς έδωσε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας Cosmote Hackathon 2018 και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης OK!Thess. Η συσκευή τους έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με θετικά αποτελέσματα, ενώ συνεχίζεται η δουλειά για την ολοκλήρωση της τεχνολογίας της.