Έρευνα για εφαρμογή της νανοτεχνολογίας για αντικατάσταση των φυτοφαρμάκων και φυτοπροστατευτικών!


Καινοτομία από το ΑΠΘ: Μια έρευνα για τον αγροτικό τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη στον τεχνοβλαστό Plin Technology του ΑΠΘ, που ειδικεύεται στην παραγωγή και τον χαρακτηρισμό νανοσωματιδίων μετάλλων και οξειδίων τους για εφαρμογές σε καλλυντικά, παραφαρμακευτικά προϊόντα, αγροβιοτεχνολογία και άλλους τομείς.

Ειδικότερα, ερευνάται η χρήση των νανοσωματιδίων για την αντικατάσταση των σημερινών φυτοφαρμάκων και φυτοπροστατευτικών, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νικόλαο Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο αυτό η νανοτεχνολογία έχει να προτείνει μια καλή λύση, αφού μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα του συγκεκριμένου μετάλλου σε πολύ μεγάλη κλίμακα και παράλληλα να μη χάσει από τις δραστικές ιδιότητες που έχει ο χαλκός. «Ένα νανοσωματίδιο είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια τεράστια επιφάνεια που είναι διαθέσιμη για αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Για δεδομένο όγκο η επιφάνεια των νανοσωματιδίων είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη, αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη δραστικότητα της ύλης. Μειώνοντας δραστικά την περιεκτικότητα σε χαλκό, μειώνοντας τη διάσταση της ύλης, μπορεί κανείς να πολλαπλασιάσει την επιφάνεια και, επομένως, τη δραστικότητα», εξηγεί για το θέμα ο κ. Μιχαηλίδης.

research_plin_technology.jpg

Η έρευνα της Plin Technology έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και, μάλιστα, είναι πιθανόν, σε δύο με δυόμισι χρόνια, να δημιουργηθεί η σύνθεση και να κυκλοφορήσει το φυτοπροστατευτικό προϊόν, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες για την εφαρμογή και επίδοση που έχει πάνω στα φυτά, αλλά και οι κυτταροτοξικές μελέτες, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο βελτιώνεται η επίπτωση της δραστικής αυτής ουσίας πάνω στο περιβάλλον και τις προεκτάσεις που έχει στον άνθρωπο. Ξεκινώντας από αυτό το παράδειγμα, όπως λέει ο κ. Μιχαηλίδης, στην εφημερίδα "Ύπαιθρος", είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν και άλλες ιδέες για εφαρμογές στον αγροτικό τομέα με κάποια μορφή νανοτεχνολογίας. «Δεν είναι μόνον η φυτοπροστασία, αλλά και η βελτίωση της απόδοσης, πιθανώς κάποια λιπάσματα που θα χρησιμοποιούν μικρότερες περιεκτικότητες σε δραστικές ουσίες», επισημαίνει και καταλήγει πως η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην κτηνοτροφία, ωστόσο και στον τομέα αυτόν απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η Plin Technology χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα από το Uni.Fund με το ποσό των 350.000 ευρώ, για την προώθηση των προϊόντων της παγκοσμίως, καθώς και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.