Σκοπός είναι τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές από τρίτες χώρες


gavroglou (1).jpg

 

Σε κοινοπραξίες και συνέργειες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με στόχο να προσφέρουν κοινά πτυχία (joint degrees) θέλουν να προχωρήσουν το 2019 ορισμένα ελληνικά ΑΕΙ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, σκοπός είναι τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές από τρίτες χώρες με προγράμματα σπουδών κυρίως στα αγγλικά (και με δίδακτρα), αλλά και να προσφέρουν κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ελληνες και Ευρωπαίους φοιτητές, με σπουδές σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Τον στρατηγικό αυτόν στόχο ανέδειξαν οι πρυτάνεις των ελληνικών Ιδρυμάτων στη διάρκεια Συνόδου τους, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έδειξε να συμφωνεί κάνοντας λόγο για «εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και συνέργειες που θα μπορούν να εξασφαλίσουν στον νέο χάρτη των ΑΕΙ που διαγράφεται στην Ευρώπη». Ηδη χθες το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ενημέρωσε για την έναρξη συνεργασίας αυτού του είδους – σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ανακοίνωσε την πανεπιστημιακή κοινοπραξία EUROSUD, η οποία συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, με τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ, του Universidad Autónoma de Madrid, του Aix-Marseilles Université, του Πανεπιστημίου LUISS Guido Carli της Ρώμης και του Instituto de Ciências Sociais της Λισαβόνας. Πρόκειται για διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Σπουδές Νότιας Ευρώπης», το οποίο μάλιστα επιλέχθηκε για ένταξη στο πρόγραμμα Erasmus Mundus Joint Master’s Degree της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρώτο πρόγραμμα θα είναι αγγλόφωνο, θα ξεκινήσει το 2019 και θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ για μία πενταετία

Το πρόγραμμα θα είναι αγγλόφωνο, θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ για μία πενταετία (2018/19 - 2023/24) και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο του 2019. Θα προσφέρει σε άριστους φοιτητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να σπουδάσουν δύο χρόνια στην Ευρώπη σε τρία διαφορετικά πανεπιστήμια και να ζήσουν σε τρεις διαφορετικές χώρες.

«Ως το πρώτο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών διεθνώς που επικεντρώνεται στη μελέτη της Νότιας Ευρώπης, το EUROSUD αναμένεται να αναβαθμίσει το ευρύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για την περιοχή» είπε ο πρύτανης. Ενδιαφέρον για κοινά πτυχία με ευρωπαϊκά Ιδρύματα έχουν εκδηλώσει ακόμα το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και άλλα Ιδρύματα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουν τη διεθνοποίησή τους αλλά και περισσότερα έσοδα μέσω της προσέλκυσης φοιτητών και διδασκόντων απ’ όλο τον κόσμο, όμως για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει να ξεπεραστούν τα σημερινά εμπόδια που δυσκολεύουν τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών και τις προσλήψεις διεθνούς επιστημονικού δυναμικού.

Τον στρατηγικό στόχο για την εξωστρέφεια των ιδρυμάτων ανέδειξαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στη διάρκεια συνόδου τους, ενώ με την κινησή τους συμφωνεί και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου

Εξάλλου, ο Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε την επιδότηση με 10.000 ευρώ για κάθε μεταπτυχιακό που είτε είναι δωρεάν είτε έχει πολύ χαμηλά δίδακτρα. Συνολικά, το ποσό θα δοθεί για 272 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, από τα οποία 244 είναι δωρεάν, τρία έχουν δίδακτρα κάτω των 500 ευρώ ετησίως και 25 έχουν δίδακτρα κάτω των 1.000 ευρώ ετησίως. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε, τέλος, ότι προτεραιότητά του είναι η ανάπτυξη των περιφερειακών πανεπιστημίων και η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης που επιτυγχάνεται και με τις συνέργειες πανεπιστημίων - ΤΕΙ αλλά και με τα διετή προγράμματα σπουδών, που αρχίζουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.