Από την έναρξη του Erasmus έως σήμερα το Ε.Κ.Π.Α. έχει δεχθεί περισσότερους από 5.300 εισερχόμενους φοιτητές


Φοιτητές από όλο τον κόσμο έρχονται για σπουδές στο ΕΚΠΑ Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα φοιτήσουν στο ΕΚΠΑ κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-19. 

Στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, το ΕΚΠΑ υποδέχεται φοιτητές από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία, καθώς και 10 φοιτητές από Πανεπιστήμια της Γεωργίας, Ιορδανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας και Σερβίας στο πλαίσιο του Erasmus+ International Mobility. 

12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Guangdong University of Foreign Studies της Κίνας θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο ΕΚΠΑ από το χειμερινό εξάμηνο 2018-19, στο πλαίσιο των διμερών διεθνών συμφωνιών του ΕΚΠΑ που υποδέχεται και φοιτητές από το Μεξικό αλλά και από το Πανεπιστήμιο του Hong Kong.  

Σημειώνεται ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1987 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ERASMUS+. 

Στο διάστημα αυτό  έχουν φοιτήσει στο Ε.Κ.Π.Α. πάνω από 5.300 φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ενώ πάνω από 13.000 φοιτητές του ΕΚΠΑ έχουν μετακινηθεί για σπουδές και πρακτική άσκηση προς Ιδρύματα και φορείς υποδοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, περισσότεροι από 730 διδάσκοντες του ΕΚΠΑ έχουν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες μετακίνησης που τους παρέχει το πρόγραµµα προς ΑΕΙ του εξωτερικού. 

Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 παρατηρείται παραπέρα πρόοδος: αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΚΠΑ για το πρόγραμμα Erasmus (Ευρωπαϊκή και Διεθνής Κινητικότητα) η οποία ανέρχεται πλέον σε 2.151.188 ευρώ, ενώ έχουν συναφθεί εξακόσιες ογδόντα (680) διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με τριακόσια σαράντα ένα (341) Ιδρύματα από τριάντα μία (31) ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και 9 συμφωνίες συνεργασίας με Ιδρύματα από 7 χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιορδανία, Σερβία) στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας.       

Η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισµός του Πανεπιστηµίου αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματος, σύμφωνα με το δεκαετές Στρατηγικό Σχέδιο του Ιδρύματος (2018-2028), όπως καθορίστηκε από τις Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία µε τα υπόλοιπα θεσµικά όργανα του Ιδρύµατος και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων. Το Ε.Κ.Π.Α. συνεργάζεται µε Πανεπιστήµια, Ερευνητικά Κέντρα, διεθνή δίκτυα Πανεπιστηµίων, καθώς και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσµίως, µε στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών και της κινητικότητας των φοιτητών, του ακαδηµαϊκού προσωπικού, των ερευνητών και του λοιπού ανθρώπινου δυναµικού του. Μια πρόσφατη αποφασιστική κίνησή του προς την ίδια κατεύθυνση είναι η συμμετοχή του στη συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός ‘Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών’ (A European Civic University), δηλ. ενός δικτύου οκτώ συνεργαζομένων σημαντικών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και την αύξηση της κινητικότητας των φοιτητών σε όλη την Ευρώπη