«Αιτούμαστε την άμεση ένταξη του νέου Τμήματος στο μηχανογραφικό»
Το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ιδρύθηκε το 2018 και προήλθε από τη συγχώνευση των Τμημάτων Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών Τ.Ε. και Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε.. Ήταν το μόνο Τμήμα στην Ελλάδα, που "στέγαζε" το αντικείμενο των Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργίας.
Τον Απρίλη του 2021 ενημερωθήκαμε πως το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος αλλάζει. Προς έκπληξή μας, συνειδητοποιήσαμε πως στο νέο πρόγραμμα δεν υπάρχουν πια κατευθύνσεις και πως τα μαθήματα σχετιζόμενα με το πρώην Τμήμα Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργών έχουν εξαφανιστεί. Κατά συνέπεια, το αντικείμενο των Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργίας καταργήθηκε από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να εναντιωθούμε στην άδικη κατάργηση του κλάδου των Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών και να διεκδικήσουμε την επανίδρυση Τμήματος Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργίας, όμως αυτή τη φορά σε Πανεπιστημιακό επίπεδο. Για να το καταφέρουμε αυτό, δημιουργήσαμε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και το περιεχόμενο και τη σημαντικότητα του αντικειμένου.
Μόλις ενημερωθήκαμε για την αλλαγή του προγράμματος, προβήκαμε σε γραπτή ένσταση προς το Τμήμα, στην οποία εναντιωθήκαμε στην κατάργηση των μαθημάτων μας. Η ένσταση αυτή πρωτοκολλήθηκε στις 19/4/2021 και κοινοποιήθηκε στην Πρυτανεία, καθώς και στη Σχολή Μηχανικών, στην οποία υπάγεται το Τμήμα.
Τον ίδιο μήνα προχωρήσαμε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Σχολής Μηχανικών, καθώς και με τους τρεις από τους τέσσερις Αντιπρυτάνεις, με τους οποίους συζητήσαμε το πρόβλημά μας. Η στάση τους ήταν ως επί το πλείστον ουδέτερη, αλλά όχι αρνητική. Οι προσπάθειες πραγματοποίησης συνάντησης με τον Πρύτανη του Ιδρύματος, αποδείχθηκαν άκαρπες.
Ταυτόχρονα αλληλογραφήσαμε μέσω διαδικτύου με επιχειρήσεις του κλάδου, με σκοπό την ενημέρωσή τους, για το πρόβλημά μας, που τους αφορά άμεσα. Βέβαια, η επικοινωνία μας με τις επιχειρήσεις προχώρησε και σε πιο προσωπικό επίπεδο, με στόχο μια δυναμική συνεργασία.
Το Μάϊο, σε συννενόηση με δημοσιογράφο από τη διαδικτυακή εφημερίδα "VICE GREECE", εκδόθηκε το πρώτο άρθρο σχετικά με το ζήτημά μας.
Τον Ιούνιο επικοινωνήσαμε με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, εξηγώντας τους το αδιέξοδό μας. Σε συνέχεια αυτής της επικοινωνίας, συμπεριέλαβαν το ζήτημά μας στο δελτίο τύπου τους αναφέροντας στο 14ο σημείο: "Ο Σύνδεσμός μας αντιτίθεται στην κατάργηση των πανεπιστημιακών σπουδών Κλωστοϋφαντουργίας και επισημαίνει την αναγκαιότητα της επανίδρυσης του Τμήματος Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών. Δεν εννοείται ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κλάδος της χώρας, με χιλιάδες επιχειρήσεις, να στερείται, εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού κλωστοϋφαντουργίας.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η πρωτοβουλία φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής (ΜΒΣΠ) αντιτίθεται στην κατάργηση των Πανεπιστημιακών σπουδών Κλωστοϋφαντουργίας από τον ακαδημαϊκό χάρτη και διεκδικεί την παραμονή τους, με επανίδρυση αυτόνομου Τμήματος Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών.
Η δράση αυτή των φοιτητών οξύνθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την ανακοίνωση νέου προγράμματος σπουδών, βασίστηκε όμως και στις προηγούμενες αλλαγές που υπέστη το Τμήμα. Το πρόβλημα του Τμήματος, συνολικά, ξεκίνησε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το 2018, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Με το νομοσχέδιο αυτό έγινε κατάργηση των Τ.Ε.Ι. και ακολούθησε η συγχώνευση του Τμήματος Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών Τ.Ε. με το Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε., τα οποία ανήκαν στο Α.Ε.Ι Πειραιά Τ.Τ.. Το νέο Τμήμα παρείχε, από τη στιγμή της ίδρυσής του, την κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου «Τεχνολογίες Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης». Κατά την αναβάθμιση σε Τμήμα Μηχανικών με πενταετές πρόγραμμα σπουδών το 2019, οι τρείς κατευθύνσεις μετατράπηκαν σε δύο ροές.
Πριν από μερικές εβδομάδες η Συνέλευση του Τμήματος προχώρησε σε νέα αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών καταργώντας τη ροή δύο. Στις 2 Απριλίου 2021 η Διοίκηση του ΠΑΔΑ, λειτουργώντας αυτοβούλως (χωρίς συζήτηση ή έστω έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών του Τμήματος), κοινοποίησε την ολική αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών, καταργώντας τη δεύτερη ροή («Βιομηχανική Παραγωγή» και τα υπαγόμενα σε αυτή μαθήματα), τα οποία καλύπτουν το αντικείμενο της Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και όλα τα μαθήματα κορμού που σχετίζονταν με αυτή. Το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις αλλαγές αυτές είναι η κατάργηση του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου, οδηγώντας στην εξαφάνιση της ειδικότητας του μοναδικού Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ελλάδα, το οποίο διατηρούσε συνάφεια με την ειδικότητα του Κλωστοϋφαντουργού Μηχανικού.
Η Κλωστοϋφαντουργία παραμένει ένας σταθερά αναπτυσσόμενος τεχνολογικός και βιομηχανικός κλάδος παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χαρακτηρίζει επίσημα ως έναν από τους βασικούς στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης. Η ειδικότητα του Κλωστοϋφαντουργού Μηχανικού έχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και κατέχει διακριτή θέση στην ανώτατη ακαδημαϊκή εκπαίδευση όλων των αναπτυγμένων χωρών. Με την κατάργηση της κατεύθυνσης, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δε θα παρέχει ανώτατες σπουδές στην Κλωστοϋφαντουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του συνόλου των κλάδων μεταποίησης της χώρας, ο τομέας της Κλωστοϋφαντουργίας και των άμεσα σχετιζόμενων κλάδων (Ένδυμα, Μόδα και Δέρμα) αντιπροσωπεύουν το 11% των επιχειρήσεων και απασχολούν το 9% των εργαζομένων (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2015 και ΙΟΒΕ 2016, καθώς και στατιστικά στοιχεία των εξαγωγών και της απασχόλησης του κλάδου για τα έτη 2017–2019).
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν επιδιώκει να μηδενίσει και να επηρεάσει με κανέναν τρόπο, το ήδη υπάρχον Τμήμα ΜΒΣΠ και το νέο πρόγραμμα σπουδών του. Μετά τα ανωτέρω και τις συνελεύσεις που προηγήθηκαν, αιτούμαστε:
- Τη δημιουργία αυτόνομου Τμήματος Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργίας για τη διατήρηση των σπουδών του τομέα, σε προπτυχιακό Πανεπιστημιακό επίπεδο, με αξιοποίηση του υπάρχοντος ακαδημαϊκού προσωπικού και των διαθέσιμων εργαστηριακών υποδομών.
- Τη δυνατότητα αυτοδίκαιης ελεύθερης μετακίνησης των φοιτητών του Τμήματος ΜΒΣΠ στο νέο Τμήμα.
- Την άμεση ένταξη του νέου Τμήματος στο μηχανογραφικό.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ