«Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο…»
Ανεπαρκής αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο κρατικός προϋπολογισμός για τη σίτιση των φοιτητών.
Με φόντο την ακρίβεια και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά αγαθά, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών δεν δικαιούνται ουσιαστικά ούτε ένα σάντουιτς καθώς το υπουργείο Παιδείας θεωρεί επαρκές το ποσό των 1,80 ευρώ που ισοδυναμεί σε κάθε φοιτητή.
Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Πατρών επιχορηγείται με το ποσό των 4,470 ευρώ για τη σίτιση των φοιτητών, που σημαίνει ότι ο κάθε φοιτητής έχει στη διάθεση του μόλις 1,80 ευρώ για να σιτιστεί.
«Νομίζω ότι πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα όρια. Το 1.80 ευρώ είναι πολύ λίγο. Θα πρέπει να γίνει 2.80 ευρώ» δηλώνει στην εφημερίδα 'Η Γνώμη' ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, επισημαίνοντας ότι με την επιχορήγηση που παίρνει πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των φοιτητών του σε Ρίο, Κουκούλι Αίγιο, Πύργο, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι και Αγρίνιο όπου εδρεύουν τμήματά του.
Είναι προφανές ότι στις μέρες μας ο μεγαλύτερος φόβος των οικογενειών, δεν είναι μόνο αν το παιδί θα καταφέρει να εισαχθεί σε ένα τμήμα ΑΕΙ, αλλά αν τελικά θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα του στην περίπτωση που η σχολή βρίσκεται εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.
Ας σκεφτούμε ότι μόνο το 2019 μια... μεγαλούπολη φοιτητών είχε «μεταναστεύσει» για σπουδές εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους (πάνω από 150.000), γεγονός που επιβάρυνε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό ετησίως με 7.000 ευρώ κατά μέσο όρο, και συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις 150.000 οικογένειες φοιτητών.
Πόσο σας στοιχίζει μηνιαίως η φοίτησή σας στο Πανεπιστήμιο; Αυτή η ερώτηση απευθύνθηκε (με κλειστό ερωτηματολόγιο) από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 σε 250 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Παντείου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η απάντηση; Οι «μετανάστες» φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν βρει θέση στις φοιτητικές εστίες κόστιζαν ετησίως κατά μέσο όρο περίπου 7.000 ευρώ.
Με το κύμα ακρίβειας να καλπάζει, την εκτίναξη των ενοικίων, τις οικογένειες να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμός που αγγίζουν πολλές φορές έναν βασικό μισθό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το νέο ακαδημαϊκό έτος το συνολικό κόστος των σπουδών για έναν φοιτητή αναμένεται να «σπρώξει» ακόμα περισσότερα νοικοκυριά κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι αδύνατη η συντήρηση του φοιτητή.
Αλλά «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο…»
Πηγή: www.alfavita.gr