Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στα σχολεία με τη μορφή δύο εργαλείων.


Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στο δημόσιο σχολείο επίσημα κάνοντας την αρχή για την εδραίωση των AI τεχνολογιών στα εκπαιδευτικά δεδομένα. Το Υπουργείο Παιδείας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσαν λοιπόν ότι εισάγονται 2 εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στην δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επίσημες δηλώσεις Πιερρακάκη
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο πρόσφατης ομιλίας του στο CEO Initiative Forum, είπε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει και επίσημα στα σχολεία δίνοντας στους μαθητές νέες δυνατότητες και αξιοποιώντας τις καινοτομίες που παρέχει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Στόχος είναι να ενσωματωθούν σταδιακά οι καινοτόμες τεχνολογίες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στο επόμενο διάστημα επομένως αναμένεται να δούμε και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο σχολείο.

Ποιες είναι οι δύο αυτές ΑΙ εφαρμογές που εισάγονται;
Το 1ο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ο Ατομικός Βοηθός που θα βλέπει τις αδυναμίες του μαθητή και ενημερώνει τον δάσκαλο. Θεμέλιο της προσέγγισης του υπουργού είναι ότι «δεν πρέπει να ξεκινάς στοχεύοντας στην τεχνολογία, πρέπει να στοχεύεις στην ανάγκη που πας να λύσεις μέσω της τεχνολογίας».
Η 2η σειρά ΑΙ εργαλείων είναι αυτή που θέτει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της εξατομικευμένης μάθησης.

Ένα ζήτημα που προκύπτει από την είσοδο των εργαλείων αυτών είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εξασκηθούν στη χρήση τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη που ανακοίνωσε ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι το 1ο Πανεπιστημιακό επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη αποκλειστικά για Εκπαιδευτικούς Π.Ε. και Δ.Ε.

Το εξ αποστάσεως πρόγραμμα ξεκινάει κάθε μήνα με χιλιάδες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος είτε από νέους απόφοιτους παιδαγωγικών και καθηγητικών τμημάτων, είτε από αναπληρωτές, είτε ακόμα και από μόνιμους εκπαιδευτικούς.