Τι συμβαίνει στην διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)
Στο παρελθόν, η κατάλληλη εκπαίδευση συχνά οδηγούσε σε μία ασφαλή θέση εργασίας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Μπορούμε να κάνουμε βάσιμες υποθέσεις για μελλοντικές ευκαιρίες, αλλά θα υπάρχει πάντοτε αβεβαιότητα! Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε τις σπουδές και το επάγγελμα που αντανακλούν καλύτερα το χαρακτήρα μας και τις τρέχουσες επαγγελματικές ευκαιρίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιλογή κατεύθυνσης σπουδών ή επαγγέλματος που θα κάνουν οι νέοι σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας δεν εξασφαλίζει τη σταθερή και μόνιμη σταδιοδρομία. Μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές σε έναν τομέα που τώρα έχουν επιλέξει, μπορεί τα δεδομένα στην αγορά εργασίας να έχουν αλλάξει, νέα επαγγέλματα να έχουν εμφανιστεί και άλλα επαγγέλματα που είναι ίσως δημοφιλή σήμερα να μην έχουν πια ζήτηση. Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις για τη ζήτηση διαφόρων επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τις επαγγελματικές επιλογές.
Πρόσφατες μελέτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν δείξει γενικά ότι επαγγέλματα σε ζήτηση θα είναι εκείνα που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από την τεχνολογία ή τις αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας, ενώ οι τεχνολογικές αλλαγές θα αυξήσουν τη ζήτηση εργαζομένων με προσόντα υψηλού και μεσαίου επιπέδου.
Πρόσφατα ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και ως Κέντρο EUROGUIDANCE της Ελλάδας προχώρησε στην εκπόνηση της παρούσας μελέτης με τίτλο «Ανερχόμενοι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα και νέες απαιτούμενες δεξιότητες».
Το Youth Platform θα παρουσιάσει την έρευνα σε συνέχειες , προσπαθώντας από την πλεύρα του να δει την διασύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στους επαγγελματικούς τομείς και στην επαγγελματική εκπαίδευση που υπάρχει στην χώρα μας.
Συνεχίζουμε με τον τομέα της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)
Η αγορά εργασίας των επαγγελματιών του τομέα της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τη μείωση της κατανάλωσης, κυρίως των εισαγόμενων αγαθών, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Παρόλο που στον κλάδο φαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να μην υπάρχει αξιόλογη ζήτηση για στελέχη του κλάδου. Άλλος συνεντευξιαζόμενος είχε την αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή οι δυνατότητες απασχόλησης σήμερα είναι θετικές στον τομέα. Η φαινομενική διάσταση απόψεων των δύο οφείλεται ενδεχόμενα στο γεγονός ότι ο πρώτος αναφέρεται αποκλειστικά στον κλάδο των logistics, ενώ ο δεύτερος στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με αυτά, όπως π.χ. οι μεταφορές (εδώ όντως υπάρχουν κάποιες προοπτικές απασχόλησης στις αεροπορικές μεταφορές) ή οι προμήθειες/αγορές (όπου επίσης υπάρχουν προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας).
Στον τομέα των logistics και μεταφορών έχουμε αλλαγές οργανωτικών μοντέλων, κυρίως όσον αφορά στην αποθήκευση και τις μεταφορές. Οι αλλαγές αυτές διαφοροποιούν το προφίλ μιας σειράς ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του κλάδου. Σήμερα και σε βάθος χρόνου, η υποστήριξη της ναυσιπλοΐας και των θαλάσσιων μεταφορών έχει θετικές προοπτικές για μια σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων, π.χ. τροφοδοσία πλοί- ων, ανταλλακτικά, μεταφορά εμπορευμάτων, συνδυασμένες μεταφορές, κλπ.
Όπως προέκυψε από τις συνεντεύξεις, στον κλάδο της Ναυτιλίας η παρεχόμενη εκπαίδευση παρουσιάζει ελλείμματα σε σχέση με ορισμένα επαγγέλματα του κλάδου. Επίσης, φορείς εκπροσώπησης του κλάδου έχουν προτείνει την εισαγωγή προπτυχιακών σπουδών στα logistics, παρόλο που υφίστανται σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Πειραιά, Οικονομικό Αθήνας και στο ΑΠΘ. Σε σχέση με τα επαγγέλματα / ειδικότητες του κλάδου με θετικές προοπτικές για την επόμενη 5ετία, βάσει των συνεντεύξεων, αναφέρθηκε ότι θα υπάρχει ζήτηση για στελέχη εξειδικευμένα στην ηλεκτρονική παρακολούθηση και προγραμματισμό φορτίων, πλοίων και ναύλων.
Την έρευνα μπορείτε να την βρείτε εδώ