Ο λόγος για το Crowdhackathon Innovating with Opendata #transport
Ο λόγος για το Crowdhackathon Innovating with Opendata #transport
Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου 2015 οι Συγκοινωνίες Αθηνών, Όμιλος ΟΑΣΑ (www.oasa.gr), η εταιρία καινοτομίας Crowdpolicy (www.crowdpolicy.com) και ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων INNOVATHENS (www.innovathens), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Τομέας Μεταφορών & Δικτύων (www.yme.gr), διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία και για πρώτη φορά διήμερο μαραθώνιο προγραμματισμού - Crowdhackathon - με θέμα την υλοποίηση εφαρμογών, αξιοποιώντας ανοικτά δεδομένα open data.
Το #transport είναι το πρώτο Hackathon της σειράς Crowdhackathon Innovating with Opendata, τα οποία θα έχουν ως θεματολογία την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κάθε Crowdhackathon θα εξειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο http://crowdhackathon.com/ .
Στο Crowdhackathon Innovating with Opendata #transport συμμετείχαν 25 ομάδες 130 developers - νέοι επιχειρηματίες, προγραμματιστές, αναλυτές, μηχανικοί, designers, business consultants, επαγγελματίες και φοιτητές, οι οποίοι σε λιγότερο από 30 ώρες ανέπτυξαν εφαρμογές γύρω από τις μεταφορές, τα ανοιχτά δεδομένα και τη βελτίωση των υπηρεσιών με συμμετοχικές διαδικασίες. Στο Crowdhackathon #transport εκτός από τους διαγωνιζόμενους συμμετείχαν 20 μέντορες που υποστήριξαν και συμβούλευσαν τις ομάδες στην υλοποίηση, 25 επιχειρήσεις καθώς και 40 στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Η συμμετοχή του πλήθους, η ανταποδοτική λειτουργία και η κοινωνική αλληλεγγύη κυριάρχησαν ως ιδέες ενώ μεταξύ των εφαρμογών αναπτύχθηκε και ένα παιχνίδι που βοηθά στην όλο και μεγαλύτερη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών. Το μέγεθος, η ζωντάνια και η δυναμική που υπήρξε καθιστούν το Crowdhackathon τη μεγαλύτερη δράση εφαρμοσμένης κοινωνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας στην χώρα.
Είναι περισσότερο από σαφές ότι από το Crowdhackathon αναδείχθηκαν 25 ομάδες που με πάθος και μεράκι υλοποίησαν την ιδέα τους σε ένα Σαββατοκύριακο στην καυτή παραλία του Innovathens. Η τόσο μεγάλη συμμετοχή και το πάθος των δημιουργών είναι η καλύτερη απάντηση της δημιουργικής και καινοτόμας Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας.
Μέσα από τέτοιες διαδικασίες ανοιχτής καινοτομίας κινητοποιείται το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενισχύεται η δημιουργία και η νεανική επιχειρηματικότητα, προωθείται η καινοτομία, με τελικό αποτέλεσμα την ενεργό συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Παράλληλα, η κοινωνική διάσταση των ιδεών και η γενικότερη φιλοσοφία των ανοιχτών δεδομένων συμβάλει ενεργά στην κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία είναι περισσότερο όσο ποτέ απαραίτητη σήμερα.
Παράλληλη εκδήλωση ήταν η διοργάνωση ημερίδας για την εφαρμογή του νόμου των ανοιχτών δεδομένων από τους φορείς του δημοσίου (ν. 4305/2014). Ομιλητές ήταν η Δρ. Βασιλική Νταλάκου, Επικεφαλής της νομικής ομάδας Συντονιστικής ΟΔΕ Δι@ύγεια, ο κος Αλέξανδρος Οικονόμου ΕΔΡΑ Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, ο κος Στέφανος Λουκόπουλος από την ΜΚΟ Vouliwatch.gr και ο κος Πρόδρομος Τσιαβός εκ μέρους της ΕΕΛΛΑΚ.
Οι έξι πρώτες ομάδες βραβεύθηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 7.000 ευρώ, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης από το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και τη Δομή διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ συνολικής αξίας 10.000 ευρώ, προπληρωμένες κάρτες VISA αξίας 600 ευρώ και ένα tablet προσφορά του ΕΜηΠΕΕ.
Οι ομάδες που βραβεύθηκαν είναι οι ακόλουθες:
1. Ex Machina
2. 10Coders
3. definiens
4. ConTRANSS
5. kawai-developers
6. Transit Rush
Σημειώνεται ότι ο κώδικας των εφαρμογών, και με βάση το πλαίσιο της διοργάνωσης, έχει ήδη αναρτηθεί σε δημόσιο αποθετήριο, στη διεύθυνση https://github.com/crowdhackathon-transport και μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
H Google, η VISA, η Hellas Smart Ticket (HST), η HERE, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τα Goody’s Burger House συμμετείχαν ως βασικοί υποστηρικτές και χορηγοί της δράσης.
Επίσης τη διοργάνωση υποστήριξαν μεταξύ άλλων και οι εξής Φορείς / Οργανισμοί: Ένωση μηχανικών πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΜηΠΕΕ), ΕΜΠ / Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα - ΕΕΛΛΑΚ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων), ΙΠΣΥ/ΕΚ Αθηνά, Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών - Πειραιώς και Περιχώρων, Academy of Entrepreneurship, Greek Travel Pages, Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος - ΣΕΚΕΕ, Vouliwatch.gr.