Μάθετε τα τελευταία νέα από την χώρα
Μάθετε τα τελευταία νέα από την χώρα
Οι δυνατότητες για επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Σαουδικής Αραβίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) ,μέλος του Δικτύου ENTERPRISE EUROPE NETWORK, παρουσία πλήθους μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι παριστάμενοι επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα χαρακτηριστικά των αγορών, τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτές, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν, αλλά και πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς , Σύμβουλος ΟΕΥ Α' του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Τζέντα, επισήμανε ότι ο τομέας του πετρελαίου κατέχει το υψηλό ποσοστό 80% των εσόδων του προϋπολογισμού, το 45% του Σαουδαραβικού Α.Ε.Π. και το συντριπτικά υψηλό 90% των εσόδων, από τις εξαγωγές της χώρας. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2014 ανέρχεται σε 777,9 δισ. δολάρια.
Οι εισαγωγές που πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία, είναι κυρίως αυτοκίνητα, σίδηρος και σιδηρουργικά προϊόντα, βιομηχανικός εξοπλισμός και μηχανήματα, είδη τηλεπικοινωνιών και συστήματα ήχου, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και μηχανήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Ξυπολιά, στα προτερήματα της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβάνονται τα σημαντικά φορολογικά πλεονάσματα, τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και αξιόλογες και ισχυρές θετικές εκτιμήσεις για την άσκηση της επιχειρηματικότητας και για το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. Στα αδύνατα στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβάνονται η μεγάλη εξάρτηση από τη διεθνή προσφορά και ζήτηση πετρελαίου, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας, η έλλειψη διαφάνειας σε σημαντικά υψηλό ποσοστό για οικονομία με μεγάλη κεφαλαιακή βάση, αλλά και η περιφερειακή αστάθεια και αβεβαιότητα λόγω γειτνίασης της χώρας με εστίες έντασης.
Μεγάλο μέρος επιχειρηματιών και αλλοδαπών επενδυτών, θεωρούν ότι η Σαουδαραβική οικονομία είναι αρκετά ελκυστική για νέες επιχειρηματικές δράσεις, πρωτοβουλίες και νέες επενδυτικές δραστηριότητες. Το Σαουδαραβικό Ριάλι είναι ένα από τα πλέον σταθερά νομίσματα, συνδεδεμένο με το Αμερικανικό Δολάριο (1$=3,75 SAR) και στις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν υπάρξει αξιόλογες μεταβολές ή νομισματικές διακυμάνσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ξυπολιά, για να καταφέρει ένας επιχειρηματίας να δραστηριοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλες οι πτυχές της καθημερινότητας στη χώρα, κυριαρχούνται από την ακλόνητη και διαρκή πίστη στις αρχές και ηθικές αξίες του Ισλάμ και του Ιερού Κορανίου. Απαιτείται συντηρητικό αλλά έξυπνο ντύσιμο.
Οι γυναίκες δεν συμμετέχουν καθόλου, ή έχουν εντελώς δευτερεύοντα ρόλο στην άσκηση επιχειρηματικότητας ή στην έναρξη επιχειρηματικής συνεργασίας ενώ είναι αρκετά δύσκολη η χορήγηση βίζας. Για όλους τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Σαουδική Αραβία, είναι απαραίτητη η προηγούμενη χορήγηση βίζας. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να δουν τα απαιτούμενα έγγραφα στην επίσημη ιστοσελίδα του Σαουδαραβικού Υπουργείου Εμπορίου στο www.mci.gov.sa.
Οι δασμοί που επιβάλλονται στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι 5%. Υπάρχουν επίσης προστατευτικοί δασμοί, 12% έως 20%, για εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων προκειμένου προστατευθούν ορισμένες εθνικές βιομηχανίες της χώρας.
Η Σαουδική Αραβία, εφαρμόζει από το 1991 το Εναρμονισμένο Ενιαίο Δασμολόγιο και Κωδικοποιημένο Σύστημα (H.S.) και Ενιαίο Σύστημα Περιγραφής Προϊόντων. Για περισσότερες πληροφορίες, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκέπτεται την επίσημη ιστοσελίδα των Σαουδαραβικών Τελωνείων (Saudi Customs Office) www.customs.gov.sa, η οποία είναι και στην αγγλική γλώσσα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Τζέντας, στο τηλέφωνο 00966 12 66 90 824 και στο κινητό 00966 546 117373. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση