Τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014... Συμφωνούμε ότι το αξίζει.
Τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014...
Η Φραντσέσκα Σβελμ, υπεύθυνη για θέματα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή συμμετοχή νέων, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να αξιολογήσει τη μέχρι τώρα πορεία της διοργάνωσης δηλώνει ενθουσιασμένη, κυρίως σε σχέση με τρεις παράγοντες: τον αριθμό των εκδηλώσεων και των άλλων δράσεων της Θ- ΕΠΝ 2014, την ποιότητά τους και τη συμμετοχή των εθελοντών στο πρόγραμμα.
«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα θετικό μοντέλο, το οποίο έχει ενδιαφέρον να το εκμεταλλευτούν μελλοντικά και άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι νέοι, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σβελμ σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό ζήτημα που η ίδια σκοπεύει να θέσει είναι η «κληρονομιά» που θα αφήσει η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη όταν θα πέσει η αυλαία του προγράμματος. «Πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος με τον δήμο και την πολιτική ηγεσία σχετικά με το τι θα μείνει στην πόλη μετά το τέλος του 2014», τόνισε η κ. Σβελμ.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί και την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, φορέα διοργάνωσης της Θ-ΕΠΝ 2014, Μαρία Πασχαλίδου. Όπως είπε η κ. Πασχαλίδου, στις προτεραιότητες που θέτει η ίδια μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη είναι η ενεργοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ελήφθη το 2006 χωρίς να υπάρξει συνέχεια) για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη Πολιτικών για τη Νεολαία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σημαντικά θέματα σύμφωνα με την κ. Πασχαλίδου είναι επίσης η αναζήτηση νομικής λύσης για να λειτουργήσουν youth hostels στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας υπάρχει κενό στη νομοθεσία στο θέμα αυτό καθώς και η αξιοποίηση του κτιρίου στην οδό Μ. Κάλλας όπου εδρεύει η ΕΠΝ 2014 και το οποίο μπορεί να αποτελέσει χώρο συνάντησης και επαφών για τις ομάδες νέων της Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα στα «κέρδη» που αφήνει η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη είναι οι ευκαιρίες που δίνει σε νέους δημιουργούς της πόλης να προβάλουν τη δουλειά τους. «Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων», τόνισε ο Μπάμπης Παπαϊωάννου, συντονιστής της Θ-ΕΠΝ 2014. «Ανάμεσά τους, οι κινηματογραφιστές Βάγια Δανιηλίδου και Κωνσταντίνος Τοπάλης που πρόβαλαν την ταινία μικρού μήκους τους στις Κάννες με την υποστήριξη της Θ- ΕΠΝ 2014 και επέστρεψαν με συμβόλαιο για διεθνή διανομή, οι δημιουργοί δίγλωσσου μάνγκα κόμικ με θέμα την ιστορία της Θεσσαλονίκης, Ραφαήλ Βουτσίδης και Καρυοφύλλης – Χρίστος Χατζόπουλος που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό και θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, καθώς και οι νέοι δημιουργοί που τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν την εικαστική τους ματιά στις βιτρίνες του Νotos και δέχονται παραγγελίες για τα έργα τους».
Θετικά είναι τα μηνύματα και από τις επιπτώσεις της διοργάνωσης στον τομέα του τουρισμού. Υπολογίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 πάνω από 2.000 νέοι από όλη την Ευρώπη φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ως προσκεκλημένοι της Θ-ΕΠΝ 2014. Η κ. Πασχαλίδου τόνισε ότι πολλοί από τους ξένους επισκέπτες παραμένουν 2-3 μέρες στην πόλη, πράγμα πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία. Ακόμη πιο σημαντικά αναμένεται να είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη διοργάνωση. «Οι εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών, πρεσβειών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, επιστρέφουν πολύ ικανοποιημένοι στον τόπο τους και διαφημίζουν την πόλη μας σε τρίτους ή αποφασίζουν να ξαναέρθουν οι ίδιοι», παρατήρησε η κ. Πασχαλίδου.