Επιστήμονες από το ΑΠΘ έδωσαν τα ονόματα των δύο δολοφονημένων σε νέα είδη κυανοβακτηρίων
Δύο Έλληνες επιστήμονες, ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάνθος Πάνου, αποφάσισαν να δώσουν τα ονόματα του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου σε δύο νέα είδη κυανοβακτηρίων που ανακάλυψαν.
Έτσι τα ονόματα του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου θα μνημονεύονται στο εξής και για πάντα στο χώρο της επιστήμης.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη στην οποία περιγράφονται 5 νέα γένη και 9 νέα είδη κυανοβακτηρίων από διάφορα περιβάλλοντα, από όλη την Ευρώπη, από λίμνες της Εσθονίας και χερσαία σπήλαια της Ελλάδας, μέχρι αγχίαλα σπήλαια των Καναρίων Νήσων και βραχώδεις παραλίες της Ρόδου.
Οι δύο επιστήμονες θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου έδωσαν τα ονόματά τους στο είδος Speos fyssasii και στο είδος Iphianassa zackieohae σε δύο από αυτά τα είδη. Σε ένα τρίτο δόθηκε το όνομα του πρώην αντιπρύτανη του ΑΠΘ και γγ του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή (1957-2017), Έλληνα Βιολόγου πανεπιστημιακόυ καθηγητή Οικολογίας, του οποίου η πρωτοπόρος εργασία συνέβαλε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων περιοχών, στην Ελλάδα. Το είδος ονομάστηκε Stenomitos pantisii.
Τα κυανοβακτήρια, (Cyanobacteria), αποτελούν φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που παλαιότερα κατά την κλασική ταξινόμηση φέρονταν με το όνομα «κυανοφύκη». Σήμερα θεωρούνται ιδιαίτερη συνομοταξία στην επικράτεια (domain) των Βακτηρίων. Τα κυανοβακτήρια αποτελούν ομάδα φωτοσυνθετικών προκαρυωτικών, που θεωρούνται ικανά σε οξυγονογενή ή οξυγονούχο φωτοσύνθεση. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των οργανισμών, που υπάρχουν εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι οι συμβιωτικές σχέσεις τους με άλλους οργανισμούς που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες τόσο σε υδρόβια όσο και σε χερσαία περιβάλλοντα. Στους οργανισμούς με τους οποίους συμβιούν τα κυανοβακτήρια περιλαμβάνονται μύκητες, φυτά και ζώα.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Phylogenetics and Evolution.
Η ανάρτηση του επίκουρου καθηγητή Σπύρου Γκέλη στο Facebook, είναι επεξηγηματική για την επιλογή να δοθούν οι ονομασίες: «Eίναι η πρώτη (και πιθανότατα η τελευταία) φορά που θα σας μιλήσω για μια εργασία μας χωρίς να μιλήσω (σχεδόν) καθόλου για επιστήμη. Στην εργασία αυτή περιγράψαμε νέα γένη και είδη για την επιστήμη.
Αποφασίσαμε δύο από αυτά να πάρουν τα ονόματα του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή αυγή και του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh. Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. Γιατί αυτοί ζουν στη μνήμη μας.
Οι δολοφόνοι ας πεθάνουν στη λήθη*. *Με την υπενθύμιση ότι ακόμα ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ζακ. Justice For Zak/Zackie » αναφέρει χαρακτηριστικά
https://www.facebook.com/spyros.gkelis/posts/10222556775802937
Πηγή: www.left.gr