Τα ευρήματα του συνεδρίου έδειξαν μεταξύ άλλων, μεγάλη αύξηση των προϊόντων vaping στους νέους.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρκίνου 2024, το εξαμηνιαίο συνέδριο της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο Καρκίνου, συγκέντρωσε γιατρούς, επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και ασθενείς με καρκίνο, για να συζητήσουν νέα στοιχεία και στρατηγικές σχετικά με τον τρόπο πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας της νόσου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας και σ' αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες από περίπου 120 χώρες.
Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα του συνεδρίου:
1. Θα χρειαστούν σκληρά μέτρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μειωθεί η διαφήμιση προϊόντων vaping.
H Αγγλία θα καταστήσει παράνομη την πώληση καπνού σε άτομα που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο ή μετά τον Ιανουάριο του 2009. Μια πρόσφατη μελέτη στη Γερμανία δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να γίνει το vaping λιγότερο ελκυστικό για τους νέους.
Στην ΕΕ, η διαφήμιση προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων κανονικά απαγορεύεται στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στον έντυπο τύπο, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ερευνητές στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο ανέλυσαν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα στα γερμανικά στο Instagram, το TikTok, το Facebook και το Pinterest που ανέφεραν ατμούς και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού για μια περίοδο οκτώ μηνών το 2023. Τα πρωτοσέλιδα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αποκάλυψαν ότι παρά την απαγόρευση της διαδικτυακής διαφήμισης, ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού διακινούνται συστηματικά σε νέους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
2. Ο καρκίνος των ωοθηκών κοστίζει μόνο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου περισσότερα από 5 δισ. ετησίως.
Περισσότερες από 300.000 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο, με περίπου το 70% στο πιο προχωρημένο στάδια. Μια πρώτη μελέτη έγινε σε πολλές χώρες (11) αναφορικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του καρκίνου των ωοθηκών. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών κοστίζει 70 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μόνο σε αυτές τις χώρες, λόγω της έλλειψης εργασίας, των ημερών ασθενείας, της άτυπης φροντίδας καθώς και του κόστους της θεραπείας. Αναλογικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε την υψηλότερη κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση από τις 11 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με κόστος 5,4 δισ. λιρών ή 0,24% του ΑΕΠ.
3. Άνιση αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού για ασθενείς με ψυχικές ασθένειες.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Η διάγνωση και η θεραπεία επηρεάζονται από τις ανισότητες στην υγεία. Τα αρχικά ευρήματα από μια μελέτη από ακαδημαϊκούς του Ηνωμένου Βασιλείου που παρουσιάστηκαν έδειξαν ότι τα άτομα με ψυχικές ασθένειες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν το ίδιο επίπεδο θεραπείας με εκείνους που δεν έχουν.
4. Περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχασαν τον πατέρα τους από καρκίνο το 2020.
Υπολογίστηκε τέλος ότι 1,41 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν τους πατέρες τους από καρκίνο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των θανάτων ήταν μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών και οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε καρκίνους του γαστρεντερικού, του ήπατος, του πνεύμονα και της τραχείας, οι οποίοι συνδέονται στενά με εμπορικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα.