Εισέρχονται οι Gen Z σε μια αγορά εργασίας που δεν είναι προετοιμασμένη γι' αυτούς ή μήπως οι Gen Z δεν είναι προετοιμασμένοι για την αγορά;


Ενώ πολλοί πρόσφατοι πτυχιούχοι εκδηλώνουν παράπονα για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, οι εργοδότες αναφέρουν αυξανόμενο δισταγμό στην πρόσληψή τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της πλατφόρμας συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, Intelligent.

Η έκθεση, η οποία βασίστηκε σε έρευνα σε σχεδόν 1.000 διευθυντών προσλήψεων, διαπίστωσε ότι ένας στους έξι εργοδότες ήταν απρόθυμοι να προσλάβουν εργαζομένους της Gen Z, κυρίως λόγω της φήμης τους ότι βλέπουν μόνο τα δικαιώματά τους και προσβάλλονται εύκολα.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες είπαν ότι αυτή η γενιά, η οποία αναφέρεται σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ του 1997 και των αρχών της δεκαετίας του 2010, στερείται ηθικών αξιών, παλεύει με την επικοινωνία, δεν χειρίζεται καλά την ανατροφοδότηση και ότι είναι γενικά απροετοίμαστη για τις απαιτήσεις του εργατικού δυναμικού. 

Περίπου έξι στις δέκα εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ανέφεραν ότι απέλυσαν έναν πρόσφατο πτυχιούχο πανεπιστημίου που προσέλαβαν φέτος. Από την άλλη 1 στους 4 υπαλλήλους της Gen Z είναι δυσαρεστημένος στη δουλειά του και το 20% σκέφτεται να παραιτηθεί, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν πίσω από τις αποφάσεις των εργοδοτών ήταν η έλλειψη κινήτρων και επαγγελματισμού από τους υπαλλήλους τους και οι κακές δεξιότητες επικοινωνίας.

"Πολλοί πρόσφατοι απόφοιτοι πανεπιστημίου μπορεί να δυσκολεύονται να μπουν στον εργασιακό χώρο για πρώτη φορά, καθώς μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από αυτό που έχουν συνηθίσει σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Συχνά είναι απροετοίμαστοι για ένα λιγότερο δομημένο περιβάλλον, την πολιτισμική δυναμική του χώρου εργασίας και την λογική της αυτόνομης εργασίας", δήλωσε ο Huy Nguyen, επικεφαλής σύμβουλος εκπαίδευσης και εξέλιξης σταδιοδρομίας της Intelligent.

"Αν και μπορεί να έχουν κάποιες θεωρητικές γνώσεις από το κολέγιο, συχνά τους λείπει η πρακτική, πραγματική εμπειρία και οι λεπτές δεξιότητες που απαιτούνται για να επιτύχουν στο εργασιακό περιβάλλον", πρόσθεσε.

Οι διευθυντές προσλήψεων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν επίσης ότι ορισμένοι από τους εργαζομένους της Gen Z δυσκολεύονταν να διαχειριστούν τον φόρτο εργασίας τους, καθυστερούσαν συχνά και δεν ντύνονταν ή μιλούσαν κατάλληλα.

Μια ξεχωριστή έκθεση από τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι της Generation Z βασίζονταν υπερβολικά στη γονική υποστήριξη κατά την αναζήτηση εργασίας τους. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το ResumeTemplates και η οποία περιελάμβανε απαντήσεις από σχεδόν 1.500 νέους που αναζητούσαν εργασία, το 70% παραδέχτηκε ότι ζήτησε βοήθεια από τους γονείς του στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Ένα άλλο 25% έφερε ακόμη και στις συνεντεύξεις τους γονείς του, ενώ πολλοί άλλοι έβαλαν τους γονείς τους να υποβάλουν για εκείνους αιτήσεις εργασίας και να τους συντάξουν βιογραφικά.

Οι πιο συχνοί λόγοι απόλυσης σε ποσοστά: