Οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο από τις προηγούμενες γενιές.


Οι Millennials και οι Gen Xers είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από 17 μορφές καρκίνου από τις παλαιότερες γενιές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Public Health. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες και άλλους παράγοντες κινδύνου είναι μεγαλύτερη σήμερα από ό,τι στο παρελθόν.

Οι ερευνητές από την American Cancer Society (ACS) και το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά ανέλυσαν δεδομένα συμπτωμάτων για 34 τύπους καρκίνου σε σχεδόν 24 εκατομμύρια ανθρώπους και δεδομένα θανάτου για 25 τύπους καρκίνου σε περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα, που γεννήθηκαν μεταξύ 1920 και 1990.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η γενιά του 1990 είχε πολύ υψηλότερα ποσοστά καρκίνου από τις προηγούμενες γενιές, με 12% υψηλότερη συχνότητα εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών και 169% υψηλότερη συχνότητα καρκίνου του ενδομητρίου σε σύγκριση με τις ομάδες με τα χαμηλότερα ποσοστά.

Η γενιά του 1990 είδε επίσης ποσοστά δύο έως τρεις φορές υψηλότερα από την γενιά του 1955 για καρκίνο του λεπτού εντέρου, του θυρεοειδούς, των νεφρών και της νεφρικής πυέλου και του παγκρέατος.

Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας είτε μειώθηκαν είτε σταθεροποιήθηκαν για τους περισσότερους τύπους καρκίνου στις νεότερες γενιές, οι νεότεροι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του ενδομητρίου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και άλλους καρκίνους των χοληφόρων, των όρχεων και του παχέος εντέρου.

Τα αυξημένα ποσοστά στους Millennials και τους Gen Xers υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θα συνεχίσουν να αυξάνονται, "αναστέλλοντας ή αναστρέφοντας δεκαετίες προόδου κατά της νόσου", δήλωσε ο Ahmedin Jemal, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος αντιπρόεδρος της επιτήρησης και της ισότητας υγείας της επιστημονικής ομάδας.

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο το 2022 και 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, σύμφωνα με παγκόσμιες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι πιο κοινές μορφές είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του στομάχου.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι νεότερες γενιές διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους, αλλά η νέα μελέτη προσθέτει οκτώ νέους καρκίνους στη λίστα: έναν τύπο καρκίνου του στομάχου που ονομάζεται καρδιαγγειακός καρκίνος, ο καρκίνος του λεπτού εντέρου, ο καρκίνος του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, ο καρκίνος των ωοθηκών, ο καρκίνος του ήπατος στις γυναίκες, ο μη σχετιζόμενος με τον HPV καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα στις γυναίκες, ο καρκίνος του πρωκτού στους άνδρες και ο καρκίνος του σαρκώματος Kaposi στους άνδρες.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί τα επίπεδα καρκίνου είναι υψηλότερα στις νεότερες γενιές, πιθανότατα το γεγονός οφείλεται εν μέρει σε κακό τρόπο ζωής κατά την παιδική ηλικία ή στην ενήλικη ζωή. Πιθανοί ένοχοι για την αύξηση είναι η έκθεση σε ρύπους και άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες, η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η ανθυγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και οι κακές συνήθειες ύπνου.