Όλα όσα χρειάζονται οι Gen - Z να έχουν στο μυαλό τους για να αυξήσουν τις πιθανότητες εισόδου τους στην αγορά εργασίας.


Πρόσφατη έρευνα σε 1.000 managers απέδειξε ότι τα μέλη της Gen - Z γενιάς είναι πιο εύκολο να απολυθούν από τα μέλη άλλων γενεών καθώς επιδεικνύουν συμπεριφορές που δεν είναι αρεστές στους εργοδότες τους. Στην ίδια έρευνα οι εργοδότες επεσήμαναν ποιες είναι οι πιο σημαντικές αρετές για όσους νέους επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. 

Οι managers τόνισαν την αξία κυρίως της θετικής στάσης, της προσαρμοστικότητας, της πρωτοβουλίας αλλά και της εμπειρίας του πραγματικού κόσμου, είτε μέσω πρακτικής άσκησης είτε μέσω προϋπηρεσίας.

«Οι απόφοιτοι που αναλαμβάνουν την πρώτη τους δουλειά θα πρέπει να επιδεικνύουν επαγγελματισμό, να μην είναι συμμορφωμένοι με απαρχαιωμένα πρότυπα, αλλά να έχουν σεβασμό και αφοσίωση στη δουλειά τους», είπε ο Huy Nguyen, επικεφαλής σύμβουλος εκπαίδευσης και εξέλιξης σταδιοδρομίας της Intelligent.

Η Holly Schroth, λέκτορας στο Haas School of Business στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ πρόσθεσε ότι αν και οι εργοδότες διστάζουν επί του παρόντος να προσλάβουν Gen Z λόγω του υψηλότερου ποσοστού απολύσεων και των προκλήσεων που τους ενσωματώνουν στο εργατικό δυναμικό, εξακολουθούν να αποτελούν πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού.

«Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και χρόνο στην εκπαίδευση ώστε οι Gen Zs να ευδοκιμήσουν», κατέληξε.

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα οι πέντε πιο βασικές ιδιότητες ενός νέου εργαζομένου που ξεπερνούν το ποσοστό 50% είναι η λήψη πρωτοβουλιών (57%), η θετική στάση (56%), η ισχυρή εργασιακή ηθική (54%), η διάθεση προσαρμογής (53%) και η ανοιχτή στάση απέναντι στην ανατροφοδότηση (50%). Πολύ σημαντικά skills σε ποσοστό άνω του 40% είναι η αξιοπιστία (49%), τα τεχνικά skills (47%) και τα διαπροσωπικά skills (47%).

Μικρότερα ποσοστά καταλαμβάνουν η πρακτική (34%), η εργασιακή εμπειρία (33%), τα social media (23%) και η αποφυγή πολιτικοποιημένων τοποθετήσεων (16%).