Έρευνα αποδεικνύει ότι το 47% των Gen-zers δεν τρώει στη δουλειά. 


Σύμφωνα με νέα δεδομένα ερευνών για τις τάσεις των εργαζομένων, ένα σημαντικό ποσοστό αποκαλύπτει ότι παραλείπει τα γεύματα στον εργασιακό χώρο. 

«Το 47% των Gen Zers χάνουν το μεσημεριανό γεύμα δύο φορές ή περισσότερες την εβδομάδα», αποκάλυψαν ερευνητές από την ezCater, μια εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων, στην έκθεσή τους για το μεσημεριανό γεύμα του 2024.

Και παρόλο που το 50% των 20+ ετών θεωρεί το μεσημεριανό γεύμα το «καλύτερο μέρος της εργάσιμης ημέρας», σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εκπρόσωποι της γενιάς «νιώθουν τέσσερις φορές πιο ένοχοι από τους Boomers ώστε να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά».

Αυτή δεν είναι μια μεγάλη έκπληξη γιατί οι νεότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται περίεργα με το να κάνουν εργασίες για να φαγωθούν σε ένα τραπέζι διαλειμμάτων. Η ισχύς μιας εργάσιμης ημέρας χωρίς διακοπή είναι μια τάση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι στο εργατικό δυναμικό εργάζονταν από το σπίτι. Μια μελέτη του 2020 μέσω της Freshly διαπίστωσε ότι το 60% των εξ' αποστάσεως εργαζομένων ένιωθαν ένοχοι για τυχόν διαλείμματα ενώ κοίταζαν συνεχώς το ρολόι, από φόβο μήπως επιβραδύνουν την παραγωγικότητα. 

Μια έρευνα του Φεβρουαρίου 2024 που ανατέθηκε από την OnePoll για λογαριασμό της Pacific Foods έδειξε ότι τα νεαρά άτομα εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μην κάνουν τόσα διαλείμματα όσα χρειάζονται σε μια δεδομένη ημέρα.  Ωστόσο, παρά την άρνησή τους να σταματήσουν για ένα γρήγορο γεύμα ή ποτό, ένα τεράστιο 87% των εργαζομένων παραδέχτηκε ότι τα διαλείμματα είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική ευεξία. 

Οι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν. «Αν και τα διαλείμματα μπορεί να φαίνονται αντιφατικά μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητα του σήμερα, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να αποφέρουν μεγάλο όφελος για τη συνολική ευημερία», δήλωσε η διατροφολόγος Mia Syn.

Ένα εκπληκτικό 98% των γυναικών σε όλες τις γενιές αναγνωρίζουν ότι τα μεσημεριανά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την εργασιακή απόδοση, την ευτυχία και τη διανοητική δραστηριότητα, σύμφωνα με την έρευνα του ezCater.  Κι όμως, μόνο το 38% κάνει ένα διάλειμμα μακριά από το γραφείο κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.

Οι αναλυτές έκαναν δημοσκόπηση σε 5.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης για να εντοπίσουν τη ρίζα του σημαντικού προβλήματος. Διαπίστωσαν ότι το 23% των εργαζομένων ανησυχούν ότι δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους αν πάρουν ένα break. Το 19% πιστεύει ότι έχει «μεγάλο φόρτο εργασίας» για να κάνει διάλειμμα.  Ωστόσο, οι ειδικοί του ezCater λένε ότι εναπόκειται στους εργοδότες να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες τους τρώνε. 

Οι ειδικοί στο μεσημεριανό γεύμα λένε ότι τα στελέχη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρέχουν δωρεάν γεύμα στους εργαζομένους για να ενισχύσουν τη δέσμευση των εργαζομένων στο φαγητό τους και την ψυχική υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι ένα συγκλονιστικό 58% των εργαζομένων που δουλεύουν υβριδικά θα δούλευαν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα εάν τα αφεντικά τους παρείχαν δωρεάν φαγητό.

«Τα μεσημεριανά διαλείμματα θυσιάζονται συχνά λόγω αυστηρών προγραμμάτων, αλλά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση των ανθρώπων και στη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων», δήλωσε ο Kaushik Subramanian, Chief Revenue Officer της ezCater. «Οι οργανισμοί μπορούν να είναι σκόπιμοι για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να κάνουν ένα διάλειμμα», πρόσθεσε ο Subramanian, «και το να παρέχουν μεσημεριανό γεύμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό».