H πρακτική των Gen - Zeners και των Millenials για να μειώσουν το άγχος..


Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητα, η ανησυχία έχει γίνει καθημερινός σύντροφος για τους νέους ανθρώπους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 62% των ατόμων που ανήκουν στη Gen Z και τους Millennials νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια «διαρκή» κατάσταση ανησυχίας, ενώ ένας στους δέκα προγραμματίζει συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην ημέρα για να ανησυχεί συνειδητά.

Προγραμματισμένος χρόνος για άγχος – Μια νέα πρακτική
Η έρευνα έδειξε ότι το 10% των νέων Αμερικανών αφιερώνει συγκεκριμένο χρόνο καθημερινά για να ανησυχεί, σε αντίθεση με μόλις το 3% των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Οι συμμετέχοντες που υιοθετούν αυτή την τακτική αναφέρουν πως τους βοηθά να μειώσουν το συνολικό χρόνο που ξοδεύουν σε άγχος και να το διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά.

Η προγραμματισμένη ανησυχία φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, περιορίζοντας την αρνητική επίδραση του άγχους στη ζωή των ατόμων και μειώνοντας την ανησυχία για πράγματα που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό τους.

Πότε και γιατί ανησυχούμε περισσότερο;
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν όταν είναι μόνοι τους (33%), πριν κοιμηθούν (30%), μόλις ξυπνήσουν (17%) ή όταν ετοιμάζονται για ύπνο (12%). Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος αφιερώνει περίπου 2 ώρες και 18 λεπτά την ημέρα ανησυχώντας για διάφορα θέματα.

Οι κυριότερες ανησυχίες που απασχολούν τους ανθρώπους πριν τον ύπνο είναι:

Τα οικονομικά τους (53%)

Η οικογένειά τους (42%)

Οι υποχρεώσεις τους (42%)

Η υγεία τους (37%)

Ο επαρκής ύπνος (22%)

Η πολιτική κατάσταση (19%)

Οι γονείς ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους
Πάνω από το 77% των γονιών που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν ανησυχία για τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Ένα σημαντικό ποσοστό (34%) πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή θα περιορίσει τις επιλογές των παιδιών τους στο μέλλον, ενώ μερικοί ανησυχούν ότι η επόμενη γενιά δεν θα μπορέσει να απολαύσει τον κόσμο όπως τον έζησαν οι ίδιοι.

Το άγχος επηρεάζει τον ύπνο και την καθημερινότητά μας
Το χρόνιο άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική διάθεση, αλλά και τον ύπνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι σκέψεις για οικονομικά, οικογενειακά θέματα ή υποχρεώσεις δυσκολεύουν τη διαδικασία του ύπνου και οδηγούν σε κόπωση την επόμενη μέρα.

Η εύρεση στρατηγικών διαχείρισης του άγχους, όπως ο προγραμματισμένος «χρόνος ανησυχίας» ή η βελτίωση των συνθηκών ύπνου, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της σύγχρονης πρόκλησης. Άλλωστε, η ποιότητα του ύπνου είναι βασική για μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.