Το viral video του πόκεμον διαδηλωτή. 


Ένα βίντεο που καταγράφει έναν διαδηλωτή να προσπαθεί να διαφύγει από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής φορώντας στολή Πίκατσου έχει γίνει viral στο διαδίκτυο.

Ο διαδηλωτής - λάτρης των πόκεμον - συμμετείχε στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στην Τουρκία, στις 26 Μαρτίου, έπειτα από τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, του βασικότερου πολιτικού αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πίκατσου ήταν ένας από τους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά σίγουρα ήταν ο μόνος που δεν πέρασε απαρατήρητος.

Στο βίντεο, ο διαδηλωτής ντυμένος ως το διάσημο Πόκεμον φαίνεται να τρέχει ανάμεσα στο πλήθος, λίγο αφότου οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν ρίψεις νερού για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Παρά την τεράστια στολή του ο διαδηλωτής δεν δυσκολεύεται καθόλου να τρέξει με όλους τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Τα κίνητρα πίσω από αυτή την ιδιαίτερη αμφίεση δεν είναι γνωστά. Μπορεί ο διαδηλωτής να ήθελε να περάσει κάποιο μήνυμα, να έδειχνε τη λατρεία του απέναντι στα πόκεμον ή απλώς να ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Οι διαδηλώσεις και η πολιτική διάσταση
Οι διαμαρτυρίες, που διήρκεσαν πάνω από μία εβδομάδα, ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου με κατηγορίες για διαφθορά – κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται, υποστηρίζοντας ότι έχουν πολιτικά κίνητρα. Ο Ιμάμογλου, ο οποίος πρόσφατα αναδείχθηκε ως προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τις εκλογές του 2028, θεωρείται ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε τις διαδηλώσεις, χαρακτηρίζοντας τους συμμετέχοντες ως «κακοπροαίρετους» που «διαταράσσουν την ειρήνη». Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυστηρή καταστολή των κινητοποιήσεων, συλλαμβάνοντας σχεδόν 1.900 άτομα, από τα οποία μόνο 489 έχουν αφεθεί ελεύθερα μέχρι στιγμής.

Ο Πίκατσου στο προσκήνιο
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, ο διαδηλωτής-Πίκατσου φαίνεται να συμμετέχει στην πορεία και αργότερα να τρέχει ανάμεσα στο πλήθος, λίγο αφότου οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν ρίψεις νερού για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Παραμένει άγνωστο αν συνελήφθη και ο ίδιος.

Καταστολή του Τύπου και αντιδράσεις
Έχει γίνει σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν στοχεύει μόνο τους διαδηλωτές, αλλά και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα. Ο ανταποκριτής του BBC, Μαρκ Λόουεν, συνελήφθη και απελάθηκε από τη χώρα με την κατηγορία ότι αποτελούσε «απειλή για τη δημόσια τάξη». Παράλληλα, συνελήφθησαν επτά Τούρκοι δημοσιογράφοι και ένας φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου Agence France Presse.

Ο οργανισμός Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσει την Τουρκία στην 158η θέση από τις 180 χώρες στην Παγκόσμια Κατάταξη Ελευθερίας του Τύπου για το 2024, καταγγέλλοντας ότι το 90% των μέσων ενημέρωσης ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση.

Η καταστολή των διαδηλώσεων και η σύλληψη δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με πολλούς να βλέπουν τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης ως προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης και περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης.