Με εφτά απλά βήματα για να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου
Ένας χρόνος με την πανδημία του κορωνοϊού να σε περνάει από ρόλερ κόστερ δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθεις την ψυχολογία σου στην άκρη του γκρεμού και τις αντοχές να κρέμονται από μια κλωστούλα. Η συγγραφέας υγείας Claire Chamberlain έγραψε το UnAnxious - έναν οδηγό μεγέθους τσέπης που υπόσχεται ότι θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις και να κατανοήσεις τον τρόπο που αισθάνεσαι αλλά και το γιατί αισθάνεσαι έτσι. Προσφέρει πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για τη φροντίδα της ψυχικής και σωματικής σου ευεξίας σε καθημερινή βάση, προκειμένου να σε ενθαρρύνει να ελαχιστοποιήσεις την αρνητική σκέψη και να κάνεις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου ως μια αφετηρία για έναν πιο ξέγνοιαστο, γεμάτο και με αυτοπεποίθηση state of mind. Άλλωστε η αρχή της νέας εβδομάδας, η αρχή του Μάρτη και επομένως και η αρχή της άνοιξης είναι ό,τι πρέπει για αλλαγές και ανανέωση – μέσα σου και γύρω.
Εδώ είναι τα 7 απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις καθημερινά για να αισθανθείς λιγότερο «ανήσυχη» - δηλαδή, “unanxious”.
Ενίσχυσε τη φυσική σου κατάσταση
Η άσκηση αποδεικνύεται ότι ενισχύει όχι μόνο τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και την ψυχική σου υγεία. Εκτός από τη μείωση του άγχους (αξιοποιώντας τη φυσική ένεση αδρεναλίνη καταπολέμησης), η άσκηση αυξάνει επίσης τα συναισθήματα ευεξίας και βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση (λόγω των ενδορφινών που πλημμυρίζουν το σώμα σου μετά από μια προπόνηση). Επιπλέον, καθώς αρχίζεις να ασκείσαι τακτικά, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι είσαι σε θέση να κάνετε περισσότερα από όσα πίστευες ποτέ, και αυτή η αίσθηση ανθεκτικότητας μπορεί να περάσει (και να επηρεάσει θετικά) σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Όποια και αν είναι η άσκηση γυμναστικής που σου αρέσει, τρέξιμο, ποδηλασία ή χορός, ήρθε η ώρα να το βάλεις (σταθερά) στο πρόγραμμα!
Περιόρισε την πρόσληψη καφεΐνης
Μπορεί να αξίζει να κρατήσεις ένα ημερολόγιο διατροφής για λίγες εβδομάδες, για να προσέξεις αν υπάρχει ένα μοτίβο για το άγχος σας. Μερικές φορές μπορεί τη σκανδάλη να πυροδοτήσει απλώς από μια συνήθεια, όπως οι επιδράσεις της καφεΐνης στο πρωινό σου.
Λιγότερο σκρολάρισμα
Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ως αποτέλεσμα κακή ψυχική υγεία, με τους χρήστες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους, μοναξιάς, «φόβο απώλειας» (FOMO), αισθήματα απομόνωσης, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση μέχρι και αυτοκτονικές σκέψεις. Όταν χρησιμοποιούνται με λογικό τρόπο, για μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα και προβάλλονται με τη σωστή νοοτροπία, τα κοινωνικά μέσα μπορούν να είναι ένας τρόπος για να συνδεθείς με άλλους, και να εκτεθείς σε θετικές, ενδιαφέρουσες και νέες ιδέες. Δυστυχώς όμως, είναι εύκολο να απορροφηθείς σε έναν κύκλο κοινωνικών συγκρίσεων. Εάν χρησιμοποιείς μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είναι η πραγματική ζωή: είναι ένα πολύ επεξεργασμένο (και συχνά φιλτραρισμένο) στιγμιότυπο των στιγμών που οι άνθρωποι θέλουν ή επιλέγουν να δεις. Εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρχίζουν να σε κάνουν να νιώθεις δυσαρέσκεια με οποιονδήποτε τρόπο, σκέψου να περιορίσεις τον χρόνο σε μισή ώρα την ημέρα για μερικές εβδομάδες ή να έχετε μερικές ημέρες χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε εβδομάδα και να δεις αν θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα.
Κατέβασε μια εφαρμογή διαλογισμού
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να έχει ισχυρά θετικά αποτελέσματα τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα σου, μειώνοντας το άγχος και την εσωτερική ανησυχία, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και ενισχύοντας την ευεξία. Ουσιαστικά, ο διαλογισμός είναι απλώς εστιασμένη προσοχή χωρίς κρίση - για παράδειγμα, το να εστιάσεις την προσοχή σου στην αναπνοή ή στο σώμα ή σε εξωτερικό αντικείμενο, όπως η φλόγα ενός κεριού. Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά, μπορεί να αισθάνεσαι αμήχανα και ψυχικά άβολα, αλλά όπως και με οτιδήποτε, όσο περισσότερο το εξασκείς, τόσο πιο φυσικό θα γίνει. Για καθοδήγηση, μπορείτε να κατεβάσεις μια εφαρμογή διαλογισμού.
Δοκίμασε να αρχίσεις να κρατάς ημερολόγιο
Το ημερολόγιο έχει γίνει μια μορφή τέχνης τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές μορφές εκεί έξω, από ένα απλό to do ημερολόγιο έως ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, σίγουρα θα βρεις κάτι που να ταιριάζει στο στιλ σου. Όσον αφορά την καθαυτή συγγραφή του ημερολογίου, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, αν και οι περισσότεροι δεν συνηθίζουμε να γράφουμε τα εσωτερικά μας συναισθήματα τακτικά, οπότε μπορεί να σου φαίνεται αμήχανο στην αρχή. Αν το δοκιμάσεις ωστόσο και το βάλεις σταθερά στην καθημερινότητά σου θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις σαφήνεια στους στόχους σου και καλύτερη γνώση του πού βρίσκεσαι και του πού θες να πας.
Μάθε να προλαμβάνεις
Εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που προκαλεί το άγχος σου, προσπάθησε να μην το αποφύγεις. Η αποδοχή ενός προβλήματος, αντί να θάβεις το κεφάλι σου στην άμμο, είναι σημαντική. Δοκίμασε να αναλύσεις μεγάλα, συντριπτικά προβλήματα σε μικρότερα, με πιο εύχρηστα κομμάτια. Για παράδειγμα, εάν οι οικονομικές ανησυχίες συμβάλλουν στο άγχος σου, ξεκίνησε να τις αντιμετωπίζετε σήμερα - αναζήτησε οικονομικές συμβουλές ή άρχισε να εξοφλείς έναν χρέος. Να θυμάσαι, η λήψη ακόμη και ενός μικρού βήματος είναι πολύ πιο παραγωγική και θετική από το να προσπαθείς να προσποιηθείς ότι όλα είναι οκ.
Συντονίσου με στις αισθήσεις σου
Η συνείδησή σου πρέπει να εστιάζει απλώς στην παρούσα στιγμή, ακριβώς όπως είναι, χωρίς κρίση. Αυτός ο τύπος συνειδητής επίγνωσης - δίνοντας την προσοχή σου πλήρως στην παρούσα στιγμή - σημαίνει ότι δεν αφήνεις να υπάρχει περιθώριο για άγχος που πηγάζει στο παρελθόν ή να ανησυχείς για το μέλλον. Για να ξεκινήσεις, δοκίμασε να δώσεις την πλήρη προσοχή σου στο τρέχον περιβάλλον σου για λίγα λεπτά, εστιάζοντας σε κάθε μια από τις αισθήσεις σου με τη σειρά - θέα, ήχο, άγγιγμα, μυρωδιά και γεύση.
Όταν τα πάντα γύρω σου αλλάζουν ή μοιάζουν τρομαχτικά είναι σημαντικό να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου και να του προσφέρεις προσοχή και αγάπη προκειμένου να είσαι σε θέση να βλέπεις άμεσα τι χρειάζεσαι και τι έχεις περισσότερο ανάγκη, από μια βόλτα στο πάρκο ή ένα τηλεφώνημα στην κολλητή σου να θυμάσαι να προσφέρεις όσες περισσότερες στιγμές χαράς και χαλάρωσης στη μέρα σου.