Πολλοί μας θεώρησαν τρελούς που οι περισσότεροι από εμάς, παρατήσανε τις δουλειές τους στο εξωτερικό και επιστρέψανε στην Ελλάδα της αβεβαιότητας για να ξεκινήσουμε μια τέτοια προσπάθεια.
Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Η FEAC Engineering είναι μια νέα, δυναμική και καινοτόμα εταιρεία Ελλήνων μηχανικών, που ειδικεύεται στην μελέτη και ανάπτυξη προϊόντων & κατασκευών μέσω της ηλεκτρο-μηχανολογικής προσομοίωσης. Για την FEAC Engineering μιλήσαμε με τον Σωτήρη Κόκκινο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
Αφορμή για την ίδρυση της εταιρείας ήταν η μελέτη που πραγματοποίησε ο Χάρης Κόκκινος ώντας εγαζόμενος του CERN, για τον πιο ισχυρό υπεραγώγιμο ηλεκτρομαγνήτη που έχει κατασκευαστεί ποτέ παγκοσμίως και τη στιγμή αυτή λειτουργεί στον επιταχυντή LHC (Large Hadron Collider). Από την μελέτη αυτή, προήλθε και το 1ο βραβείο στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό προσομοιώσεων ANSYS 2014 Hall Of Fame Competition. Η βράβευση αυτή μας έδωσε μεγάλη ώθηση και μας έκανε να σκεφτούμε την δημιουργία της εταιρείας . Αυτό που προσδοκούμε είναι , μέσα από πολύ δουλειά, να εδραιώσουμε την εταιρεία και τελικά να την μεγαλώσουμε, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Επιθυμία μας ήταν και είναι να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία στην χώρα μας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και να αποδείξουμε πως και μία εταιρεία στον τομέα της ηλεκτρο-μηχανολογικής προσομοίωσης, που λειτουργεί στην Ελλάδα και έχει το βλέμα της στραμμένο σε όλο τον κόσμο, μπορεί να πρωτοστατήσει.
Η FEAC Engineering είναι μια νέα, δυναμική και καινοτόμα εταιρεία Ελλήνων μηχανικών, που ειδικεύεται στην μελέτη και ανάπτυξη προϊόντων & κατασκευών μέσω της ηλεκτρο-μηχανολογικής προσομοίωσης. Απευθύνόμαστε και συνεργαζόμαστε με καινοτόμες εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως. Η εταιρεία δύναται να εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως:
• Κανονικοί και υπεραγώγιμοι ηλεκτρομαγνήτες για κινητήρες, τρένα και επιταχυντές σωματιδίων υψηλής ενέργειας, ιατρικά μηχανήματα
• Αεροναυπηγική & Αεροδιαστημική
• Ναυτιλία, Oil & Gas
• Αυτοκινητοβιομηχανία
• Ενέργεια
• Κατασκευαστικός τομέας
• Βιομηχανικός εξοπλισμός
Με τη μέθοδο αυτή, της υπολογιστικής προσομοίωσης, οι μηχανικοί μας μπορούν να βρίσκουν και να αντιμετωπίζουν τα σχεδιαστικά λάθη νωρίς στη διαδικασία της ανάπτυξης ενός προϊόντος, να προβλέπουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά των κατασκευών, να μειώνουν το κόστος, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα του προϊόντος και να βελτιστοποιούν τον σχεδιασμό του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν χάνονται εργατοώρες και δεν σπαταλώνται υλικά για την κατασκευή πολλών πρωτοτύπων, μέχρις ότου βρεθεί το επιθυμητό, το οποίο θα περάσει στη διαδικασία της παραγωγής και θα φτάσει στην αγορά.
Άμεσος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους ήδη υπάρχοντες πελάτες μας, να ανοιχτούμε περαιτέρω στην παγκόσμια αγορά ώστε να βρούμε νέους και να συνάψουμε κομβικές συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες. Αυτό το διάστημα δίνουμε βάρος στη δικτύωση και ότι περιλαμβάνει η έννοια του Business Development. Θα νιώσουμε μεγάλη ευχαρίστηση αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μερικές ακόμη νέες θέσεις εργασίας και να απασχολήσουμε μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες μηχανικούς.
Το όραμα της εταιρείας μας είναι να παρέχει καινοτόμες λύσεις σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και:
- να βοηθάμε στη διαδικασία της έρευνας & ανάπτυξης των πελατών μας με σκοπό την παραγωγή πρωτοπόρων και καινοτόμων προϊόντων
- να εκτιμάμε με ακρίβεια την απόδοση και την ασφάλεια του προϊόντος πριν την κατασκευή
- να εντοπίζουμε εγκαίρως και να επιλύουμε σχεδιαστικά σφάλματα
- να ελαχιστοποιούμε το κόστος, μειώνοντας τις δοκιμές των πρωτοτύπων και του κόστους των πρώτων υλών
- να μεγιστοποιούμε την απόδοση του προϊόντος με την εύρεση του βέλτιστου σχεδιασμού
Για το παρελθον δεν μπορώ να σου απαντησω καθότι ειμαστε νεοι στον επιχειρηματικό χωρο. Μπορώ ομως να σου απαντήσω για το ‘’διαδυκτιακο’’ παρον που μας δινει τη δυνατότητα να δουλεύουμε απομακρυσμένα, να πραγματοποιούμε τηλεδιασκέψεις με τους πελάτες μας και φυσικά να ανταλλάσουμε και να μεταφέρουμε μεγάλο όγκο δεδομένων και πληροφοριών. Με μολις 8 ατομα προσωπικο αυτη τη στιγμη και την υπαρξη εξωτερικων συνεργατων στον ελλαδικο και διεθνη χωρο, το internet ειναι ο καλυτερος μας φιλος.
Πολλοί μας θεώρησαν τρελούς που οι περισσότεροι από εμάς, παρατήσανε τις δουλειές τους στο εξωτερικό και επιστρέψανε στην Ελλάδα της αβεβαιότητας για να ξεκινήσουμε μια τέτοια προσπάθεια. Επιλέξαμε να επιστρέψουμε, να μείνουμε και να το παλέψουμε στην Ελλάδα από πείσμα μας. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες και έχουν όνομα: γραφειοκρατία, φορολογία, ασφάλιση. Να τα παρατήσουμε δεν μας πέρασε ποτέ από το μυαλό. Ωστόσο μας προτάθηκε η μεταφορά της εταιρείας στο εξωτερικό λόγω της υπάρχουσας κατάστασης. Επιθυμία μας όμως είναι να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία στην χώρα μας που βάλλεται από παντού. Να δείξουμε ότι οι Έλληνες μηχανικοί ανήκουν στους καλύτερους επιστήμονες στο κόσμο, κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες. Και αυτό πρέπει να γίνει το εξαγώγιμο προϊόν μας. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε και είμαστε αισιόδοξοι γι αυτό.
Στην περίπτωση της FEAC, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να παρακολουθούμε και κυρίως να πρωτοστατούμε στις τεχνολογικές εξελίξεις. Η δουλειά μας είναι από τη φύση της τεχνολογική και εμπεριέχει το στοιχείο της έρευνας και της επιστήμης. Πρέπει να είμαστε πάντα ενήμεροι και πάντα παρόντες στις τεχνολογικές προκλήσεις. Αυτό από μόνο του απαιτεί πολύ κόπο. Μόνο ετσι μπορείς να εδραιωθείς και να κερδίσεις τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των υποψηφιων πελατών σου.
Γυρνωντας πισω το χρονο θα παμε μολις δυο χρονια πριν επομενως δεν ειμαστε ακομα σε θεση να αξιολογησουμε τα λαθη και τα σωστα. Το μονο που μπορουμε να πουμε με σιγουρια ειναι οτι προσπαθουμε για το καλυτερο Και αυτό αποτελεί εφόδιο για το μέλλον. Ως FEAC, ευελπιστούμε σε λίγα χρόνια να έχουμε αυξήσει τις θέσεις εργασίας και να απασχολούμε μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες μηχανικούς και η εταιρεία να αποτελεί έναν παγκόσμιο παίκτη στο χώρο των προσομοιώσεων.
Νομίζω πως είδαμε την κρίση με λίγο διαφορετικό μάτι. Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύαμε στο εξωτερικό πρίν ξεσπάσει η κρίση. Αυτό μας έδωσε μεγάλη εμπειρία, τα μυαλά μας ανοίξανε και μάθαμε πώς λειτουργούν οι άλλες χώρες. Είδαμε από πρώτο χέρι την οργάνωση και το επίπεδο μόρφωσης των άλλων μηχανικών. Παρότι οι εργασιακές συνθήκες ήταν κατά πολύ καλύτερες από ότι στην Ελλάδα, είχαμε κουραστεί από τη ζωή μακριά από τον τόπο μας αλλά και από το γεγονός πώς βλέπαμε τα πράγματα στην Ελλάδα να χειροτερεύουν. Έτσι για κάποιο λόγο και με αρκετή δόση τρέλας, εμείς γυρίσαμε πίσω στα χρόνια της κρίσης και ξεκινήσαμε τη FEAC. Και προφανώς όχι επειδή μας ευνόησαν οι συνθήκες για να κάνουμε κάποια επιχειρηματική αρχή. Την κρίση την είδαμε σαν κίνητρο για μια νέα αρχή για όλους. Επιθυμία μας ήταν και είναι να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία στην χώρα μας και να αποδείξουμε πως και μία εταιρεία στον τομέα της ηλεκτρο-μηχανολογικής προσομοίωσης, που λειτουργεί στην Ελλάδα και έχει το βλέμα της στραμμένο σε όλο τον κόσμο μπορεί να πρωτοστατήσει.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα σας πω το εξής και εύχομαι οι νέοι να λάβουν το μύνημα: Βασικό ρόλο σε εμάς έπαιξε το γεγονός πώς θέλαμε επιτέλους να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, να διαμορφώσουμε ένα ωραίο εργασιακό περιβάλλον που να αποτελείται από ανθρώπους με τους οποίους εκτός από συνεργάτες είμαστε και φίλοι και να στήσουμε την εταιρεία με τους δικούς μας όρους. Ακούμε συνεχώς από φίλους και γνωστούς για το πώς πολλές εταιρείες προσπαθούν στην ουσία να απομιζήσουν τους εργαζομένους τους χωρίς να αναγνωρίζουν την πραγματική αξία που αυτοί προσφέρουν. Φυσικά υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις αλλά παρόλα αυτά, σε όλα τα μέλη της ομάδας μας, αν μας πρότειναν μία τέτοια δουλειά, θα αρνούμασταν πεισματικά. Όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και πολλές δυνατότητες για εύρεση εργασίας. Όποτε προκειμένου επιτέλους να κάνει κάποιος μία δουλειά με το αντικείμενο και τους όρους τους οποίους έχει ονειρευθεί, ίσως να πρέπει να ξεκινήσει κάτι καινούργιο, κάτι δικό του. Δεν έχουμε κάποια μαγική συμβουλή, αλλά έχουμε μία βασική αρχή, το ότι δεν περιμένουμε τα πράγματα να μας έρθουν έτοιμα και στρωμένα από μόνα τους. Πάντα προσπαθούμε. Άρα και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ίσως μία λύση να ήταν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Μία καλή ιδέα χρειάζεται, πολύ υπομονή και πολύς κόπος. Και πάντα πρέπει να παίρνουμε τα ρίσκα μας, τα οποία αν συνοδεύονται από μία ολοκληρωμένη μελέτη, μειώνονται δραστικά. Ίσως το εγχείρημα πετύχει, ίσως και όχι. Η εμπειρία που θα αποκομίσουν θα είναι τεράστια και αν το εγχείρημα τους στευθεί με επιτυχία, τότε τα οφέλη που θα έχουν αποκομήσει θα είναι σε πολλαπλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, πρέπει επιτέλους και το κράτος να αλλάξει ριζικά, να βελτιώσει τις εργασιακές σχέσεις και να στηρίξει τους ανέργους δίνοντας τους κίνητρα και ευκαιρείες. Η χώρα μας έχει ένα σοβαρότατο ανθρώπινο δυναμικό και μόνο αν το εκμεταλλευτεί σωστά θα μπορέσει να ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
www.feacomp.com