Μας μιλάει για την Ergonike, που ετοιμάζει ένα παιχνίδι για άτομα με αυτισμό.
Πριν από λίγο καιρό, τo INNOVATHENS και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργάνωσαν τον 5ο κύκλο του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του INNOVATHENS και μια σειρά παράλληλων ενημερωτικών εκδηλώσεων και networking events, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με θέμα τις «Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» (Creative and Cultural Industries): εκδόσεις, μουσική, παραστατικές τέχνες, τηλεόραση, κινηματογράφος, ραδιόφωνο, e-games, λογισμικό, εικαστικές τέχνες, σχεδιασμός, αρχιτεκτονική και διαφήμιση. Μια από τις startup που πήρε μέρος ήταν και η ergonike που ετοιμάζει το εκπαιδευτικό παιχνίδι, «ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ», για άτομα με αυτισμό. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε η Αναστασία Δημητρά στον Παναγιώτη Λουκά.
Το ερέθισμα για την ίδρυση της επιχείρησης ήταν η συναναστροφή μου με άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Μέσω της συναναστροφής μου παρατήρησα τις δυσκολίες που έχουν όχι μόνο τα ίδια αλλά και οι οικογένειες του. Τα παραπάνω με οδήγησαν στην δημιουργία της εκπαιδευτικής εφαρμογής.
Απευθυνόμαστε σε:
- Ειδικά σχολεία
- Κέντρα ημέρας
- Σχετικούς κρατικούς φορείς
- Οικογένειες παιδιών
- Σύλλογοι γονέων
Το εκπαιδευτικό παιχνίδι, «ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ» δίνει έμφαση στην επικοινωνία του ατόμου τόσο στις φυσικές όσο και στις ημι-δομημένες δραστηριότητες του παιχνιδιού για ένα μεγάλο εύρος σκοπών. Χαιρετά, ζητά, επιλέγει, εκφράζει συναισθήματα, διαμαρτύρεται κ.λ.π.. Οι στόχοι που τίθενται για το άτομο είναι κατάλληλοι για την ανάπτυξή του και αποσκοπούν σε λεκτικές και μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας. Η εφαρμογή στοχεύει κυρίως να βοηθήσει τα άτομα με λειτουργικό αυτισμό να αναπτύξουν ικανότητες μάθησης και εφαρμογής λειτουργικών δεξιοτήτων σε μία ποικιλία καταστάσεων. Είναι ένα συνεργατικό εκπαιδευτικό εργαλείο, στο οποίο οι οικογένειες και οι εκπαιδευτές δουλεύουν μαζί με τον παίκτη και καθορίζουν το βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού.
Οι στόχοι μας είναι η υλοποίηση της εκπαιδευτικής εφαρμογής καθώς και η δημιουργία νέων. Για εμάς οι νέες τεχνολογίες είναι το μέσον για την δημιουργία νέων διασκεδαστικών εκπαιδευτικών μεθόδων, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα, όχι μόνο ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντος τους.
Αυτή την περίοδο δεν έχουμε κάποιον συνεργάτη σε μόνιμη βάση καθώς οι νέες τεχνολογίες είναι αρωγοί στην πραγματοποίηση συνεργασιών από απόσταση, χωρίς δυσκολίες.
Η Ελλάδα δεν δίνει τις κατάλληλες ευκαιρίες για τους νέους επιχειρηματίες. Εγώ ήμουν τυχερή γιατί η ατομική επιχείρηση υπήρχε μιας και ασκώ ελεύθερο επάγγελμα, έτσι δεν υποβλήθηκα στην ταλαιπωρία της ίδρυσης νέας.Το βασικό μας πρόβλημα για την ολοκλήρωση της εφαρμογής είναι η χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του εκπαιδευτικού παιχνιδιού τρέχει καμπάνια crowd funding one up http://www.oneup.gr/project/volta-stin-agora
Ως σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις θεωρώ την είσοδο των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή δραστηριότητα και την εκπαίδευση του κοινού να τις αγκαλιάσουν.
Μετά από 5 χρόνια, το ιδεατό θα είναι οι συνεργάτες θα έχουν μόνιμη οικονομική σχέση με την επιχείρηση, η εφαρμογή θα έχει δημιουργηθεί και πωληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Παράλληλα θα ξεκινήσουν και νέες εφαρμογές.
Οι ευκαιρίες βρίσκονται πάντα αρκεί να είμαστε σε εγρήγορση και να μπορούμε να αξιολογήσουμε τις καταστάσεις. Η συμβουλή μου είναι να έχετε φαντασία, πάθος, εργατικότητα, επιμονή και αντοχή!