Μας μιλάει για την Social Hackers Academy, την πρώτη σχολή προγραμματισμού για πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα σήμερα φιλοξενεί περίπου 50.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, αδυνατώντας να ορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.
Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς επικεντρώνονται στην παροχή στέγης και τροφής, που διασφαλίζουν την επιβίωση των προσφύγων μεν, δεν προσφέρουν όμως μια βιώσιμη λύση για την ανεξαρτητοποίησή τους και την ένταξή τους στην κοινωνία. Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα προσπαθεί να απαντήσει η Social Hackers Academy, εκπαιδεύοντας τους πρόσφυγες με στόχο να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Για την Social Hackers Academy μιλήσαμε με τον Δαμιανό Βαβανό. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
Το ερέθισμα για την ίδρυση της επιχείρησης είναι ότι βαρεθήκαμε να ακούμε για το προσφυγικό πρόβλημα και είπαμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Η λύση για εμάς είναι αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο το συντομότερο δυνατόν. Από το Σεπτέμβριο του 2017 διδάσκουμε προγραμματισμό σε πρόσφυγες και ήδη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος μαθημάτων, με την οικονομική βοήθεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, σε πρόσφυγες από την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν.
Το κοινό στόχευσης μας είναι οι πρόσφυγες και λοιπές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, κωφοί, ανάπηροι κλπ. Μετά την αποφοίτηση οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να βρούνε εργασία μιας και η αγορά έχει άμεση ανάγκη από τις δεξιότητες στις οποίες τους εκπαιδεύουμε. Ταυτοχρόνως φροντίζουμε οι μαθητές να αποκτούν ένα πορτφόλιο μικρών και ενός μεγάλου πρότζεκτ, ώστε να αποδεικνύονται αυτά που έμαθε στην σχολή μας.
Ο κύριος μας στόχος είναι η ένταξη των ευαίσθητα κοινωνικών ομάδων στην κοινωνία. Μέσω της εργασίας αυτό επιτυγχάνεται πιο άμεσα. Είναι κρίμα αυτοί οι άνθρωποι να ζουν στο περιθώριο και εμείς να μην κάνουμε τίποτα για αυτό. Δευτερεύων στόχος είναι να δείξουμε πως υπάρχουν πολλές δουλειές εκεί έξω τόσο στο Ελληνικό αλλά και διεθνές περιβάλλον. Ο προγραμματισμός και η τεχνολογία εν γένει μπορεί να είναι η έξοδος από την κρίση.
Ο οργανισμός μας γεννήθηκε από ανθρώπους που δούλευαν από απόσταση, άρα υπάρχει εμπειρία στα συστήματα που χρειάζονται για να δουλέψει σωστά η εταιρία μας. Συνεργαζόμαστε με 22 εθελοντές οι οποίοι μας βοηθούν πολύ με το έργο μας. Κάποιοι από αυτούς από απόσταση και κάποιοι στην αίθουσα διδασκαλίας μας. Η εργασία από απόσταση είναι σίγουρα το μέλλον και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για αυτό στην Ελλάδα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα μια εταιρία.
Η Ελλάδα έχει απίστευτη προοπτική και τα μυαλά που υπάρχουν εδώ είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς στην κουλτούρα μας δεν υπάρχει η κουλτούρα της ανάληψης ευθύνης και του να παίρνουμε ρίσκα, αλλά η σημαντική μας αξία είναι να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι. Η ως τώρα επιχειρηματική μου πορεία είχε εταιρίες με έδρα στην Αγγλία και είχα συνηθίσει στα εκεί συστήματα. Φίλοι και γνωστοί με απέτρεπαν από το να κάνω Ελληνική εταιρία και αφότου την ίδρυσα συνειδητοποίησα το γιατί.
Πρέπει η πολιτεία μετά από συζήτηση με ανθρώπους της αγοράς να αλλάξει άμεσα την νομοθεσία. Έτσι όπως είναι το σύστημα είναι αδύνατο για κάποιον νέο να αλλάξει την ζωή του μέσω της επιχειρηματικής οδού. Παρατηρείται ένα συγκλονιστικό για εμένα φαινόμενο. Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί χρηματοδότες και δεν υπάρχουν εταιρίες να διεκδικήσουν τις χρηματοδοτήσεις.
Προτείνω στους νέους να βρούνε μέντορες και να ξεκινήσουν να εργάζονται σκληρά άμεσα. Τίποτα δεν θα τους χαριστεί. Ζούμε στην καλύτερη στιγμή της ανθρωπότητας, ας το εκμεταλλευτούμε.
Μια πολύ σημαντική πρόκληση είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό που έρχεται από την Ινδία, Κίνα κλπ καθώς και η εκθετική εξέλιξη της τεχνολογίας. Για την δικιά μας επιχείρηση η παρούσα πρόκληση είναι μια καμπάνια crowdfunding που τρέχουμε με σκοπό να ξεκινήσουμε σύντομα έναν νέο κύκλο μαθημάτων.
{youtube}MfJ4Ej9EnwI{/youtube}
Το παρελθόν είναι μια σειρά χιλιάδων μικρο-αποφάσεων που πήραμε. Δεν μετανιώνω για κάτι αν και πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Τα επόμενα πέντε χρόνια εύχομαι να είμαι υγιής και εύχομαι να συνεχίσω να πιστεύω πως ένας αλληλέγγυος κόσμος είναι εφικτός.
Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές. Η κρίση είναι γεμάτη ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες. Δεν έχει υπάρξει ξανά στιγμή που η επιχειρηματικότητα είναι τόσο εύκολη. Μπορείς να φτιάξεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με κυριολεκτικά 0 Ευρώ. Δεν ξέρεις πως γίνεται; Στείλε μου mail στο damian (at) socialhackersacademy.org
http://socialhackersacademy.org