Μας μιλάει για το Raise Your Voice Festival, την γιορτή κοινωνικής ένταξης για το τέλος του Human Trafficking.
Με την Φιόρη Ζαφειροπούλου έχουμε βρεθεί μαζί για πρώτη φορά στο Hack The Camp που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2015. Από τότε την συναντούσα σε διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας και μου είχε αναφέρει ότι τρέχει παράλληλα πολλά και διαφορετικά projects και μάλιστα μας είχε μιλήσει για το Κοινωνικό Εργοστάσιο Μόδας (Social Fashion Factory) SOFFA που έχει ιδρύσει. Πριν από λίγες ημέρες, έμαθα ότι διοργανώνει σε συνεργασία με: τον Αντιδήμαρχο Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηνών, τον Εθνικό Εισηγητή για το Human Trafficking του Υπουργείου Εξωτερικών και την Αμερικάνικη Πρεσβεία, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη το Raise Your Voice Festival, μια γιορτή κοινωνικής ένταξης που λέει τέλος στο εμπόριο ανθρώπων! Δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά με την Φιόρη Ζαφειροπούλου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
Η βασική ιδέα και στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις με τον κόσμο και να έχουμε εποικοδομητικό διάλογο μαζί τους, σε μία γιορτή κοινωνικής ένταξης ώστε να βάλουμε ένα τέλος στην μάστιγα του Human Trafficking. Με την υποστήριξη προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της μόδας και της τέχνης, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε, ευαισθητοποιήσουμε και καταπολεμήσουμε το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. Η ανταπόκριση ήταν από όλους μεγάλη και έτσι δουλεύουμε εντατικά τους δύο τελευταίους μήνες να οργανώσουμε την τόσο σημαντική εκδήλωση του RYVF και να καταφέρουμε να προσελκύσουμε όσο πιο πολύ κόσμο μπορούμε μέσα από δρώμενα με ενδιαφέρον.
Το πρόγραμμά μας είναι φοβερά εμπλουτισμένο με δράσεις για όλους! Το RYVF θα πραγματοποιήσει ενημερωτικά εργαστήρια κατά της βίας, ομιλίες ανθρώπων με διεθνή εμπειρία στην εναντίωση της εκμετάλλευσης trafficking, βιωματικά εργαστήρια, προβολές ταινιών, έκθεση κοστουμιών από γνωστούς Έλληνες σχεδιαστές όπως ο Vasilis Zoulia και Zeus n Dione. Έργα τέχνης από ταλαντούχους Έλληνες και πρόσφυγες καλλιτέχνες, pop up αγορά με τοπικά sustainable brands και πολύ μουσική. Mέσα από τις πολυθεματικές δράσεις, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλοι (παιδιά και ενήλικες), τo κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακατευτεί με διαφορετικές κουλτούρες και να απολαύσει μουσική, έθνικ και vegan φαγητά, ενώ συγχρόνως θα εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινωνίας που είναι η σύγχρονη σκλαβιά στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι από τους ανθρώπους που αναγνωρίζει την επιρροή που ασκεί στον κόσμο και την ευθύνη που προκύπτει από αυτό. Πάντα χρησιμοποιεί την κοινωνική δύναμη που έχει για καλό σκοπό, έτσι και ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα μας. Είχαμε έναν πλούσιο διάλογο σχετικά με την δύναμη του λόγου που έχουμε ως νέοι άνθρωποι και πως οφείλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε για κάτι τόσο σοβαρό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί πολλοί ακόμη Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Τζένη Μπαλατσινού προσφέρθηκαν να στηρίξουν με ενεργή παρουσία το φετινό μας εγχείρημα και πίστεψαν στην διοργάνωση του RYVF να καταργήσει την ανάπτυξη του οργανωμένου αυτού εγκλήματος.
Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι γνωστή ως το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, καθώς είναι χώρα που εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί την είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πανευρωπαϊκά η Ελλάδα έρχεται 2η με ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας να ανέρχεται στο 7.91/1000 (Global Slavery Index, 2018). Βασική μας πεποίθηση είναι πως απαιτείται άμεση ενημέρωση μέσω εκδηλώσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης. Πιστεύω πως ο κόσμος πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες και οργανισμούς που βοηθούν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο ή που απλά θέλουν να μάθουν περισσότερα για το αόρατο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων.
Το προσφυγικό ζήτημα μας έχει απασχολήσει και θα μας απασχολεί για πολύ καιρό. Ο τεράστιος αριθμός μεταναστών που συρρέει στην Ευρώπη, η ανησυχία που αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους και ο φόβος που βλέπουμε πολύ συχνά μέσα από εικόνες της τηλεόρασης, μας έχει κάνει σίγουρα πιο ευαίσθητους. Το ζήτημα είναι πως πρέπει να λάβουμε υπόψη τη μέχρι τώρα διαδρομή αυτών των ανθρώπων και να τους προσεγγίσουμε με σεβασμό. Εδώ θίγεται ένα σοβαρό θέμα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εκάστοτε περίπτωση και να υιοθετούμε νέες σταθερές, ώστε να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές στην ανάπτυξη του κοινωνικού ιστού. Σαν φεστιβάλ ‘Raise Your Voice’ φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε σαν μία πλατφόρμα διάδρασης προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων με στόχο την εξοικείωση, ένταξη και ενημέρωση τους μέσα από τη ψυχαγωγία.
Για πληροφοριές σχετικά με το Raise Your Voice Festival : https://www.facebook.com/events/503136036851246/