Μας μιλάει για το βιβλίο της Ω-Αθήνα, ένα βιβλίο αναζήτησης και ανάλυσης της Ακρόπολης.
Πριν από μερικές ημέρες δέχτηκα ένα e-mail από την Σοφία, που μου εξηγούσε για μια προσπάθεια συγγραφική που είχε κάνει με τίτλο Ω-Αθήνα, ένα βιβλίο αναζήτησης και ανάλυσης της Ακρόπολης. Το βιβλίο είναι μία μοντέρνα και λιτή προσέγγιση της ιστορίας, των μύθων, και της αρχιτεκτονικής της Ακρόπολης συνοδευόμενο από εικαστικά έργα. Εάν και συνήθως κάνουμε συνεντεύξεις με startup, θέλαμε να προβάλουμε την προσπάθεια της Σοφίας για να περάσουμε το μήνυμα ότι στην Ελλάδα του σήμερα, υπάρχουν και άνθρωποι που γράφουν μουσική, θέατρο, φιλοσοφία, που ζωγραφίζουν και προπάντων τολμούν. Για το πώς από την αρχιτεκτονική που έχει σπουδάσει, για το πώς αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τη Ακρόπολη, και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για την έκδοση του βιβλίου, η Σοφία Ελλένα μίλησε στο Παναγιώτη Λουκά.
Είμαι η Σοφία Ελλένα μεγάλωσα στο Πόρτο Χέλι, αγαπούσα από πάντα την Αθήνα και γι΄αυτό στην δευτέρα Λυκείου αποφάσισα να έρθω σχολείο εδώ. Έχω δύο πτυχία αρχιτεκτονικής από διαφορετικά πανεπιστήμια αλλά νιώθω ζωγράφος. Πρόσφατα έγινα βοηθός εκθέσεων, της κ. Άννας Καφέτση στο annexM, και έμαθα ότι υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στην χώρα μας που δεν τους ήξερα και οι οποίοι έχουν καταφέρει να ζουν μόνο από την τέχνη τους. Είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για ένα νέο που ξεκινά σε δύσκολα πεδία! Το 2018 εξέδωσα την διπλωματική μου εργασία Ω-ΑΘΗΝΑ σε βιβλίο και είναι μια προσπάθεια ενημέρωσης ότι στην Ελλάδα του σήμερα, υπάρχουν και άνθρωποι που γράφουν μουσική, θέατρο, φιλοσοφία, που ζωγραφίζουν.
Παιδί δεν είχα αγαπημένο βιβλίο. Διάβαζα μεσημέρια Κυριακής και στις καλοκαιρινές διακοπές, κυρίως βιβλία από το περίπτερο και τα παιδικά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, τα οποία πάντα με μπερδεύουν γιατί τα έβλεπα σαν πραγματικότητα ενώ στην ουσία ήτανε μύθοι. Τα πρώτα ερεθίσματα για γράψιμο ήταν οι στίχοι από Ελληνικά συγκροτήματα και οι άπειρες ώρες μοναξιάς, σπουδάζοντας στο εξωτερικό.
Στην αρχιτεκτονική ουσιαστικά περιγράφεις μία κατάσταση ή σχεδιάζεις με εικόνες μία ιστορία ενώ στην συγγραφή κάνεις το ίδιο με λέξεις. Η έμπνευση για την συγγραφή του βιβλίου ήτανε το ίδιο το θέμα μου, δηλαδή η Αθήνα που μου έλειπε από την καθημερινότητά μου όταν σπούδαζα στην Νέα Υόρκη. Η Ακρόπολη ήταν ένα αινιγματικό αντικείμενο ριγμένο στην πόλη μας που ήθελα πολύ να εξερευνήσω …
Εάν το Α-Ω συμβολίζει όλες τις γνώσεις του ανθρώπου από την αρχαιότητα έως σήμερα, έναν κύκλο. Το Ω-Α είναι ένα αντίστροφο ταξίδι πίσω στην γνώση που έχουμε. Μια συμβολική στροφή προς την αναζήτηση της Αιτίας όλων αυτών. Το Ω-Αθήνα είναι ένας κύκλος γύρω από τον ναό της Αθηνάς, και χρησιμοποιεί το Ω σαν αρχαίο επιφώνημα, θαυμαστικό ή κλητικό.
Η Ακρόπολη για μένα συμβολίζει την δύναμη του ανθρώπου να ζήσει για πάντα μέσα από τα επιτεύγματα του. Είναι η αιώνια μάχη που δίνουμε όλοι είτε το ξέρουμε είτε όχι. Πιστεύω πως όλοι μπορούν να καταλάβουν το βαθύτερο συμβολισμό της Ακρόπολης εάν καταλάβουν το γιατί και πως έγινε και το πόσο μοντέρνο εγχείρημα ήταν για τον καιρό της. Ξέρετε όπως και εμείς σήμερα έχουμε τα pixel ως μονάδα για να δημιουργούμε, με την ίδια λογική μεταχειρίζονταν και οι αρχαίοι τα κομμάτια μαρμάρου.
Ναι όλοι μπορούν… Ο πιο γρήγορος τρόπος για να καταλάβει κάποιος είναι να το νιώσει. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο η εργασία προσπαθεί να συμπεριλάβει και την ψυχή ως εργαλείο ανάλυσης αυτού του δημιουργήματος. Περιγράφει μια εμπειρία που αναγκάζεσαι να ζήσεις όσο διαβάζεις το βιβλίο ή όσο κοιτάς ένα σχέδιο. Κομμάτι της συγγραφής είναι για μένα η κατανόηση ότι η ζωή μας επηρεάζεται από πολύ πιο πολλά πράγματα από όσα πιστεύουμε, και ένα βασικό ότι το να κάνει δημιουργικά πράγματα είναι κάτι που ο άνθρωπος το έχει ανάγκη.
Το ψευδώνυμο προέκυψε τελείως φυσικά όταν ακόμα δεν είχα τελειώσει το βιβλίο. Το Ελλένα σημαίνει Ελληνίδα και εκφράζει ότι όλα αυτά τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο δεν είναι δικής μου έμπνευσης η δικής μου ανακάλυψης αλλά είναι οι σκέψεις των αρχαίων Ελλήνων όπως τις διαβάζει ένας άλλος Έλληνας με την καθολική έννοια του όρου που σημαίνει αυτός που κατανοεί το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας. Σαν τις γνώσεις μιας φυλής ή ενός gang, που είναι συλλογικό έργο και δεν έχει έναν συγγραφέα. Επίσης το να γράψεις ένα βιβλίο, να γίνεις επιστήμονας ή οτιδήποτε άλλο μπορείς να το κάνεις πλέον με τους δικούς σου τρόπους και το ψευδώνυμο είναι μια κίνηση προς τους νέους να είναι πρότυπα σε ότι κι αν κάνουν.
Μου πήρε περίπου ενάμισι χρόνο και λίγο παραπάνω για το γράψιμο και για τα σχέδια και 5 αιώνιους μήνες που βρισκόμουν σε επαφή με εκδοτικούς οίκους. Μετά την απόρριψη πολλών οίκων, τελειωτικό χτύπημα ήταν όταν μου ζητήθηκαν πάρα πολλά λεφτά από κάποιον άλλον και είπα ότι πρέπει να το αυτοεκδώσω όσο πιο γρήγορα διότι δεν πρόκειται να βγάλω άκρη. Και σαν νέος καλλιτέχνης ήθελα πάρα πολύ να ολοκληρωθεί αυτό το project με τη μορφή βιβλίου.
Όλοι έχουμε ενδοιασμούς αν θα τα καταφέρουμε και νομίζω ότι εάν το έργο μας πρώτα πείσει εμάς ότι είναι όσο πιο τέλειο μπορούσαμε, τότε του αξίζει μια ευκαιρία… Σήμερα όλα είναι δύσκολα και οι εκδόσεις μέσα σ’ αυτά, αλλά μας αρέσει νομίζω ακόμα να διαβάζουμε βιβλία, ίσως με πιο γρήγορο περιεχόμενο.
Το ΩΑ μπορείτε να το βρείτε στο shop του www.sofiahellena.gr και σιγά- σιγά σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο κρατά την χαμηλότερη τιμή γιατί απευθύνεται σε νέους και αποστέλλεται σε όλη την Ελλάδα με πολύ αγάπη για όλους αυτούς που στηρίζουν τα νέα project.