Μας μιλάει για την Caius, που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η ψηφιοποίηση των μονοπατιών και των δασικών περιοχών είναι πλέον εφικτή.
Η Caius είναι η νέα νεοφυής εταιρεία (startup) που επιλέχθηκε από τη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece). Η Caius είναι μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων που έχει θέσει ως βασικό στόχο, την αξιοποίηση δορυφορικών και γεωμορφολογικών δεδομένων στη μελέτη των δασικών περιοχών και των φυσικών συστημάτων. Έχει ήδη αναπτύξει το βραβευμένο σε πολλούς διαγωνισμούς "έξυπνο" σύστημα AILApaths, το οποίο ανιχνεύει μονοπάτια στην φύση. Για την Caius μιλήσαμε με τον Γιώργο Μενδρινό. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
Η Caius ξεκίνησε ως μία παρέα φοιτητών που μέσα από τις διπλωματικές της εργασίες είδε ότι μπορεί να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα και μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα ασχολούμασταν ενεργά με την πεζοπορία και, έχοντας ως βάση μας το Μέτσοβο και τον νομό Ιωαννίνων, προέκυψε το «caius paths», ως ερευνητικό project αρχικά, για να εξερευνήσουμε με ένα έξυπνο εργαλείο τα μονοπάτια που υπάρχουν στα δάση μας. Η συμμετοχή των μελών της ομάδας μας στον διαγωνισμό προγραμματισμού και εφευρετικότητας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος «3rd Cassini Hackathon» όπου και οδήγησε στο πρώτο βραβείο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτέλεσε ένα ακόμη στοιχείο που μας έδωσε ώθηση να εντείνουμε τις επιχειρηματικές μας προσπάθειες.
Το «caius paths» αποτελεί ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης για επιχειρήσεις, συλλόγους και φορείς που μπορεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή προκειμένου να χαρτογραφηθούν αυτόματα αλλά και να αξιολογηθούν όλα τα μονοπάτια ακόμα και εκείνα που δεν είναι πλέον ορατά ή κατάλληλα για διέλευση. Κάτι τέτοιο προσδίδει ιδιαίτερη αξία στον τελικό χάρτη που προκύπτει, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για τουριστικούς σκοπούς, όσο και για την καλύτερη διαχείριση των δασικών περιοχών αλλά και την οργάνωση δράσεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με την επισήμανση των οδών διαφυγής και επέμβασης.
Στόχος μας όσον αφορά το «caius paths» είναι η αυτοματοποιημένη ανίχνευση και αξιολόγηση μονοπατιών να πραγματοποιείται μέσα σε ελάχιστο χρόνο ώστε να βοηθήσει σημαντικά στο να καταστούν οι δασικές περιοχές ασφαλέστερες αλλά και παράλληλα να αποτελέσει ένα μέσο που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο που επιθυμεί να γνωρίσει τα μονοπάτια. Το όραμα της Caius είναι να δημιουργήσει και άλλα πρωτοποριακά προϊόντα που με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης θα αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες των ερευνητικών, δορυφορικών και δασικών δεδομένων. Μέσα από αυτή μας την πορεία θέλουμε να αναδείξουμε τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ύπαιθρος, η οποία έχει να προσφέρει απεριόριστες προοπτικές σε νέες επιχειρηματικές ιδέες.
Ο τρόπος δουλειάς έχει αλλάξει αισθητά ειδικά τα τελευταία χρόνια κάτι που όμως στην περίπτωσή μας λειτούργησε θετικά καθώς με την τηλεργασία μπορούμε και μοιράζουμε τον χρόνο μας μεταξύ των δασικών περιοχών και των αστικών κέντρων. Έτσι αποκομίζουμε τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η αξιοποίηση της υπαίθρου της Ελλάδας χωρίς όμως να νιώθουμε απομονωμένοι από τις δραστηριότητες και τις τεχνολογικές εξελίξεις που συμβαίνουν κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Επίσης μέσω του υβριδικού αυτού μοντέλου εργασίας μπορούμε να συντονιζόμαστε άμεσα με όλους τους συνεργάτες μας, από επαγγελματίες των μονοπατιών, όπως τους «Paths of Greece», το «World Trail Network» και τις ομάδες πεζοπόρων στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, μέχρι ερευνητές και καθηγητές πανεπιστημίων ανά την Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο project ασχολούνται επτά άτομα σε σταθερή βάση και πολλοί ακόμα περιστασιακά, με ειδικότητες όπως ο προγραμματισμός βάσεων δεδομένων και μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, η επεξεργασία δορυφορικών πολυφασματικών απεικονίσεων, η εύρεση και αξιολόγηση μονοπατιών, η ανάλυση οικονομικών στοιχείων καθώς και ο σχεδιασμός αναπτυξιακών μοντέλων. Οι συνεργασίες μας εμπλουτίζονται συνεχώς με ανθρώπους που μαθαίνοντας για τη δουλειά μας επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο μας και έτσι δημιουργείται μια πολύ ιδιαίτερη κοινότητα γύρω από την τεχνολογία, τα δάση και την αρμονική αλληλεπίδρασή τους.
Η εταιρεία μας ιδρύθηκε πρακτικά από το γραφείο μας μέσα σε μια μέρα. Είναι ένα πλεονέκτημα που έχει δοθεί στην επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια. Τα θέματα χρηματοδότησης, ειδικά στα πρώτα βήματα, πάντα είναι ένα πρόβλημα, όμως κίνητρα υπάρχουν και δημιουργούνται όλο και περισσότερα, όπως για παράδειγμα το «ESA BIC Greece incubation program» που ενταχθήκαμε πρόσφατα (στόχος του είναι να δημιουργήσει και να ενισχύσει την κοινότητα επιτυχημένων startups που σχετίζονται με το διάστημα στην Ελλάδα) αλλά και διάφοροι διαγωνισμοί εφευρετικότητας όπως το Smart Forest Innovation Challenge της Γενικής Γραμματείας Δασών. Τέτοιες πρωτοβουλίες πραγματικά μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε έναν δρόμο ο οποίος αν και δύσκολος είναι μονόδρομος για εμάς που θέλουμε να δούμε τις επιχειρηματικές μας ιδέες να γίνονται πράξη και να προσφέρουν τελικά πίσω στην κοινωνία. Παραμένει βέβαια για όλες τις εταιρείες και ειδικά για τις νέες, το πρόβλημα της υψηλής φορολογίας. Είναι ένα από τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε και θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να το δει και να το βελτιώσει.
Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα στον χώρο των startups οι εξελίξεις, τόσο τεχνολογικά όσο και σε επίπεδο ιδεών, κινούνται εξαιρετικά γρήγορα και πολλές φορές απρόβλεπτα, κάτι που προφανώς επιτάσσει να μένουμε πρωτοπόροι και ενημερωμένοι συνεχώς σε όλους τους τομείς. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό εργαζομένων, συχνά αποτελεί άθλο αλλά με τον προνοητικό σχεδιασμό, την καλά οργανωμένη ομαδική δουλειά και τους έμπειρους, αξιόπιστους συνεργάτες πιστεύουμε μπορεί να ξεπεραστεί.
Θεωρούμε πως στην Ελλάδα θα έπρεπε να δίνεται παραπάνω έμφαση στην επιχειρηματικότητα και τη σύνδεσή της με τις ακαδημαϊκές σπουδές. Αυτό ίσως ήταν κάτι που θα μεταβάλλαμε και στη δική μας πορεία, ώστε να έχουμε από ακόμη νωρίτερα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις ερευνητικές μας ιδέες αρμονικά με την αγορά. Παρόλα αυτά από την μέχρι τώρα ακαδημαϊκή εξέλιξή μας αποκομίσαμε σημαντική εμπειρία για τη δουλειά μας τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και στη λογική του “problem solving”. Σε 5 χρόνια από τώρα θα θέλαμε να έχουμε επιτύχει ένα ολοκληρωμένο πλέον ψηφιακό μοντέλο διαχείρισης των μη αστικών περιοχών, από την προστασία και τη σωστή τουριστική αξιοποίησή τους μέχρι την τεχνολογική και βιώσιμη ανάπτυξή τους. Ειδικά μέσω των τελευταίων όραμά μας είναι να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους με σύγχρονους όρους εργασίας και διαβίωσης.
Η κρίση μας ωθεί να σκεφτούμε διαφορετικά, οι ευκαιρίες βρίσκονταν εκεί και πριν από αυτήν αλλά πλέον, όπου οι “εύκολες λύσεις” έχουν περιοριστεί, βλέπουμε πως ολοένα και περισσότερες δημιουργικές πρωτοβουλίες κάνουν την εμφάνισή τους στον επιχειρηματικό τομέα. Άποψή μας είναι ότι στα πρώτα επαγγελματικά βήματα κάποια/ος καλό είναι να επιλέγει θέσεις στην αγορά εργασίας όσο πιο κοντά στο αντικείμενο που επιθυμεί να ασχοληθεί μόνιμα, θέσεις που προσφέρουν καλύτερες προοπτικές εξέλιξης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ακόμα και αν στην αρχή δεν αποφέρουν το ίδιο οικονομικό όφελος με άλλες εναλλακτικές που μπορεί να έχει. Σίγουρα θα χρειαστεί να είναι διατεθειμένη/ος να βγει από το comfort zone και να κάνει πράγματα που σε πρώτη ματιά θα φαίνονται αναποτελεσματικά αλλά έχοντας θέσει μακροπρόθεσμους στόχους θα δει την πρόοδο σε βάθος χρόνου να φέρνει την επιβράβευση.