Όταν λέμε ποτέ, εννοούμε ΠΟΤΕ!
Ως φοιτητή σε ρωτούν συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις, ώστε οι απαντήσεις πλέον έχουν καταντήσει ρουτίνα. Είτε από συγγενείς που θέλουν διακαώς να μάθουν τι κάνεις στο πανεπιστήμιο, είτε κάνοντας μια πρώτη κουβέντα γνωριμίας στη σχολή, είτε φλερτάροντας, αυτές οι ενοχλητικές ερωτήσεις ξεφυτρώνουν σαν τα ραπανάκια όπου και να βρεθείς. Σου προκαλούν άγχος για τα όσα δεν έχεις καταφέρει μέχρι τώρα, σε πιέζουν να θέτεις διαρκώς στόχους και να έχεις ξεκάθαρες απαντήσεις για τη ζωή σου, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο έτος της σχολής. Παρότι λίγοι είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι για το μέλλον τους, ένα λέμε με βεβαιότητα: αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να σταματήσουν. Τώρα!
1.Πόσα μαθήματα χρωστάς;
Την περιμένεις αυτή την ερώτηση. Τη στιγμή που σου τσιμπάει το μάγουλο η θεία σου, όταν μόλις επισκέπτεσαι το πατρικό σου για τις διακοπές ή μια οποιαδήποτε άλλη στιγμή, καθώς πρόκειται για ερώτηση «μπαλαντέρ» που συνδυάζεται με σχόλια για τον καιρό και για το φαγητό, μέχρι που στέκεται και μόνη της. Εκεί είναι που θες να φωνάξεις «όσα θέλω!» και να σηκωθείς να φύγεις. Λες και έχει σημασία εάν είναι 5 ή 10. Κάποια στιγμή θα τα δώσεις και θα τα περάσεις, αυτό άλλωστε είναι και το νόημα των σπουδών σου.
2.Διαβάζεις;
Προφανώς για να είσαι στο δεύτερο ή στο τρίτο έτος της σχολής, μάλλον διαβάζεις. Βεβαίως, πρόκειται για ερώτηση που κατά κύριο λόγο ξεστομίζουν οι γονείς σου. Σε ενημερώνουμε ότι ανεξαρτήτως τι θα τους πεις, άπαξ και δεν είσαι μονίμως θαμμένος κάτω από βιβλία, συνήθως δεν πολυπιστεύουν ότι διαβάζεις. Νομίζουν ότι σε παρασύρουν οι κακές παρέες, ότι έχεις μπλέξει με ουσίες και ότι βγαίνεις το βράδυ χωρίς τη ζακέτα σου.
3.Μπορείς να μου δανείσεις…;
Ερώτηση που προέρχεται συνήθως από α) μικρότερα αδέρφια ή/και β) φίλους που ζουν στο δικό τους σύμπαν. Εάν εννοούν στυλό, ναι μπορείς να δανείσεις. Εάν εννοούν χρήματα, τότε μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι ένα κοινό μάθημα που παίρνουν όλοι οι φοιτητές ανεξαρτήτως του αντικειμένου σπουδών τους, είναι πώς να διαιρέσουν το 5ευρο για φαγητό, καφέ και εισιτήρια λεωφορείου. Προσπάθησε να εξηγήσεις ήρεμα ότι η ερώτηση δεν επιδέχεται απάντηση, μόνο σκιαγραφείται με σκηνή από το “Kill Bill”.
4.Τι θα κάνεις όταν πάρεις πτυχίο;
Προφανώς κάποιος βγάζει τα μάτια του διαβάζοντας για χρόνια, στην προσπάθεια να δημιουργήσει-όσο είναι δυνατόν-τις συνθήκες να βρει δουλειά στο πεδίο που τον ενδιαφέρει και έχει σπουδάσει. Εκτός και αν περιμένουν άλλες απαντήσεις, όπως ότι θα κάνεις τον γύρο του κόσμου, ότι θα σπουδάσεις κάτι άλλο-έτσι, για αλλαγή, ότι έχεις σκοπό να τα παρατήσεις ακριβώς πριν πάρεις πτυχίο.. και άλλα απίθανα. Εξήγησέ τους ότι η ερώτηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα.
5.Πότε παίρνεις πτυχίο;
Σε ρωτούν πριν ακόμη παρακολουθήσεις το πρώτο μάθημα, μέχρι και τώρα που μόλις ξεκίνησες το 4ο έτος. Για μια φορά στη ζωή σου δοκίμασε να τους πεις «Ποτέ! Αποφάσισα να τα παρατήσω όλα και να πάω στο Τιμπουκτού. Γνώρισα και ένα καλό παιδί από εκεί, Ουγκούντου τον λένε, έχει φάρμα. Θα καλλιεργούμε μπανάνες για να ζήσουμε», κλείσε την πόρτα πίσω σου και δοκίμασε για δυο-τρεις ώρες να μη σηκώσεις το τηλέφωνο. Με την προϋπόθεση ότι στην οικογένειά σου δεν είναι κανένας καρδιακός.