Όλοι θα ζητάνε τις σημειώσεις σου από εδώ και πέρα…
Η εξεταστική πλησιάζει επικίνδυνα. Και είσαι στην φάση που παρακολουθείς όλα τα τελευταία μαθήματα –αφού ξέρεις καλά, ότι τότε «πέφτουν» οι βόμβες από τους καθηγητές με τα SOS!
Και κατά την διάρκεια του μαθήματος, γράφεις-γράφεις, γράφεις λίγο ακόμα, σημειώνεις όλα καλά. Αλλά όταν έρχεται η ώρα του διαβάσματος και να κοιτάξεις τις σημειώσεις που έχεις κρατήσει…. ΤΟ ΧΑΟΣ!
Πάλι θάλασσα τα έκανες με τις σημειώσεις σου και δεν βγάζουν ΚΑΝΕΝΑ νόημα! Όχι πια καλέ μου φίλε. Από εδώ και πέρα θα κρατάς τις καλύτερες σημειώσεις, τόσο που όλοι θα σου ζητάνε κόπιες στο τέλος του εξαμήνου…
#1. Απλά τα πράγματα
Μην περιπλέκεις την κατάσταση, ειδικά αν πρόκειται για ένα δύσκολο μάθημα. Κράτα σημειώσεις που να καταλαβαίνεις, όχι αυτολεξεί, αυτά που λέει ο καθηγητής. Κράτα το νόημα και σημείωνε μόνο λέξεις-κλειδιά.
#2. Βρες ένα σύστημα
Η οργάνωση είναι η μισή αρχοντιά! Και το μυστικό για να περάσεις το μάθημα! Και πώς θα περάσεις το μάθημα; Μόνο αν έχεις σωστά οργανωμένες σημειώσεις. Κάνε ό,τι σε βοηθάει. Μπορεί ένα απλό τετράδιο και ένα στυλό να αρκούν για να κρατήσεις καλές σημειώσεις. Υπάρχουν άλλοι που δημιουργούν στο Word, πινακάκια γιατί τους βοηθάει στο να κρατάνε καλύτερες σημειώσεις. Βρες λοιπόν, ένα σύστημα που σου ταιριάζει και που θα κάνει το διάβασμα πιο αποτελεσματικό.
#3. Μην φοβάσαι να σηκώσεις το χέρι
Όπως σου είπα, οι καλές σημειώσεις θα προκύψουν μόνο αν καταλαβαίνεις αυτά που λέει ο καθηγητής. Αν κάτι δεν σου γίνεται κατανοητό, τότε σήκωσε το χέρι και εξέφρασε την απορία σου, μέχρι να σου γίνει ξεκάθαρο αυτό που λέει ο καθηγητής. Αυτό που θα καταλάβεις από την επεξήγηση είναι και το σωστό υλικό για τις σημειώσεις σου!
#4. Πες αντίο στις παλιές τεχνικές
Έρευνες έχουν δείξει ότι το να χρησιμοποιείς χρωματιστά στυλό για να υπογραμμίζεις δεν βοηθούν τελικά στο διάβασμα, αντιθέτως μπερδεύουν! Γι’ αυτό μείνε στα απλά, όπως σου είπα και πριν. Γράψε με κεφαλαία γράμματα αν κάτι είναι σημαντικό και κράτα «λέξεις-κλειδιά» που θα σου μείνουν!