Έχει τρελάνει τους χρήστες των Android και iOS συσκευών. Τι το εθιστικό έχει;
Το νέο Pokemon Go έχει τρελάνει τους χρήστες των Android και iOS συσκευών, ιδίως της γενιάς της δεκαετίας του ‘90, που είναι εξοικειωμένοι με τα παλιά παιχνίδια. Ωστόσο, το Pokemon Go φέρνει νέες αλλαγές και μάλιστα τόσο εθιστικές που έχουν ήδη προκαλέσει χαμό!
Ο εθισμός των Pokemon είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκαν ως ένα RPG παιχνίδι της Nintendo για το Game Boy που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στο οποίο ο παίκτης έπρεπε να τα εντοπίσει και να τα αιχμαλωτίσει. Τα Pokemon ήταν μια σειρά ιδιόρρυθμων πλασμάτων με ποικίλες υπερδυνάμεις και με περίεργη εμφάνιση. Στην παλαιότερη εκδοχή, ο χρήστης αφού τα αιχμαλώτιζε, τα εκπαίδευε και τα έβαζε να παλέψουν με τα Pokemon άλλων παικτών. Ο νικητής κέρδιζε το Pokemon του χαμένου και φυσικά κέρδιζε και τους πόντους (σ.σ. ένα παιχνίδι όπως οι κάρτες υπερατού αλλά πιο.. ζωντανό!). Το δημοφιλές αυτό παιχνίδι με το οποίο μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά, έγινε ένα πολύ επιτυχημένο τηλεοπτικό προϊόν και εν συνεχεία σειρά ταινιών στη μεγάλη οθόνη. Το merchandise των Pokemon έλαβε επικές διαστάσεις, ενώ διοργανώνονταν ακόμη και θεματικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
Από τα απλά Pokemon στο Pokemon Go!
Όπως συμβαίνει με όλες τις επιτυχημένες και εξαιρετικά προσοδοφόρες συνταγές, η τρέλα των Pokemon ήταν θέμα δεκαετίας να επαναληφθεί. Είκοσι χρόνια, περίπου, μετά την είσοδό τους στην ζωή των εφήβων των 90s, το Pokemon Go επανέρχεται και πραγματοποιεί ένα όνειρο της παλαιότερης γενιάς: ζωντανεύει τα Pokemon. Κοινώς, το Pokemon Go είναι ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για smartphones, το οποίο χρησιμοποιεί GPS επιτρέποντας στον παίκτη να εντοπίζει, να αιχμαλωτίζει και να εκπαιδεύει τα Pokemon σαν να βρίσκονται όντως μπροστά του. Οι GPS αισθητήρες της συσκευής του κινητού εντοπίζουν την τοποθεσία του χρήστη και μέσω του Google Maps δημιουργούν ένα «ζωντανό» ταμπλό παιχνιδιού χρησιμοποιώντας το σκηνικό της πραγματικής ζωής-είτε πρόκειται για το σπίτι, την γειτονιά, ακόμη και το γραφείο του παίκτη! Αυτό είναι που διαχωρίζει το συγκεκριμένο παιχνίδι από κάθε άλλο, τουλάχιστον ως ώρας, και κατά κάποιο τρόπο δικαιολογεί την όλη υστερία που το περιβάλλει. Μιλώντας με συγκρίσεις, στις Η.Π.Α. ο αριθμός ημερήσιων ενεργών χρηστών του παιχνιδιού είναι όσοι και του Twitter και οι παίκτες περνούν 43 λεπτά, κατά μέσο όρο, στην εφαρμογή, περισσότερο από το Instagram ή το Whatsapp!
Παιχνίδι στα όρια της τρέλας
Αυτό που ήταν κάποτε ένα εφηβικό παιχνίδι, πλέον έχει κατακτήσει εκατομμύρια παίκτες διαφόρων ηλικιών. Κόσμος τριγυρίζει με το κινητό ανά χείρας στους δρόμους προσπαθώντας να βρει τα εικονικά πλασματάκια και να τα παγιδεύσει. Η τρέλα του παιχνιδιού έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι χρήστες τα ψάχνουν οπουδήποτε. Και όταν λέμε οπουδήποτε, το εννοούμε. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος των Η.Π.Α. εξέδωσε παράκληση προς τους παίκτες να μην κυνηγούν τα εικονικά Pokemon στον ιερό χώρο μνήμης. Παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε και το Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον, το οποίο απέχει τρία μίλια από το Μουσείο. Προ ημερών, μια 19χρονη παίκτρια στο Wyoming ψάχνοντας για Pokemon ανακάλυψε.. πτώμα! Παρότι το παιχνίδι κυκλοφόρησε πρόσφατα, έχουν υπάρξει ήδη αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και επικίνδυνη οδήγηση, εφόσον οι χρήστες της εφαρμογής ακολουθούν τα εικονικά πλάσματα μέσα στον πραγματικό κόσμο έχοντας τα μάτια τους καρφωμένα πάνω στην οθόνη του κινητού τους. Η φρενίτιδα δεν έχει τέλος και η Nintendo τρίβει ευχαριστημένη τα χέρια της, καθώς το παιχνίδι πρόσθεσε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην αξία της εταιρείας μέσα σε μόλις δύο ημέρες.
Pokemon Go εναντίον κλώνων!
Εύλογο ένας τέτοιος χαμός να γίνει αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης με ποικίλους τρόπους. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, μία κινεζική εταιρεία ανάπτυξης θέλησε να εκμεταλλευτεί την απήχηση του Pokemon Go, δημιουργώντας το City Elf Go, έναν κλώνο του τίτλου της Niantic. Το City Elf Go πρόκειται ουσιαστικά για ένα mobile game με το οποίο οι παίκτες αιχμαλωτίζουν εικονικά πλάσματα στο smartphone τους. Η διαφορά έγκειται στο ότι το City Elf Go δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κλώνο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή του Tencent Myapp Store (σ.σ. πρόκειται για την κορυφαία κινεζική πλατφόρμα Android app) με περισσότερα από 110.000 downloads. Προφανώς το City Elf Go είναι μόνο η αρχή από μια σειρά εφαρμογών-κλώνων που θα αναπόφευκτα ξεπηδούν ακριβώς όπως τα εικονικά Pokemon.