Επικές μάχες για το βουνό ή θάλασσα. Η θέα, όμως, της θάλασσας (επιστημονικά) συσχετίζεται θετικά με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.


Στο δίλημμμα «βουνό ή θάλασσα» όταν πρόκειται για προορισμό διακοπών, αλλά ακόμα κι όταν μιλάμε για το που θα προτιμούσε ο καθένας από εμάς να ζει την καθημερινότητα του, φαίνεται πως το ...υγρό στοιχείο συγκεντρώνει τις προτιμήσεις τις πλειοψηφίας, σύμφωνα πάντα με διάφορες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Τώρα, μία νέα μελέτη με καταγωγή την Αμερική και τη Νέα Ζηλανδία, μας δίνει ακόμα έναν λόγο να ετοιμάσουμε βαλίτσες για τον κοντινότερο νησιωτικό προορισμό ή έστω το κοντινότερο προάστιο κοντά στη θάλασσα, καθώς -σύμφωνα με τους ειδικούς- τα άτομα που βλέπουν από το παράθυρο του σπιτιού ή του γραφείου τους θάλασσα έχουν λιγότερο στρες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Health and Place, μελέτησαν τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας Γουέλιγκτον της Ν. Ζηλανδίας, συσχετίζοντας τη θέα που είχε ο καθένας, με το επίπεδο του στρες του.

Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή το επίπεδο εισοδήματος του ατόμου, η θέα της θάλασσας φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Όσον αφορά στο πράσινο ή το βουνό, που φαίνεται να «χάνουν» σε σχέση με τη θάλασσα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι εν μέρει μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε φυσικούς και τεχνητούς χώρους πρασίνου. Ενώ η θέα της θάλασσας είναι τελείως φυσική, του πρασίνου συνήθως περιλαμβάνει και ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες (παιδικές χαρές, γήπεδα, πάρκα κ.α.).

«Ίσως αν συγκρίναμε τη θάλασσα μόνο με παρθένα δάση, να βρίσκαμε κάτι άλλο», λένε οι ερευνητές, οι οποίοι επίσης αναφέρουν ότι είναι ασαφές κατά πόσο η θέα μιας λίμνης ή ενός ποταμού μειώνει εξίσου το στρες, όσο η θέα του ωκεανού ή μιας θάλασσας.