‘’Learning to skateboard in a warzone (if you’re a girl)’’ ένα ντοκιμαντέρ-ωδή στη Καμπούλ
Η Carol Dysinger μαζί με την Elena Andreicheva έκαναν κάτι πραγματικά πρωτοποριακό. Μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ ‘’Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)’’- το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε με Όσκαρ-, φώτισαν την άγνωστη ζωή των κοριτσιών του Αφγανιστάν...
Στις γειτονιές της Καμπούλ,τα κορίτσια έχουν γαλουχηθεί με το θρησκευτικό φανατισμό και τις πατριαρχικές αντιλήψεις. Λόγω της οικονομικής ανέχειας που βιώνουν δεν έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάποιο σπορ, και συμβαίνει κάτι πραγματικά ανατρεπτικό…
Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το Skateistan, ένα σχολείο που αρχικά ήταν γνωστό ως μια μικρή κοινότητα μαθητών στην οποία δίδασκε ο Oliver Percovich το 2017 και αργότερα μετατράπηκε σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που πρόσφερε εκπαίδευση και γνώσεις-εφόδια για το σκέιτ…
Δασκάλες στο πλαίσιο προγραμμάτων εκπαίδευσης της ΜΚΟ Skateistan, στέκονται δίπλα στα κορίτσια και αναλαμβάνουν να τους μάθουν γραφή, ανάγνωση και σκέιτ..
Αφετηρία του οργανισμού ήταν η Καμπούλ και συνεχίζει να ‘’ταξιδεύει’’ με προορισμούς τη Κολομβία και τη Νότια Αφρική εκπαιδεύοντας 1600 μαθητές.
Ως αντίδοτο της τρομοκρατίας του πολέμου που βιώνουν,το σύνθημα του προγράμματος είναι ‘’αυτοσεβασμός και πίστη στις ικανότητές σου’’.
Στην απονομή των βραβείων η Ντάισινγκερ δήλωσε σχετικά με τη ταινία πως: ‘’Αυτή η ταινία πρόκειται για μια επιστολή αγάπης προς όλα τα γενναία κορίτσια του Αφγανιστάν. Διδάσκεται στα κορίτσια: κουράγιο, να σηκώνουν το χέρι τους· να λένε ‘’είμαι εδώ’’, έχω κάτι να πω και μη προσπαθήσεις να με σταματήσεις’’.
Η Ντάισινγκερ κέρδισε ένα ριψοκίνδυνο challenge: Έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στο Αφγανιστάν ήξερε πώς να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κλειστής αυτής κοινωνίας για να υλοποιήσει το ντοκιμαντέρ και τα κατάφερε!
Όπως είπε η ίδια στην απονομή: ''Είναι μια ταινία που ήθελα να κάνω, όχι για το σκέιτ αλλά για τα κορίτσια. Το σκέιτ προέκυψε αλλά ήταν ευεργετικό όπως φάνηκε. Ήταν πραγματικά υπέροχο ότι κατάφερα και ασχολήθηκα με το αγαπημένο μου κομμάτι από το Αφγανιστάν· τα κορίτσια. Αγαπώ αυτά τα παιδιά.Τα αγαπώ τόσο πολύ και ήταν υπέροχο το να μπορέσω να τα φέρω στον κόσμο όπου σπάνια γίνεται αντιληπτό το ποιοι άνθρωποι είναι πραγματικά''.
Το ντοκιμαντέρ κυριολεκτικά αγκαλιάστηκε από το κοινό...
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένα close up στις συνθήκες που επικρατούν πίσω από τις κλειδαρότρυπες της ζωής των κοριτσιών που ‘’τράφηκαν’’ με την ιδέα ότι δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτα.Με αυτό το ντοκιμαντέρ θα πέσει η αυλαία του 21ου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την Κυριακή στις 15 Μαρτίου 2020.
Προλαβαίνεις!