Πώς να σου δημιουργήσεις μια θετική νοοτροπία για τα χρήματα


Έχουν περάσει πολλοί μήνες, αλλά φαίνεται ότι ο χρόνος μας σε αυτό το τρίτο κλείδωμα θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν ανοίξει και το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία. Ο καιρός θυμίζει καλοκαίρι και το mind set όλων είναι κάπου ανάμεσα στο ραντεβού για το εμβόλιο και τα σχέδια για τις διακοπές (ποιες).

Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία, ειδικά μεταξύ εκείνων που κατάφεραν να εξοικονομήσουν ή να βελτιώσουν τις συνήθειες δαπανών τους κατά τη διάρκεια του lockdown, για το τι θα σημαίνει η χαλάρωση της καραντίνας για το τραπεζικό τους υπόλοιπο και τη σχέση με τα χρήματα. Είναι φυσικό να αισθάνεσαι προστατευμένη από την πρόοδο που έχεις σημειωθεί κατά το κλείδωμα, ειδικά όταν η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να ήταν μια από τις μόνες επενδύσεις σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή, αλλά το άγχος για τον πειρασμό να εξαφανιστούν δεν πρόκειται να βοηθήσει την οικονομική σου ευημερία μακροπρόθεσμα. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να απολαύσεις τη χαλάρωση του lockdown διατηρώντας παράλληλα καλές συνήθειες εξοικονόμησης και μια θετική νοοτροπία χρημάτων:

Βάλε στο πρόγραμμα κάποιες έξτρα δαπάνες

Το κλείδωμα ήταν δύσκολο για όλους, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους γονείς, τους μαθητές και τους ανθρώπους που ζουν μόνοι ή με συγκάτοικους. Το να δώσεις στον εαυτό σου άδεια να ξοδέψεις λίγο περισσότερο τους επόμενους μήνες σε πράγματα που είχες ξεχάσει είναι απολύτως εντάξει - στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πράξη αυτο-φροντίδας. Ρίξε μια ματιά στον προϋπολογισμό σου ή στον τρόπο με τον οποίο ξοδεύεις και εξοικονομείς χρήματα στην πανδημία και σχεδίασε ορισμένες δραστηριότητες που ανυπομονούσες να κάνεις. Δημιούργησε ένα ταμιευτήριο ειδικά για αυτό και βεβαιώσου ότι τα χρήματα είναι περιφραγμένα για απόλαυση χωρίς ενοχές.

Αυτοματοποίησε τις οικονομίες σου

Εάν απολαμβάνεις την αίσθηση της εξοικονόμησης κατά το lockdown, βεβαιώσου ότι είναι κάτι που μπορείς να διατηρήσεις χωρίς πολλή προσπάθεια αυτοματοποιώντας το. Ρίξε μια ματιά στο ποσό που θέλεις (και μπορείς) να αποταμιεύεις κάθε μήνα και δημιούργησε μια πάγια εντολή για να μεταφέρεις αυτό το ποσό σε λογαριασμό ταμιευτηρίου την επόμενη ημέρα μετά την πληρωμή σου. Με αυτόν τον τρόπο, τα χρήματα είναι εκτός οράματος και εκτός μυαλού, αφήνοντάς σε με μια καλύτερη εικόνα για το τι μπορείς να ξοδέψεις.

Ένας άλλος τρόπος για να αυτοματοποιήσεις την εξοικονόμηση είναι χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή όπως το Chip, το Plum ή το Moneybox για εξοικονόμηση μικρών ποσών κάθε λίγες μέρες.

Βρες την κατάλληλη εφαρμογή

Υπάρχουν τόσες πολλές υπέροχες εφαρμογές εκεί έξω για να σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις το εισόδημά σου, με τα «Οικονομικός Προγραμματισμός: διαχειριστής χρημάτων», «Money manager», «Προϋπολογισμός» ή το «έσοδα vs έξοδα» να σου δίνουν μια καλή ιδέα για το πού πηγαίνουν τα χρήματά σου κάθε μήνα, αλλά και πώς να βάζεις κάποια στην άκρη. Κάποιες εφαρμογές σου επιτρέπουν να διαθέσεις όλο το εισόδημά σου στις δαπάνες, τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σου μόλις φτάσει στον λογαριασμό σου, ενώ άλλες διαθέτουν μια δυνατότητα καθοδήγησης - ιδανικά για όσους αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων τους μετά το lockdown. Η διατήρηση ενός φακέλου με εφαρμογές χρημάτων στο τηλέφωνό σας και ο τακτικός έλεγχος είναι μια μεγάλη συνήθεια για να αναλάβεις, επειδή όσο πιο καλή εικόνα έχεις για τα οικονομικά σου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να επιδοθείς σε υπερβολικές ή αναίτιες δαπάνες.

https://www.instagram.com/p/COt-4-Uqb8q/

Να θυμάσαι τι είναι πιο σημαντικό

Όταν αναλογίζεσαι τι έχεις χάσει περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν είναι απαραίτητα τα ψώνια στα καταστήματα, τα ταξίδια ή τα φανταχτερά γεύματα που έρχονται αμέσως στο μυαλό. Είναι οι άνθρωποι - και φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει για τους περισσότερους που διαβάζουν αυτό το άρθρο. Γι' αυτό, βεβαιώσου ότι, όταν σχεδιάζεις τα προς το ζην μετά το lockdown, εξακολουθείw να αφήνεις άφθονο χώρο για δωρεάν ή χαμηλού κόστους δραστηριότητες, όπως περιπάτους και πικνίκ στον ήλιο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Χρησιμοποίησε προσεκτικές τεχνικές δαπανών

Το να μην μπορούμε να κάνουμε μερικές από τις τακτικές μας δραστηριότητες ήταν απογοητευτικό (για να πούμε το λιγότερο), αλλά μας έδωσε επίσης την ευκαιρία να σκεφτούμε τι πραγματικά απολαμβάνουμε και εκτιμούμε και τι δεν το κάνουμε. Όπου μπορούμε, είναι πολύ καλή ιδέα να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτήν την προοπτική στη ζωή μετά το lockdown και να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε αποφάσεις για δαπάνες συνειδητά και προσεκτικά. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για τον καφέ που συνήθως αγοράζεις στο δρόμο για το γραφείο, αλλά δεν χρειάζεσαι ποτέ πραγματικά χρόνο για να απολαύσεις ή για ταξίδια τα σαββατοκύριακα που έχουν ως αποτέλεσμα τη λύπη στο πορτοφόλι σου. Δώσε στον εαυτό σου 24 ώρες για να σκεφτείς τις αγορές που διαφορετικά θα έκανες επί τόπου και πάντα να αναρωτιέσαι αν αυτό που πρόκειται να αγοράσεις είναι πιθανό να έχει ακόμα θέση στη ζωή σου σε έξι ή δώδεκα μήνες - αυτή είναι καλή πρακτική και για τα δύο, το τραπεζικό υπόλοιπό σου αλλά και περιβάλλον.

Βρες τη σωστή ισορροπία για σένα

Είναι εντάξει να θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις ελευθερίες που χρειάζεσαι χωρίς να επαναλάβεις τις συνθήκες της καραντίνας των τελευταίων μηνών και ταυτόχρονα να διαφυλάξεις την οικονομική σου υγεία – κι αυτό έχει να κάνει με τη σωστή ισορροπία για σένα. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να φτάσεις τις δαπάνες σου για εξοικονόμηση και τον προϋπολογισμό σε ένα σημείο όπου αισθάνονται σωστά για σένα, οπότε μην ασκείς πίεση στον εαυτό σου για να κάνεις αμέσως τα πράγματα τέλεια. Αυτή θα είναι μια περίοδος προσαρμογής για όλους μας με πολλούς τρόπους, και τα χρήματα περιλαμβάνονται πάρα πολύ σε αυτό!

Πηγή