«Ο δικός μας Ερμής, ο Ερμής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, συμβολίζει αυτό ακριβώς: την αγάπη για το παιχνίδι». Ο σχεδιαστής κόμικς Rubus και ο γραφίστας Γιώργος Σούλας μιλάνε για το υπέροχο project, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.


Γουρλής αποδείχτηκε ο φτερωτός θεός Ερμής, ο προστάτης των αθλητών και νέα μασκότ της γαλανόλευκης ομάδας στο μπάσκετ. Παρουσιάστηκε επίσημα πριν από μερικές βδομάδες στα πρώτα φιλικά παιχνίδια της νέας εθνικής ομάδας, όπως και στο πολύ σημαντικό Προολυμπιακό Τουρνουά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι θεατές τον λάτρεψαν!

Η ομάδα του κόουτς Βασίλη Σπανούλη ενθουσίασε τους φιλάθλους με το πάθος της και εξασφάλισε πανηγυρικά μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι. Κάπως θα έβαλε το χεράκι του και ο φτερωτός θεός. 

Ο γνωστός σχεδιαστής κόμικς Γιάννης “Rubus” Ρουμπούλιας («Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα», «Μυθομάχος») και ο γραφίστας Γιώργος Σούλας, ιδρυτικά μέλη και creative directors του Nerdula Creative Lab, σε συνεργασία με την UPGR8, μας παρέδωσαν μία από τις πιο φρέσκες και εμπνευσμένες μασκότ των ελληνικών και ευρωπαϊκών γηπέδων. 

Λίγες ώρες πριν από τα πρώτα ματς της Εθνικής στο Παρίσι, μίλησαν στο Platform για τη διαδικασία δημιουργίας του Ερμή.

-Πώς γεννήθηκε η μασκότ Ερμής; Ήταν δική σας πρόταση;

Γιώργος Σούλας: Συνεργάζομαι με την Ομοσπονδία σαν graphic designer τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Είχαμε την ιδέα να προτείνουμε την δημιουργία μασκότ για την Εθνική Ομάδα η οποία συνέπεσε σε μια περίοδο αλλαγών στην Ομοσπονδία, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επίπεδο marketing, οπότε η μασκότ ταίριαζε απόλυτα στο όραμα που έχουν πλέον και βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση. Η σκέψη ήταν πως θα έπρεπε να είναι κάτι φρέσκο, αναγνωρίσιμο τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και να συνδυάζει δύναμη και ταχύτητα. Ο Ερμής φυσικά συγκέντρωνε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ο Rubus ανέλαβε το σχέδιο, καταθέσαμε την πρόταση η οποία και τους ενθουσίασε, και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Ερμής!

-Τι θέλατε να αναδείξετε μέσα από το σχέδιο του Ερμή;

Rubus: Προσωπικά μέσω του σκίτσου μας, ήθελα να αναδειχθεί το θεϊκό  στοιχείο αλλά και η πολύ έντονη ανθρώπινη πλευρά του. Ο Ερμής μας είναι ένας έφηβος θεός, ο οποίος φέρει εις πέρας τις δουλειές που του έχει αναθέσει ο μπαμπάς του ο Δίας, αλλά η πραγματική του αγάπη είναι ο αθλητισμός! Σαν προστάτης των Αθλητών ανακατεύεται μαζί τους, φοράει την φανέλα τους, παίζει μπάσκετ, εμπνέει και βοηθάει όπως μπορεί την αγαπημένη του ομάδα. 

Το σχέδιο έπρεπε να είναι νεανικό, φρέσκο, να αποτυπώνει μέσα από τις γραμμές του την δύναμη, την ταχύτητα αλλά και την τετραπέρατη, δημιουργική πλευρά του χαρακτήρα του. 

-Τι συμβολίζει για εσάς ο Ερμής;

Γιώργος Σούλας: Ήταν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες της Ελληνικής Μυθολογίας. Θα πω πείσμα. 

Rubus: Πάντα είχα τον Ερμή στο μυαλό μου ως έναν “παιχνιδιάρη” και πρόσχαρο Ολύμπιο Θεό. Ο δικός μας Ερμής, ο Ερμής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ λοιπόν για μένα συμβολίζει αυτό ακριβώς: την αγάπη για το παιχνίδι! Από εκεί ξεκινάς για να χτίσεις μεγάλες ομάδες, κατά τη γνώμη μου.

-Είστε fans του μπάσκετ; Πώς βλέπετε φέτος την Εθνική Ελλάδος;

Γιώργος Σούλας: Νομίζω φέτος η Εθνική χτίζει κάτι πολύ δυνατό ξανά, με ωραίο μπάσκετ και όμορφη ατμόσφαιρα. Σίγουρα όσοι βρέθηκαν στο ΣΕΦ χάρηκαν τα παιχνίδια. Το ταλέντο και η δυναμική των παιχτών είναι δεδομένη και θεωρώ πως και στον πάγκο έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο γι αυτή τη δουλειά. Ο Σπανούλης είναι μέλος της δικής μου "Αγίας Τριάδας" μαζί με Παπαλουκά και Διαμαντίδη και μόνο καλό είναι όταν η γενιά του 2005 συνεχίζει και είναι δίπλα στο μπάσκετ και την Εθνική ομάδα. Θέλω να ελπίζω πως θα τα πάμε εξίσου καλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Rubus: Προσωπικά λατρεύω το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τολμώ να πω περισσότερο από το ΝΒΑ, αλλά γούστα είναι αυτά. Ανέκαθεν πίστευα πως η Ελλάδα ήταν μεγάλη μπασκετομάνα. Ειδικά μετά τις τεράστιες επιτυχίες του 1987, 1989, 2005 στην Ευρώπη και φυσικά το 2006 σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την επιλογή του θρυλικού Βασίλη Σπανούλη ως Ομοσπονδιακού προπονητή αισιοδοξώ πως χτίζουμε τα θεμέλια για κάτι μεγάλο που θα μας κάνει να χαρούμε ξανά. Όχι απαραίτητα γιατί θα μας φέρει κάποια διάκριση, αλλά γιατί θα βλέπουμε παιχνίδια με πάθος και φαντασία. 

-Πώς νιώσατε όταν είδατε τον Ερμή να ζωντανεύει σαν μασκότ μέσα από τους προκριματικούς και φιλικούς αγώνες της Εθνικής Ελλάδος;

Γιώργος Σούλας: Όταν ολοκληρώθηκε η στολή, ήμουν στην πρώτη πρόβα που έκανε ο performer και πραγματικά συγκινήθηκα. Πάντα είναι μοναδικό το συναίσθημα να βλέπεις μια δουλειά ολοκληρωμένη, ειδικά όταν μιλάμε για ένα τόσο ξεχωριστό project. Στόχος ήταν ο Ερμής να ήταν έτοιμος πέρσι το καλοκαίρι, στο τουρνουά Ακρόπολης του 2023. Δυστυχώς, όμως, το χρονικό πλαίσιο ήταν πολύ στενό και η στολή δεν έβγαινε όπως είχαμε φανταστεί.

Φυσικά κανένας δεν ήταν διατεθειμένος - ούτε η Ομοσπονδία, ούτε εμείς- να παρουσιαστεί κάτι έστω και ελάχιστα χαμηλότερο των προσδοκιών και των απαιτήσεων, οπότε και μπήκε στο “συρτάρι” για να δουλευτεί με την ηρεμία που χρειάζεται. Ήταν μια πολύ καλή συνεργασία και το τελικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό και με την επιτυχία της Εθνικής στο Προολυμπιακό Τουρνουά, νομίζω μας δικαίωσε όλους.

Rubus: Ως εικονογράφος πάντα χαίρομαι όταν κάποιο έργο μου προσφέρει χαρά στον κόσμο που γίνεται αποδέκτης του. Βλέποντας λοιπόν τη θέρμη και την αγάπη με την οποία υποδέχτηκε ο κόσμος τον Ερμή μας, η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Ειδικά ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκάλιασαν τον Ερμή τα μικρά παιδιά για μένα έχει ανεκτίμητη αξία και είναι από τους λόγους που με ωθεί να συνεχίσω να δημιουργώ μέσω της τέχνης μου.