Οι 33οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι ξεκίνησαν με μεγαλοπρέπεια και υποσχέσεις για μοναδικά ρεκόρ και θέαμα.
Η μεγάλη μέρα έφτασε. Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Παρίσι και την έναρξη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2024, της 33ης Ολυμπιάδας. Από σήμερα μέχρι και τις 11 Αυγούστου θα βρεθούμε δίπλα στους Έλληνες αθλητές – έστω μέσα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις - στις προσπάθειές τους για ένα μετάλλιο αλλά και δίπλα σε κάθε αθλητή ανεξαρτήτου εθνικότητας, έτοιμοι να παρακολουθήσουμε συναρπαστικούς αγώνες και νέα ρεκόρ.
Με αφορμή τη σημερινή έναρξη των Ολυμπιάδας 2024 στο Παρίσι, σας παρουσιάζουμε 10 απίθανα στοιχεία και πληροφορίες μέσα από την ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι
Το πανανθρώπινο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων σχεδίασε το 1913 ο Γάλλος παιδαγωγός και Βαρόνος Pierre de Coubertin, ο εμπνευστής και πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Τα χρώματα των πέντε αλληλένδετων κύκλων, μπλε, κίτρινο, μαύρο, πράσινο και κόκκινο σε λευκό υπόβαθρο, χρησιμοποιήθηκαν ώστε να εκπροσωπήσει όλα τα κράτη που συμμετείχαν στους αγώνες εκείνη τη χρονιά. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών έχει σημαίες που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα από τα έξι αυτά τα χρώματα (αν προσθέσουμε και το λευκό του υπόβαθρου).
Γιατί οι αθλητές δαγκώνουν τα μετάλλια;
Πιο πολύ σαν αστείο και μία ωραία ευκαιρία για φωτογραφικές πόζες, οι Ολυμπιονίκες σήμερα δεν δαγκώνουν τα μετάλλια – ιδιαίτερα τα χρυσά – για να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητά τους. Αυτή ήταν μία συνήθεια που μας πηγαίνει χιλιάδες χρόνια πίσω στο χρόνο, όταν οι έμποροι χρυσού δάγκωναν τα χρυσά νομίσματα για να τσεκάρουν αν ήταν αυθεντικά. Άλλωστε, κανένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι 100% από καθαρό χρυσό. Φτιάχνεται από 92.5% ασήμι και πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 6 γραμμάρια χρυσού.
Ο πιο ηλικιωμένος Ολυμπιονίκης
Αυτός ο τίτλος ανήκει στον Σουηδό σκοποβόλο Oscar Swahn (1874-1927) που σε ηλικία 72 χρονών κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου. Ήταν ο γηραιότερος Ολυμπιονίκης. Ο Oscar Swahn κατέχει και άλλον ένα τίτλο, αυτό του γηραιότερου χρυσού Ολυμπιονίκη, σε ηλικία 64 χρονών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της πατρίδας του, στη Στοκχόλη το 1912.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μία υπόθεση της Ευρώπης και των ΗΠΑ;
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και για πολλά χρόνια διοργανώνονταν μόνο σε ευρωπαϊκές πόλεις και στις ΗΠΑ και σίγουρα δεν εκπροσωπούσαν όλο τον πλανήτη. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1956 με την πρώτη Ολυμπιάδα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (για πολλές δεκαετίες τμήμα και κτήση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας), ενώ το 1964 το Τόκιο της Ιαπωνίας φιλοξένησε τους 18ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Αφρική δεν έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες
Καμία χώρα της αφρικανικής ηπείρου δεν έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να διεξάγονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι λόγοι αρκετοί, όπως η έλλειψη υποδομών, το τεράστιο κόστος μίας τέτοιας διοργάνωσης και η πολιτική αστάθεια σε πολλές χώρες. Ακόμα και στη Νότια Αμερική, μόνο μία φορά έχουν διοργανωθεί Ολυμπιακοί Αγώνες, αυτοί του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Οι τρίτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάγονται στο Παρίσι
Έχουν περάσει 100 χρόνια από τη χρονιά (1924) που το Παρίσι φιλοξένησε την τελευταία φορά Ολυμπιακούς Αγώνες. Μαζί με το Λονδίνο, θα είναι οι πόλεις που θα έχουν διεξάγει τρεις φορές τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2028, το Λος Άντζελες θα γίνει και αυτό η τρίτη πόλη με τρεις Ολυμπιάδες.
Το μεγαλύτερο όνομα αθλητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Η Prapawadee Jaroenrattanatarakoon από την Ταϊλάνδη όχι μόνο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών (κατηγορία 53 κιλών) στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008 αλλά είχε και το μεγαλύτερο όνομα. Δεν χώραγαν τόσα γράμματα στο ταμπλό με τους νικητές και έτσι την έγραψαν μόνο με το γράμμα J.
Ο Ταρζάν Ολυμπιονίκης
Ο θρυλικός Αμερικανός κολυμβητής Johnny Weissmuller (1904-1984) εκτός από πολλά παγκόσμια ρεκόρ και 5 χρυσά μετάλλια, έγινε διάσημος τις δεκαετίες του ΄30 και ’40 ενσαρκώνοντας στη μεγάλη οθόνη τον Ταρζάν, τον Άρχοντα της Ζούγκλας. Ήταν ένας πραγματικός American Hero, άσχετα αν είχε γεννηθεί στην τότε Αυστροουγγαρία (σε περιοχή της σημερινής Ρουμανίας). Αργότερα, πρωταγωνίστησε και σε πολλές ταινίες σαν εξερευνητής – κυνηγός Jungle Jim.
Ο πιο βαρύς αθλητής σε Ολυμπιάδα
Ο 37χρονος σήμερα τζουντόκα Ricardo Blas Jr. εκπροσώπησε το μικρό νησί του Γκουάμ των 155 χιλιάδων κατοίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012. Δεν τα πήγε τόσο καλά στους αγώνες αλλά σημασία είχε η προσπάθεια και η συμμετοχή. Στα 218 κιλά που ζύγιζε, ο Ricardo Blas Jr. είναι ο βαρύτερος αθλητής που έχει πάρει μέρος σε σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όταν έπαιρνες Ολυμπιακό μετάλλιο στις τέχνες
Γνωρίζατε ότι από το 1912 μέχρι και το 1948 δίνονταν μετάλλια για έργα εμπνευσμένα από τον αθλητισμό στις κατηγορίες αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, μουσική, ζωγραφική και γλυπτική; Ιδέα του Pierre de Coubertin και αυτή, θεωρούσε ότι ένας Ολυμπιονίκης δεν ήταν μόνο ένας ικανός αθλητής, αλλά αυτός που ασχολείται και με τις τέχνες και τα γράμματα. Σταμάτησαν να δίνονται μετάλλια για τις τέχνες γιατί οι περισσότεροι καλλιτέχνες ήταν επαγγελματίες, ενώ οι αθλητές τότε ήταν όλοι ερασιτέχνες. Ίσως δεν είχαν και τόσο ενδιαφέρον και νόημα. Ποιους, άραγε, θα στέλναμε σήμερα από την Ελλάδα;