Μια απαλή φωνή από το μεγάφωνο αιφνιδιάζει το πλήθος: "Σσσς. Σσσς."


Ένα ιδιαίτερο περιστατικό σημειώθηκε φέτος στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού με συμπεριληπτικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια του ποδοσφαίρου τυφλών φύσηξε ξαφνικά η σφυρίχτρα του διαιτητή. Τότε, οι θεατές σώπασαν εντελώς και ακόμη και ο παραμικρός θόρυβος αντηχούσε στο στάδιο του Πύργου του Άιφελ. Αυτός ο τύπος ατμόσφαιρας είναι αδιανόητος στους περισσότερους αθλητικούς χώρους, αλλά ειδικά σε ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο, του οποίου οι οπαδοί είναι ίσως περισσότερο γνωστοί για την φασαρία τους.

Μάλιστα ένας εθελοντής για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες εικονίζεται να κρατά μια πινακίδα που γράφει "Silence s'il-vous-plaît" (Ησυχία παρακαλώ), κατά τη διάρκεια του αγώνα goalball ανδρών Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Γαλλίας. Το ποδόσφαιρο τυφλών και το goalball είναι τα δύο μοναδικά "σιωπηλά" αθλήματα των Παραολυμπιακών. 

Αυτά τα δύο αθλήματα περιλαμβάνουν αθλητές με προβλήματα όρασης. Όταν η αισθητηριακή ικανότητα μειώνεται σε μια περιοχή, άλλες αισθήσεις διευκολύνουν τη συγκέντρωση. Χωρίς όραση, ο ήχος βρίσκεται στο επίκεντρο, επομένως είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές να μην επηρεάζονται από εξωτερικές ηχητικές παρεμβολές.

Η μπάλα και στα δύο αθλήματα περιέχει ένα είδος κουδουνιού που ειδοποιεί τους παίκτες για την κατά προσέγγιση θέση της. Οι παίκτες φωνάζουν ο ένας στον άλλο καθώς περιηγούνται στο γήπεδο και οι οπαδοί πρέπει να συγκρατήσουν τον ρυθμό τους μέχρι να βγει η μπάλα εκτός παιχνιδιού. Και τα δύο αθλήματα καλλιεργούν ένα περιβάλλον που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Χωρίς συνεχή φλυαρία, η ενέργεια των οπαδών εκδηλώνεται ως σταθερή συγκέντρωση στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Jeferson "Jefinho" Goncalves, ένας αστέρας, τυφλός ποδοσφαιριστής της Βραζιλίας, δήλωσε σε συνέντευξη ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του ένιωσαν πως το κοινό συμμετείχε στο παιχνίδι και αντιδρούσε σε κάθε στιγμή και ότι ένιωθαν την ενέργεια στο γήπεδο.