Η Καθολική Εκκλησία παρουσίασε την επίσημη μασκότ με το όνομα Luce, μόνο που ο «άλλος κόσμος» του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης έχει άλλες βλέψεις.


Η Καθολική Εκκλησία και το Βατικανό προσπαθούν να βρουν τρόπους να έρθουν πιο κοντά και να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους νέους ανθρώπους. Κάποιες φορές τα καταφέρνουν, άλλες όχι. 

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε διαβάσει για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ιερέα από μία αποστολική διακονία, όπου μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τους πιστούς και να έρθει πιο κοντά σε νέους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι καλύτερα με τη νέα τεχνολογία, τα smartphones και τα social media, εργαλεία που ίσως αποδειχθούν πολύτιμα για να φέρουν νέους πιστούς στην εκκλησία. 

Ο ψηφιακός ιερέας με το όνομα πατέρας Τζάστιν, δηλαδή ένα AI chatbot, δεν κράτησε για πολύ. Μετά από μόλις μία βδομάδα λειτουργίας, η εφαρμογή καταργήθηκε μετά από αντιδράσεις από τους ίδιους τους πιστούς και την Εκκλησία. Ο ψηφιακός ιερέας μπορούσε να «εξομολογήσει» τους πιστούς, να δίνει συμβουλές, μόνο που οι απαντήσεις του δεν ήταν οι «πρέπουσες», πόσο μάλλον όταν σε κάποιον απάντησε ότι είναι οκ να βαπτίσει το παιδί του σε ενεργειακό ποτό Gatorade

Η Καθολική Εκκλησία και διάφορα παρακλάδια της δεν το έβαλαν κάτω, μετά την αποτυχία του πατέρα Τζάστιν και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν. Η επίσημη Καθολική Εκκλησία αποφάσισε να στραφεί στον κόσμο των anime, τα γιαπωνέζικα – και όχι μόνο – κινούμενα σχέδια που γιορτάζουν… καθολική επιτυχία και αναγνώριση και τα παρακολουθούν εκατομμύρια θεατές, μικροί και μεγάλοι, σε όλο τον κόσμο. 

Η Καθολική Εκκλησία, με αφορμή και το Ιωβηλαίο του 2025 που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της Αγίας Πόρτας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και θεωρείται ιερή χρονιά για τους Καθολικούς, παρουσίασε την μασκότ Luce. 

Με σχεδιασμό που παραπέμπει άμεσα σε anime και manga (τα αντίστοιχα γιαπωνέζικα κόμικς), η Luce εμφανίζεται σαν ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά, κίτρινο αδιάβροχο (όπως και η σημαία του Βατικανού) και ένα μεγάλο σταυρό, ενώ κρατάει και μία ράβδο περπατήματος. Με εμφανείς λάσπες στις πράσινες μπότες της, μοιάζει σαν μία προσκυνήτρια που ταξιδεύει μέσα από δυσκολίες στο Βατικανό. 

Μαζί με την Luce (το όνομα σημαίνει «φως» στα ιταλικά), η Καθολική Εκκλησία παρουσίασε και τους φίλους της, τρία νεαρά παιδιά με διαφορετικό χρώμα δέρματος, δείχνοντας έτσι το diversity που αναζητά η σύγχρονη εκκλησία, ενώ εμφανίζεται και ένας σκύλος, ένα περιστέρι και ένας άγγελος, με τον σχεδιασμό να θυμίζει έντονα τους χαρακτήρες του κόσμου της Hello Kitty. Την Luce σχεδίασε ο Ιταλός καλλιτέχνης Simone Legno, ιδρυτής του fashion brand tokidoki. 

Η επιτυχία της Luce ήταν αναπάντεχη, όχι σαν το φιάσκο με τον πατέρα Τζάστιν, αλλά στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε δεν άργησαν να εμφανιστούν κάποιες εικόνες της Luce που η Καθολική Εκκλησία δεν θα ήθελε να δει. 

Στο site Civitai για open-source generative AI, εκεί που χρήστες μπορούν να μοιραστούν τις δικές του δημιουργίες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, άρχισαν να εμφανίζονται τροποποιημένες εικόνες της Luce σε σέξι πόζες, ακόμα και σε πορνό. Κάτι πραγματικά τρομακτικό αν αναλογιστούμε ότι η Luce εμφανίζεται σαν ένα ανήλικο κορίτσι. Οι εικόνες αυτές έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. 

Δεν ξέρουμε τη συνέχεια της Luce, αλλά η Καθολική Εκκλησία πήρε μία γεύση και από την άλλη πλευρά του διαδικτύου. Αλήθεια, ποιος είχε την ιδέα για τη δημιουργία της; O αρχιεπίσκοπος Rino Fisichella, υπεύθυνος για την οργάνωση του Ιωβηλαίου του 2025, δήλωσε ότι «η Luce δημιουργήθηκε μέσα από την επιθυμία μας να μπούμε στον κόσμο της ποπ κουλτούρας».