Μήπως η μόδα "τραβάει" το έγκλημα;


O χώρος της μόδας δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Ρούχα που θεωρούνται cool μπορεί να κατασκευάζονται από εταιρείες που χρησιμοποιούν μη θεμιτές τακτικές για την παραγωγή και την προώθησή τους. Αυτές οι τακτικές με τη σειρά τους έχουν εμπνεύσει την τέχνη και έτσι έχουν προκύψει ταινίες, σειρές και podcast.

Παρουσιάζονται λοιπόν πέντε προϊόντα της τέχνης που εξερευνούν ιστορίες εταιρειών που έχει αμαυρωθεί το όνομά τους, είτε από διεφθαρμένη ηγεσία και ξαφνική τραγωδία, είτε επειδή έχουν συνδεθεί με κάποιο έγκλημα.

1. Brandy Hellville & the Cult of Fast Fashion (2024)

Το Brandy Hellville & the Cult of Fast Fashion είναι ένα ντοκιμαντέρ του 2024 σε σκηνοθεσία της Eva Orner, που επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές πρακτικές της μάρκας ρούχων Brandy Melville. Η ταινία βασίζεται στο ρεπορτάζ της Kate Taylor για το Insider. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει λεπτομερώς ισχυρισμούς για αντισημιτισμό, διακρίσεις λόγω βάρους, ακατάλληλες αλληλεπιδράσεις με ανηλίκους, ρατσισμό και σεξουαλική επίθεση. Πολλές από αυτές τις κατηγορίες επικεντρώνονται στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Brandy Melville, Stephan Marsan. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με διάφορα άτομα που συνδέονται με την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπαλλήλων. Τελειώνει με ένα αίτημα για μποϊκοτάζ του Brand.

2. Victoria's Secret: Angels and Demons (2022)

Η σειρά ντοκιμαντέρ τριών μερών της Hulu Victoria's Secret: Angels and Demons εξετάζει την άνοδο και την πτώση της θρυλικής μάρκας εσωρούχων και του πρώην δισεκατομμυριούχου CEO της, Leslie Wexner. Τα εκτενή επεισόδια, που μεταδίδονται τώρα, εμβαθύνουν ιδιαίτερα στη σχέση του Wexner με τον πλούσιο χρηματοδότη Jeffrey Epstein και καταδικασθέντα για πολλά σεξουαλικά εγκλήματα. Η σειρά αναζητά να εξετάσει ποιο ρόλο έπαιζαν ο Wexner και η περιουσία του στο υποτιθέμενο δίκτυο σεξουαλικής διακίνησης του Epstein. Αλλά χωρίς πληροφορίες από τον Wexner, ο οποίος απέρριψε πολλά αιτήματα συνεντεύξεων από κινηματογραφιστές, οι θεατές μένουν με πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Το κυριότερο μεταξύ αυτών: Γιατί ο Wexner συνέχισε να συνεργάζεται με τον Epstein παρά τις πολλά red flag του;

3. The Curse of Von Dutch: A Brand to Die For (2021)

Η Von Dutch, η σειρά ρούχων που είναι γνωστή για τα καπέλα του φορτηγατζή - που φορέθηκαν από διασημότητες όπως ο Tommy Lee, ο Dennis Rodman, η Britney Spears και από την Paris Hilton - είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ του Hulu, που ονομάζεται The Curse of Von Dutch: A Brand to Die For. Σε σκηνοθεσία Andrew Renzi, η μίνι σειρά τριών επεισοδίων εξιστορεί την άνοδο και την πτώση της εταιρείας πίσω από τα διάσημα καπέλα. Η ιστορία τους ξεπερνά πολύ τη συνηθισμένη αναίμακτη εταιρική ίντριγκα – όπως υποσχέθηκε στα πρώτα λεπτά καθώς καταλήγει σε δίκη ενός από τους συνιδρυτές για φόνο πρώτου βαθμού. Για το διάστημα μεταξύ της ίδρυσης του Brand και της κατάρρευσής του, το ντοκιμαντέρ προσφέρει ιστορίες για ναρκωτικά, συμμορίες, σκιερά συμβόλαια και απειλές σωματικής βίας.

4. The House of Gucci (2021)

Ο Ridley Scot βασίστηκε για την ταινία στο ομώνυμο, μη λογοτεχνικό βιβλίο της δημοσιογράφου Sara Gay Forden το 2001, το οποίο εξιστορούσε τη συγκλονιστική ιστορία ανόδου και πτώσης της εξωφρενικά πλούσιας οικογένειας Gucci και μιας από τις πιο εξέχουσες δυναστείες της μόδας. Η ιστορία, η οποία περιλαμβάνει ανταγωνισμούς μεταξύ μελών της οικογένειας, πολλαπλές μηνύσεις, φοροδιαφυγή, φυλάκιση και φόνο, παρείχαν άφθονη δημιουργική τροφή στον Ridley Scott ​​και τους σεναριογράφους, Roberto Bentivegna και Becky Johnston.

5. The Lululemon Murder Part 1 & Part 2 (2019) Podcast

Αυτή η ιστορία διαφέρει από τις προηγούμενες στο ότι δεν αφορά την κατακραυγή εναντίον μιας εταιρείας, των ηγετών της ή των πρακτικών της. Αντίθετα, πρόκειται για μια τρομερά βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στις 11 Μαρτίου 2011, σε ένα κατάστημα Lululemon στη Bethesda, Md., που άφησε νεκρή την Jayna Murray, μια εργαζόμενη στο κατάστημα. Όταν ανακαλύφθηκε το σώμα της βρέθηκε και το σώμα μιας άλλης εργάτριας στο κατάστημα, της Brittany Norwood, η οποία ήταν δεμένη με φερμουάρ και αιμορραγούσε, αλλά ήταν ζωντανή. Οι λεπτομέρειες του τι συνέβη είναι περίεργες αρχικά και η ανατροπή στο τέλος ακατανόητη.