Επανέναρξη και πρόγραμμα πρώτου κύκλου εκδηλώσεων - Από τις 9 έως τις 17 Δεκεμβρίου του «ΙΡΙΔΑ VISIONS - μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α.»
To Irida Visions - Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ, ένα φεστιβάλ που καθιερώθηκε ως θεσμός την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, πραγματοποιώντας επιτυχώς 91 εκδηλώσεις, επιστρέφει με έναν πρώτο κύκλο εκδηλώσεων τον Δεκέμβριο.
Το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Κινηματογραφικού, Φωτογραφικού, Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.). Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ΄80 έως και σήμερα αποτελεί χώρο έκφρασης και συνάντησης φοιτητών και μη, τα μέλη του οποίου με την αφιλοκερδή τους δράση έχουν καταφέρει να καθιερώσουν τον Όμιλο ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς στην Αθήνα, αλλά και να εξελιχθούν καλλιτεχνικά σε προσωπικό επίπεδο.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2022 με στόχο την επαναφορά στην κανονικότητα και την ομαλή επαναλειτουργία της Πανεπιστημιακής Λέσχης, ύστερα από τη δυστοπική παράλυση που επέφερε η πανδημία σε όλες τις δραστηριότητες και ιδίως στον τομέα της τέχνης. Παράλληλα, μετά την ψήφιση του άρθρου 296 του Νομοσχεδίου 4777/2021 για την παιδεία που κατέστησε αβέβαιη την λειτουργία του ΠΟΦΠΑ και την αδιάκοπη συνέχεια των δραστηριοτήτων του (καταργώντας την αυτοτελή νομική προσωπικότητα των πανεπιστημιακών λεσχών), το φεστιβάλ αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης.
Το φεστιβάλ Ίριδα Visions συνεχίζεται, λοιπόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προτάσσοντας την αγάπη για την τέχνη και την ελεύθερη πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβάνει εκδηλώσεις από όλους τους Τομείς του ΠΟΦΠΑ και προετοιμάζει για όσα θα ακολουθήσουν το 2024.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου:
Το Σάββατο 09/12 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπόγειο του Ροζ κτιρίου “Κωστής Παλαμάς” (Ακαδημίας 48 και Μασσαλίας - με είσοδο δίπλα από το προαύλιο της Νομικής) το πρώτο ανοιχτό θεατρικό εργαστήρι από την ομάδα Θεατροδίνη του Θεατρικού Τομέα για φέτος.
Σκοπός των εργαστηρίων, αντίστοιχα των οποίων πραγματοποίησε η ομάδα και την περασμένη χρονιά, είναι να ανοίξει τη δραστηριότητα της προς οποιοδήποτε άτομο θέλει να συμμετέχει και να αλληλεπιδράσει στη σκηνή, με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη του θεάτρου.
Τα άτομα που που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εργαστήριο μπορούν να εγγραφούν συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: Θεατρικό Εργαστήρι Θεατροδίνης - 9/12
- Το εργαστήριο περιλαμβάνει ελαφριά σωματική άσκηση.
- Προτείνεται τα άτομα που θα συμμετέχουν να φορούν άνετα ρούχα και καθαρές κάλτσες.
- Η ώρα προσέλευσης θα είναι 15 λεπτά πριν την έναρξη.
- Το εργαστήρι θα διαρκέσει 3 ώρες.
Την Κυριακή 10/12 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπόγειο του Ροζ κτιρίου “Κωστής Παλαμάς” (Ακαδημίας 48 και Μασσαλίας - με είσοδο δίπλα από το προαύλιο της Νομικής) το πρώτο ανοιχτό θεατρικό εργαστήρι της ομάδας των Άφαντων του Θεατρικού Τομέα. Η ομάδα ανοίγει τη δραστηριότητα της για πρώτη φορά και μοιράζεται εικόνες, ήχους και ιστορίες.
Στόχος του εργαστηρίου θα είναι μια πρώτη επαφή με το θέατρο. Η συμμετοχή δεν απαιτεί οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία με το θέατρο.
Τα άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εργαστήριο μπορούν να εγγραφούν συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: Θεατρικό Εργαστήρι Άφαντων - 10/12
-Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
-Προτείνεται τα άτομα που θα συμμετέχουν να φορούν άνετα ρούχα και καθαρές κάλτσες.
- Η ώρα προσέλευσης θα είναι 15 λεπτά πριν την έναρξη.
-Το εργαστήρι θα διαρκέσει 3 ώρες.
Στη συνέχεια, το βράδυ της Κυριακής 10/12 στις 19:00 στον 4ο όροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Φωτογραφικού Τομέα.
Η νέα φωτογραφική έκθεση αποτελεί δείγμα του έργου παλαιότερων μελών του Φωτογραφικού Τομέα και περιλαμβάνει μια μικρή συλλογή φωτογραφιών από το κάθε μέλος.
Σκοπός της έκθεσης είναι η επαφή των επισκεπτών με την εκάστοτε θεματική που επιλέγει να αποτυπώσει φωτογραφικά το κάθε μέλος μέσα από την καλλιτεχνική του ματιά και αξιοποιώντας τις γνώσεις από τα σεμινάρια του Τομέα.
Την Τετάρτη 13/12 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) ομιλία από το φωτογράφο Μάριο Λώλο.
Ο Μάριος Λώλος γεννήθηκε το 1966 και εργάζεται σαν επαγγελματίας φωτορεπόρτερ από το 1990. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά. Εργάστηκε 18 χρόνια στο φωτογραφικό τμήμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, όπου κάλυπτε κοινωνικά, ταξιδιωτικά, μεταναστευτικά, καλλιτεχνικά και πολιτικά θέματα. Συμμετείχε σε αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες (Βοσνία, Κόσοβο, Β. Μακεδονία, Γάζα). Από το 2009 είναι ο chief photographer του Κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων (Xinhua).
Από το 2015 καταγράφει την προσφυγική κρίση και την περιθωριοποιημένη ζωή των προσφύγων με την ίδια επιμονή που καταγράφει τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα από το 2008.
Το Σάββατο 16/12 στις 20:00 στα Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η πρώτη χορευτική παράσταση του Χορευτικού Τομέα για φέτος.
Μια εκδήλωση εμπνευσμένη από τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού ανθρώπων οι οποίοι είχαν τον χορό αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Σε χαρές, σε λύπες, στα ευχάριστα και στα δυσάρεστα. Μια προσπάθεια ανάδειξης αυτής της ζωντανής παράδοσης με χορούς από όλη την Ελλάδα: από τον Πόντο ως τα Επτάνησα, από την Μακεδονία ως την Κρήτη.
Το Σάββατο 16/12 και την Κυριακή 17/12 το Ίριδα Visions φιλοξενεί τις βραβευμένες ταινίες της 17ης διοργάνωσης του Thessaloniki International Short Film Festival (TiSFF). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξαιρετικών ταινιών μικρού μήκους, πολλές εκ των οποίων έχουν αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το βραβευμένο με Queer Palm ταινίας μικρού μήκους το 2023 στο Φεστιβάλ Καννών Bolero του Nans Laborde-Jourdàa, το βραβευμένο με βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Clermont-Ferrand Nothing holier than a dolphin της Ισαβέλλας Μαργάρα κ.α.
Tο TiSFF – Thessaloniki International Short Film Festival είναι ένα διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια του φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στα 17 χρόνια ύπαρξης του Φεστιβάλ, έχουν προβληθεί πάνω από 1500 ταινίες μικρού μήκους, με συμμετοχές δημιουργών από πάνω από 30 χώρες από όλο τον κόσμο. Ευρωπαίοι σκηνοθέτες και κριτικοί κινηματογράφου θεωρούν το TiSFF ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την επιλογή ταινιών και τον προγραμματισμό. Σε γραπτά τους σχόλια το χαρακτηρίζουν “καινοτόμο φεστιβάλ”, “προάγγελο του τι μέλλει γενέσθαι στην κινηματογραφική υφήλιο”, “ένα από τα πιο ριζοσπαστικά και συνάμα λυρικά φεστιβάλ παγκοσμίως” με τολμηρή επιλογή ταινιών που “δοκιμάζουν τα όρια της κινηματογραφικής γλώσσας”.
Τα τελευταία 3 χρόνια, αρχικά λόγω της πανδημίας, το TiSFF είναι πλέον hybrid και, παράλληλα με τις προβολές στις αίθουσες, τις ταινίες του έχουν δει πάνω από 21 χιλιάδες θεατές παγκοσμίως, μέσω του διαδικτύου.
Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.
Το Σάββατο 16/12 στις 18:00 θα προβληθούν οι ταινίες:
- Beyond the sea (Belgium, France/ 2023, 25’) του Hippolyte Leibovici
- DemiGoddesses (Germany/ 2023, 7’) του Martin Gerigk
- Bolero (France/ 2023, 17’) του Nans Laborde-Jourdàa
- Dataeterna (France/ 2023, 22’) του Axel Chemin
- Der tote (Switzerland/ 2023, 24’) των Samuel Segurado και Liz Manresa
- Istina (germany, Serbia/ 2023, 29’) της Tamara Denic
Στις 21:00 θα προβληθούν οι ταινίες:
- Sèt Lam (France/ 2023, 23’) του Vincent Fontano
- Madeleine (Canada/ 2023, 15’) της Raquel Sancinetti
- Hubris (Canada/ 2023, 29’) του Jules de Niverville
- La mécanique des fluides (France/ 2023, 39’) της Gala Hernández López
- Wendigo (Canada/ 2023, 14’) του Félix Bouffard-Dumas
Την Κυριακή 17/12 στις 18:00 θα προβληθούν οι ταινίες:
- Fabrik (Germany/ 2023, 19’) του Sverre Aune
- Midnight Skin (Greece, France/ 2023, 39’) του Μανώλη Μαυρή
- Nothing holier than a dolphin (Greece/ 2022, 17’) της Ισαβέλλας Μαργάρα
Να τους διαβάσω ποιήματα (Greece/ 2022, 24’) του Αλέξη Χατζηγιάννη
Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων του Irida Visions για φέτος θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής 17/12 στις 21:00 στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) με μια προβολή του ντοκιμαντέρ Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη, καθώς και συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα μετά το πέρας της προβολής.
Το Obscuro Barroco είναι ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας και θέμα τη μεταμόρφωση σε μια πόλη των άκρων: το Ρίο ντε Τζανέιρο. Η ταινία αναζητά απαντήσεις για την ταυτότητά μας μέσα από το φύλο, το καρναβάλι και τις πολιτικές διαμάχες, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την επιθυμία μεταμόρφωσης του σώματος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Η ταινία έχει κερδίσει το βραβείο Ίρις καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2019 από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου καθώς και μια σειρά από βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ όπως αυτά του Βερολίνου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Η δωρεάν προκράτηση θέσεων για τις προβολές ξεκινάει 2 μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση και ώρα 11:00 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας.
Την ημέρα της εκδήλωσης υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια που θα διατίθενται στην είσοδο.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και προκρατήσεις θέσεων παρακαλούμε επισκεφτείτε το iridavisions.gr.