Με αφορμή το άνοιγμα της ταινίας ‘Ψάχνοντας την Ντόρι’ στις ελληνικές αίθουσες την 1η Σεπτεμβρίου, μία καταγραφή με τους αγαπημένους μας animated χαρακτήρες του στούντιο Pixar.
Η πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί για πολλούς από εμάς την αρχή μιας νέας σεζόν, για άλλους επιστροφή στη δουλειά και στα σχολεία. Η πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου επίσης φέρνει στις κινηματογραφικές οθόνες (με τη βοήθεια της Feelgood Entertainment) το ‘Ψάχνοντας την Ντόρι’, τη νέα … υποθαλάσσια animated ταινία της Pixar! Με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά την Ντόρι: το μπλε μικρό ξεχασιάρικο ψάρι μπλέκει σε νέες περιπέτειες μαζί με τους Νέμο και Μάρλιν προς την αναζήτηση απαντήσεων για το παρελθόν της (και πάντα καλοδεχούμενη μεταγλώττιση από τη Δήμητρα Παπαδοπούλου και τον Θοδωρή Αθερίδη, πέρασαν 13 χρόνια από το ‘Ψάχνοντας τον Νέμο’…). Η animated ταινία άργησε λίγο να βγει στις ελληνικές αίθουσες αλλά ίσως τελικά να ήταν η σωστή κίνηση για να μην χαθεί μέσα στην ελληνική καλοκαιρινή ραστώνη και στις μονές προβολές στα θερινά… Στο εξωτερικό πάντως, η Ντόρι πλησιάζει το 1 δις δολάρια σε εισπράξεις, πραγματικό επίτευγμα!
Η Pixar Animation Studios (Pixar) είναι ένα πρωτοπόρο animation studio από την Καλιφόρνια. Ιδρύθηκε το 1986 από τους Edwin Catmull και Alvy Ray Smith, με κύριο χρηματοδότη τον Steve Jobs της Apple (ναι, καλά διαβάσατε) αλλά η παρουσία της μας πηγαίνει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με δουλειές στην Lucasfilm και την Industrial Light & Magic (δύο εταιρίες του George Lucas). Το 2006 η Pixar περνάει εξ ολοκλήρου στην Walt Disney Pictures με το αστρονομικό ποσό των $7.4 δις δολαρίων για την εξαγορά της (με τον Steve Jobs να γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος και στην Disney, πολλοί λένε ότι εκεί κέρδισε περισσότερα ακόμα και από τα iPhone…).
Η Pixar έχει κυκλοφορήσει 17 μεγάλες animated ταινίες από το 1995 (‘Toy Story’) μέχρι και σήμερα (‘Ψάχνοντας την Ντόρι’), πολλά όμορφα short films (ψάξτε τα!) και έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες και Γκράμι! Tεράστια και η επιτυχία της στο παγκόσμιο Box Office σε βαθμό που πολλές φορές ξεπερνάει τη ‘μαμά Disney’ (αν και η τελευταία έχει επανέλθει δυναμικά με τίτλους όπως ‘Frozen’, ‘Zootopia’, ‘Big Hero 6’ και ‘Wreck-It-Ralph’, πραγματική αναγέννηση).
Παρακάτω μία λίστα με 10 αγαπημένους χαρακτήρες μέσα από ταινίες της Pixar, από καθαρά προσωπική ματιά. Ίσως λείπουν κάποιοι, ιδιαίτερα κάποιοι δευτερεύοντες και τριτεύοντες ρόλοι (οι γλάροι από το ‘Ψάχνοντας τον Νέμο’, όπως και οι χελώνες Crush και Squirt, οι περισσότεροι συμπρωταγωνιστές-παιχνίδια του ‘Toy Story’, η αξιαγάπητη Μπου στο ‘Μπαμπούλας Α.Ε.’, ο σκύλος Dug από το ‘Ψηλά στον Ουρανό’, ο φαγάνας Heimlich από τα ‘Ζουζούνια’, οι πρωταγωνιστές των ‘Αυτοκινήτων’, μην ξεχνάμε και το ίδιο το logo-μασκότ της Pixar, τη λάμπα γραφείου Luxo Jr…).
Φιλμογραφία της Pixar : Toy Story (1995), Ζουζούνια (1998), Toy Story 2 (1999), Μπαμπούλας Α.Ε. (2001), Ψάχνοντας τον Νέμο (2003), Οι Απίθανοι (2004), Αυτοκίνητα (2006), Ο Ρατατουής (2007), ΓΟΥΟΛ-Η (2008), Ψηλά στον Ουρανό (2009), Toy Story 3 (2010), Αυτοκίνητα 2 (2011), Brave (2012), Μπαμπούλες Πανεπιστημίου (2013), Τα Μυαλά που Κουβαλάς (2015), Ο Καλόσαυρος (2015), Ψάχνοντας την Ντόρι (2016)
Ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι χαρακτήρες της Pixar;
10. Χαρά (Τα Μυαλά που Κουβαλάς)
Όσο και να μας αρέσουν τα remake ταινιών (βλέπε ‘Toy Story’), πάντα θα αγαπάμε τις νέες αυθεντικές ιστορίες και την ανάδειξη φρέσκων χαρακτήρων. Αυτό έκανε η Pixar με ‘Τα Μυαλά που Κουβαλάς’ (Inside Out, 2015) που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους την περσινή χρονιά (και στο ελληνικό box office). Η Χαρά είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα (μαζί με τη Λύπη, το Θυμό, το Φόβο και την Αηδία) που ζουν μέσα στο μυαλό της 11χρονης Ράιλι που μόλις έχει μετακομίσει σε μία νέα πόλη και τα βλέπει όλα μαύρα. Σκοπός της Χαράς να επαναφέρει την ευτυχία και τις ισορροπίες στη νέα ζωή της Ράιλι, σε μία ταινία με πολλά όμορφα μηνύματα.
9. Ο Κύριος Απίθανος (Οι Απίθανοι)
Άλλη μία τεράστια επιτυχία της Pixar (βασικά δεν έχει καμία εισπρακτική αποτυχία η Pixar, ακόμα και ‘Ο Καλόσαυρος’ έφερε τα λεφτά του πίσω) που κυκλοφόρησε την εποχή της απόλυτης φούσκας στην Ελλάδα, το αγαπημένο μας 2004. Δεν φταίει η Pixar για αυτό! Ο Κύριος Απίθανος είναι ο πάτερ φαμίλιας της οικογένειας των Απίθανων, μία οικογένεια υπερηρώων που ξυπνάνε από την καθημερινότητα και την ανωνυμία τους, μέσα από πρόγραμμα απόκρυψης μαρτύρων, για νέες περιπέτειες! ‘Οι Απίθανοι’ επιστρέφουν με δεύτερη ταινία το 2019! Η φωνή του Κύριου Απίθανου στη μεταγλωττισμένη ελληνική έκδοση ήταν του Δημήτρη Σταρόβα…
8. Ρεμί (Ο Ρατατουής)
Τεράστια επιτυχία το 2007 που κυκλοφόρησε και κάτι το διαφορετικό από τις υπόλοιπες ταινίες της Pixar μιας και η ιστορία εξελίσσεται στο Παρίσι. Αυτό και μόνο τις έδωσε διαφορετικό αέρα και class και αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο (class και ποντίκια θα μου πείτε πηγαίνουν μαζί;). Πρωταγωνιστής ένας ποντικός με το όνομα Ρεμί που εξελίσσεται κρυφά, βοηθώντας ένα δόκιμο μάγειρα στην αρχή, σε world class chef σε ένα παρισινό εστιατόριο. Η ταινία καταρρίπτει (;;;) τα στερεότυπα που θέλουν τα ποντίκια να είναι βρώμικα όντα, εδώ χτυπάνε στα ίσα αστέρια Michelin.
7. Μπαζ Λαϊτγίαρ (Toy Story – Η Ιστορία των Παιχνιδιών)
Συνοδοιπόρος του Woody και της παρέας τους, η φιλία τους πέρασε από κάποια στάδια στην αρχή μέχρι οι δυο τους να εξελιχθούν στο απόλυτο animated δίδυμο και αχώριστοι φίλοι. O Μπαζ Λαϊτγίαρ είναι ένας space ranger ήρωας – παιχνίδι που μπορεί να φαίνεται σκληρός και ψυχρός εκ πρώτης όψεως αλλά έχει χρυσή καρδιά.Τις περισσότερες φορές δεν έχει ιδέα τι κάνει (πάντα νομίζει ότι βρίσκεται σε κάποια μυστική αποστολή…) αλλά στο τέλος πάντα κερδίζει με τη γενναιότητά του, τα skills του στο καράτε και τα εξαρτήματα στη στολή του...
6. Ράσελ (Ψηλά στον Ουρανό)
Ποιος δεν συμπάθησε αμέσως τον Ράσελ, τον 9χρονο εξερευνητή της άγριας φύσης στην ταινία ‘UP’ του 2009; Μαζί με τον ηλικιωμένο Καρλ Φρέντρικσεν συνιστούν ένα από τα πιο αξιαγάπητα δίδυμα στην ιστορία των animated ταινιών και οι περιπέτειές τους έχουν μείνει αλησμόνητες. Αξέχαστες σκηνές όπως αυτή με το σπίτι να κρέμεται από μπαλόνια από ήλιο και να ταξιδεύουν στη Νότια Αμερική και πολλές άλλες. Από τις πιο καλόκαρδες και ποιητικές ταινίες της Pixar (χωρίς να λείπει … ένας τόνος περιπέτεια!), χωρίς να πέφτει στην παγίδα του μελό. Θα θέλαμε να δούμε τον Ράσελ σε νέα ταινία στο μέλλον…
5. Μάρλιν (Ψάχνοντας τον Νέμο)
Πριν 13 χρόνια ακολουθήσαμε όλοι το κλοουνόψαρο Μάρλιν να περνάει από χίλια κύματα και άγριους ωκεανούς, παρέα με την ξεχασιάρα Ντόρι, προσπαθώντας να σώσει το μονάκριβό του γιο (Νέμο) μέσα από ένα μικρό ενυδρείο στο Σίδνεϊ. Το 2003 ήταν η χρονιά που η Pixar καθιερώθηκε στις συνειδήσεις όλων σαν ένα από τα πιο αγαπημένα animation studios, με το ‘Ψάχνοντας τον Νέμο’ να γίνεται μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών. Ο δεσμός ανάμεσα σε πατέρα (Μάρλιν) και γιο (Νέμο) είναι αξεπέραστος και δείχνει πως ένα δειλό ψάρι μπορεί να εξελιχθεί σε γενναίο για να σώσει αυτό που αγαπάει, με την ξεκαρδιστική Ντόρι να συμπληρώνει μία μοναδική τριπλέτα χαρακτήρων.
4. Τζέιμς Σάλιβαν & Μάικ Βασόβσκι (Μπαμπούλας Α.Ε.)
Κλέβουμε εδώ βάζοντας δύο χαρακτήρες μαζί, αλλά οι φοβιστές-τέρατα Τζέιμς Σάλιβαν (Τάσος Κωστής στη μεταγλώττιση στην πρώτη ταινία, big ups) και Μάικ Βασόβσκι των blockbuster ‘Μπαμπούλας Α.Ε.’ (2001) και ‘Μπαμπούλες Πανεπιστημίου’ (2013), είναι αχώριστοι. Σκοπός τους είναι να τρομάζουν μικρά παιδιά και με τις κραυγές που συλλέγουν να παράγουν ενέργεια (τόσο απλά), με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές και πολλά εμπόδια και ανταγωνιστές στο δρόμο τους. Ο Τζέιμς είναι ένα μεγάλο τριχωτό μπλε τέρας (αν και η μικρούλα Μπου στην πρώτη ταινία τον λέει γατούλη…) και ο Μάικ ένα μικρότερο πράσινο και μονόφθαλμο, μάλλον δεν είναι τόσο τρομακτικοί και μοχθηροί στην πραγματικότητα (ποια πραγματικότητα…).
3. Καρλ Φρέντρικσεν (Ψηλά στον Ουρανό)
Διαβάσαμε για τον 9χρονο Ράσελ πιο πάνω, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν ο Ράσελ ή ο ηλικιωμένος Καρλ Φρέντρικσεν είναι από τους αγαπημένους μας, σίγουρα και οι δύο και έτσι κάθε δίλημμα σταματάει εδώ. Κάποιοι λένε ότι όλη η ταινία είναι το ταξίδι – μετάβαση του Καρλ Φρέντρικσεν στον άλλο κόσμο, σίγουρα μία ενδιαφέρουσα αλλά πικρή θεωρία. Και αν είναι, τότε ο Ράσελ ποιος είναι; Από τις ταινίες της Pixar που έχουν εμβαθύνει όσο καμία άλλη στους χαρακτήρες, ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο Καρλ Φρέντρικσεν (Κώστας Βουτσάς, στην πολύ επιτυχημένη ελληνική μεταγλώττιση), που πενθεί για τη γυναίκα του και ετοιμάζεται για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια μέσα σε ένα ιπτάμενο σπίτι!
2. ΓΟΥΟΛ-Η (ΓΟΥΟΛ-Η)
Μαζί με το ‘Ψηλά στον Ουρανό’ άλλη μία ποιητική ταινία για την Pixar που εμβαθύνει στους χαρακτήρες, άσχετα αν έχουμε για πρωταγωνιστή ένα μοναχικό ρομπότ που δεν μιλάει. Δύσκολο εγχείρημα για την Pixar που πέτυχε όμως σε κάθε επίπεδο (Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2008 και άλλη μία μεγάλη εισπρακτική επιτυχία). Η ταινία μας μεταφέρει στο 2805, σε μία Γη διαφορετική, γεμάτη σκουπίδια, απόβλητα και κανένα κάτοικο (όλοι την έχουν κάνει σε άλλους πλανήτες), πλην του ρομπότ καθαριστή με το όνομα ΓΟΥΟΛ-Η (με μόνη παρέα μία κατσαρίδα). Μέχρι που ο ΓΟΥΟΛ-Η αποκτάει συνείδηση και συναισθήματα, συναντάει την ΕΥΑ (μεγάλος έρωτας!) και ανακαλύπτει το κλειδί για το μέλλον του πλανήτη…
1. Σερίφης Γούντι (Toy Story – H Ιστορία των Παιχνιδιών)
Δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβετε το νούμερο ένα, ίσως ο χαρακτήρας-σύμβολο της Pixar όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τη στιγμή που συναντήσαμε τον καουμπόι κούκλα στο πρώτο ‘TOY STORY’ το 1995. Από τότε και μέχρι σήμερα ένα πράγμα δεν έχει λείψει από τον Σερίφη Γούντι, η απέραντη αγάπη και αφοσίωσή του για τον Andy, τον ιδιοκτήτη του. Μεταξύ άλλων, είναι και η κεντρική φιγούρα – ηγέτης των υπόλοιπων παιχνιδιών, άλλες φορές επιτυχημένα και άλλες όχι τόσο. Το ‘TOY STORY’ επιστρέφει το 2018 με την τέταρτη ταινία ενός εκ των πιο εμπορικών animated franchise στην ιστορία.